Български медици за опита си с руската ваксина срещу COVID-19

"Спутник V" не може да бъде намерена в България
29 дек 2020 10:38, Елка Василева
191
Български медици за опита си с руската ваксина срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

В Москва започна записването за ваксинация срещу COVID-19 на хората над 60-годишна възраст. Начало на масовата ваксинация в руската столица бе дадено на 5 декември. Предимство имаха медиците, учителите и социалните работници.

Двама българи – семейство стоматолози, също си поставиха първата регистрирана в Русия ваксина срещу коронавирусната инфекция „Спутник V“ още в началото на имунизационната кампания.

Диян Иванов и Йорданка Чанева живеят и работят в Москва от около 30 години. Пред БНР те разказаха, че не са чакали на опашки, за да се ваксинират. Цял етаж от поликлиниката бил обособен за ваксиниране.

„Беше като празник, само балончета нямаше. Като на избори – имаше бонбони, посрещнаха ни усмихнати“, разказват те.

Още по темата

След обсъждане на попълнената анкета с лекар последвало поставянето на ваксината. „Самата инжекция беше безболезнена“, уверява Иванов.

Температурата на фризерите е минус 29 градуса. Ваксината „Спутник V“ е двукомпонентна.

„Беше ни обяснено, че след първата ваксина антитела не се показват, кръвната проба няма да ги покаже. Но се формират повърхностните антитела, тоест лимфоцитите вече работят и съответно ако ние между двете ваксини се заразим с коронавирус, ще го прекараме много по-леко“, пояснява Чанева.

Диян Иванов е решил две седмици след поставянето на втората инжекция да се изследва за антитела.

Семейството стоматолози посочва три причини за решението двамата бързо да се ваксинират, още преди да са ясни детайлни данни за въздействието на ваксините срещу COVID-19.

„Много колеги се разболяха, масово се разболяха и боледуват тежко. Втората причина е абсолютната ни вяра в руската наука. Третият момент – ние като лекари сме длъжни да го направим,“ обясниха двамата.

Руската ваксина е на базата на вектор, направен по време на ебола в Африка. Сменена е само информацията от шипа на коронавируса, S-белтък, който е вкаран във вектора, изтъква Диян Иванов. „Тоест самият вектор работи. Неизвестното е по какъв начин ще реагира организмът точно на този S-белтък.“

Ако някой в България ви предложи да ви осигури ваксината „Спутник V“, то бъдете сигурни, че той или се шегува, или лъже.

Тази ваксина не може да се пренася от никакви частни лица, посочва Йорданка Чанева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
5
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 149: Отдавна доказано е, че ако повториш една лъжа сто пъти тя няма да стане истина. Това за руската ваксина и русофобските коментари. А историята я остави на историците. Там спекулациите са толкова много, че не си струва да се коментират, а и не това е темата тук.
127
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТикволандияНяма никакви спекулации:че Русия е изконен враг на България е отдавна доказано."В Русия вече се провежда масова ваксинация, и няма ограничения за възраст."Нещо си се объркал, при това много лошо. Ваксината Спутник се използва за хора до 60 години. А това, че руснаците се оплескаха, показва, че не могат дори да използват технология от по-ниско поколение
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 147Тогава какво търсиш тук, като не "си се изказвал за ваксината"? Това е статия за ваксината, странно, че се озова тук, че чак и се пънеш да адресираш тия, които пишат по темата. Ай у лево!
125
0
 
7
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До 1: Ето ти си пример за това как се пишат русофобски коментари. И то с използване на най-ниска проба спекулации от рода на "изконните врагове на българщината", "Ваксината Спутник е ЗАБРАНЕНА за хора над 60 години" и т.н.В Русия вече се провежда масова ваксинация, и няма ограничения за възраст.А за ваксината: Спутник V е векторна ваксина, към тая група принадлежат и Johnson & Johnson и AstraