Политиката на Путин става все по-агресивна, пропуква ли се режимът?

Годината на руският лидер бе натоварена, въпреки пандемията
22 дек 2020 21:02, Нели Христова
532
Политиката на Путин става все по-агресивна, пропуква ли се режимът?
Снимка: БГНЕС

За човек, който прекара голяма част от 2020 г. в социална изолация, Владимир Путин имаше доста натоварена година. Той промени конституцията на Русия, за да си позволи да остане на власт потенциално до 2036 г. Също така предприе действия, за да запази влиянието си върху неговата "близка чужбина", когато избухнаха протестите в Беларус и пламна конфликтът в Нагорни Карабах. А според множество доказателства, публикувани тази седмица, е наредил убийството на неговия водещ политически опонент Алексей Навални с химическо оръжие.

Още по темата

През последните дни Русия е заподозряна и за най-голямата хакерска атака в историята на САЩ. А това навежда на мисълта, че Путин и неговите разузнавателни служби може да са запазили апетита си за дръзки, противоречиви ходове, шест години след анексирането на Крим и четири години след предполагаемата намеса за подпомагане на предизборната кампания на Доналд Тръмп.

С изтичането на времето на Тръмп в Белия дом Путин ще навлезе в 22-рата си година като водещ политик в Русия. Но атаката срещу опозиционния лидер Алексей Навални, който оцеля, предполага, че лидерът и режимът му са притеснени и изобщо не са уверени в бъдещето.

Путин е много по-съобразителен и по-популярен политик от беларуския президент Александър Лукашенко, но скоростта, с която подкрепата на народа към Лукашенко се стопи в съседен Беларус, накара Кремъл да потръпне, че подобна съдба очаква и него. Продължителното протестно движение в далечния източен град Хабаровск затихна, но предизвика тревога за потенциала за размирици във външните региони на страната, пишат от The Guardian.

Всичко това се случва на фона на пандемията от COVID-19, като руската икономика не е по-изолирана от която и да е друга, а рейтингите на Путин за одобрение спадат до нива, невиждани отпреди 2014 г.

Руските учени усилено разработваха ваксина срещу вируса като част от международното състезание за прекратяване на пандемията. Въпреки натиска препаратът да е готов първи в света и сведенията за държавни служители, принудени да участват в доброволни изпитания, данните показват, че руската ваксина все пак може и да е успешна. (Въпреки това Путин отказва да се ваксинира.)

Името "Спутник V" има препратка към космическата надпревара и е ясен знак, че Путин се надява ваксината да даде тласък на международната репутация на Русия.

"Това е част от руския манталитет за спасяването на света", казва Кирил Дмитриев, човекът, който Путин е поел за международно популяризиране на ваксината, в интервю за The Guardian по-рано тази година.

Но дори и ваксината да е успешна, химическата атака срещу Навални вероятно ще бъде запомнена като най-необикновената руска история през 2020 г., точно както анексирането на Крим засенчи големите планове на Путин за Олимпийските игри през 2014 г. в Сочи, за да покаже завръщането на Русия в световна сцена.

Кремъл е обвиняван в много убийства и преди, но в случаи като Александър Литвиненко и Сергей Скрипал, и двамата отровени във Великобритания, целите бяха дезертьори - група, която Путин преди това е поставил в различна категория спрямо опонентите. Ако твърденията на Bellingcat за Навални са верни, тогава режимът може да е влязъл в нова, по-опасна фаза.

Путин, разбира се, отрече обвиненията по време на традиционната си пресконференция в края на годината, която се проведе в четвъртък. "Ако са искали да отровят Навални, тогава вероятно щяха да довършат работата", каза той, а това далеч не беше най-убедителното отрицание.

По време на четиричасовата сесия Путин засегна и много от старите си фаворити, обещавайки на обаждащите се, че ще се справи с проблемите си с местните лидери, като се оплака от липсата на международна оценка за съветската победа във Втората световна война и атакува лицемерието на Запада, който се опитвал да му изнася лекции.

"В сравнение с вас, ние сме меки и пухкави", каза Путин пред кореспондент на BBC, който попита дали Русия носи отговорност за влошаването на отношенията й със Запада и САЩ.

Анализаторът Марк Галеоти пише за представянето на Путин: "Честно казано, ако някой каже, че този Путин е фалшив, подготвена AI компилация от миналите му изяви, няма да се изненадам."

На въпрос дали Путин е променил конституцията, защото наистина иска да остане на власт до 2036 г. или защото не иска да бъде "куца патица" с наближаването на края на настоящия му мандат, той отговори, че все още не е решил дали иска да остане на власт.

"Има универсално правило: ще бъде ли за доброто на страната? Ако ще е, тогава трябва да го направим, ако не е, тогава не бива да го правим ”, каза той.

Подобна логика вероятно се отнася и за решения, взети за Крим, за хакерските атаки и опитите за отравяне. Но има проблем за всички управляващи, които прекарват все по-дълго и по-дълго на поста си: концепциите за това, което е добро за страната и за това, което е добро за лидера, започват да се сливат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


532
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
0
 
1
 
! Отговори
Берлинер преди 3 години
Да, това е проблемът на Запада, че Путин не е нито Елцин, нито Горбачов. Навални би бил приемлива личност, но няма кой да гласува за него, освен Американският сенат и Европарламентът...жалко ...за Запада, че и за ..нас?
385
2
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Русия води хибридна война срещу целия свят използвайки отрови , оогнестрелно оръжие , дезинформация ,енергийна зависимост и хакерски атаки и това не може да се харесва на Запада. Ако има разум Байдън трябва да се пребори с Империята на злото.
384
4
 
7
 
! Отговори
тя преди 3 години
Защо се мрази толкова много този човек?! Защото не е Елцин!
383
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГОДИНА 2030 .НА КИТАЙСКО ПОЛСКАТА ГРАНИЦА,НИщО НОВО!
382
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВълкановЖалък *** *** ,обаждат ли се децата от Европа?А ти зающо не си вземаш пенсийката в рубли?
381
7
 
15
 
! Отговори
Вълканов преди 3 години
Да, но пишман наблюдателке, *** направи едно хубаво нещо, Депутати и министри нямат право на двойно гражданство. Защо в България не го аправят. Я вижте, на колко отрочетата им, работят и учат в Западните страни. Сякаш се намираме в Средновековието, когато царете са изпращали децата с в чужбина като гарант за добрите взаимоотношения. Благодарение на Путин, влезе Правото на Русия да отвръща на всяка ракета с ядрен удар върху територията, откъдето е излетяла ракетата. Анадъм мадам.
380
12
 
5
 
! Отговори
Put in преди 3 години
Ейй, ама мноо съм убав начи, искам да съм скулптор, за да си направя сам пиедестал !
379
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавната дума е приела на второ и трето четене закон, който предвижда всички, които поддържат Навални за чуждестранни агенти, а протестите против правителството за незаконни. Друг закон оневинява, предвижда пожизнен имунитет на всички бивши президенти на Русия- само да питам това има ли го някъде Демократи са там, очевидно и да попитам какво значи русофобия- не е ли страх от Руснаците, защо трябва да се обвиняват хора които се страхуват от тях защо русофобията в Русия е обявена за психо болест
378
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откраднахте им ТЕРИТОРИИТЕ на Русия,унищожихте ги икономически и всякак,унижавате ги, а Русия са една от първите европейски и християнски цивилизации,с висока култура, стига вече,те също имат човешки права,спрете да ги използвате като боксова круша!Русия няколко пъти е спасявала европейските държави от ид-ди-оти и психари,дала е свободата на много държави,включително и на всички Балкански държави,докато западняците само правеха интриги,концлагери и избиваха хора
377
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ПСВ и ВСВ не я запалиха нито руснаци,нито дори немци,а други,докато гледаха с удоволствие как европейците от континентална Европа се избиват,също и евреите бяха избивани,айде холан!Откраднахте им тероририите на Русия,унищожихте ги икономически и всякак,унижавате ги,а Русия са една от първите европейски и християнски цивилизации,с висока култура,стига вече,те също имат човешки права,спрете да ги използвате като боксова круша!
376
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не прочетох статията,но вече с вашето русофобство прекалявате,оказа се,че и Навални се е престорил на болен,защото му е предстояло дело и съд и за да избегне съдебна отговорност,се е престорил на болен,обвинявайки естествено Русия!В България вече има дори убити хора,само защото са казали нещо добро за Русия,не са спряли да тормозят и тероризират,убиват славяните от преди 3 века и досега,хайде стига,вече минавате всякакви граници!А на Англия не знам какъв им проблема,че се мъчат да смажат Русия
375
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха. А какво ще кажете за новите ни братя, дето обикалят целия свят и разнасят демокрация.
374
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ха ха пропукват се болни мозъци безпомощни в хейтенето. Спряха да правят серии за 007 и взеха да съчинявст сценарии с руски Новичоци, агенти дето си лафят по gsm с непознати ей така от раз. Хора тези сценарии бяха интетесни като гледахме Джеймс Бонд на Корекомско видео 80 те , в комшите дето се бяха прибрали от Либия.
373
10
 
28
 
! Отговори
защо преди 3 години
защо на запад мразят Путин. При елцин се допуснаха западни компании да разработват находища какви ли не по цяла Раша. Далаверата беше 80/20 за западняците. Дойде Путин и нещата станаха на обратно. Който не му изнася, дисагите и чао. За какви човешки права, агресии и демокрации ми приказвате, вдипко е за пари, големи пари
372
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дори тези мразещите Путин на Запад въобще не им пука за демокрацията в Русия. Русия се разглежда като една голяма пица и всеки се е наточил да заграби парче, кой за нефт кой за диаманти кой за титан и какво ли още не. Руснаците се разглеждат като жива сила за добив която някак трабва да я нахраниш и да ти ба.чка.
371
3
 
9
 
! Отговори
до 422 преди 3 години
.....На кой му пука за тази Северна Монголия ?!....ами явно щом и в условия на тотална зараза, споменаването на Путин и Русия предизвиква толкова антируска фобия, значи за добро или лошо му пука на някого. Когато си безразличен отминаваш с безразличие и не се пънеш да мислиш язвителни безмислици.
370
7
 
12
 
! Отговори
Ами, агресивна е... преди 3 години
КАТО НА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРАВИТЕЛСТВА.ТАЗИ МУЛТИЕТНИЧЕСКА СТРАНА, НЕ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВА ПО ДРУГ НАЧИН, ОСВЕН СЪС СИЛА!!!ДРУГОТО Е ПЪЛЕН, РАЗПАД!!!
369
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му пука за тази Северна Монголия ?!Тея не стават за нищо
368
5
 
8
 
! Отговори
komitataда преди 3 години
аз не знам Христова дали с е пропуква режима но прехваления либерален свят се спукал здраво-ама ако пишеш така хонорар няма да има за Коледа
367
0
 
4
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 години
А никой не говори, за това,че ни открадна 2 прасета.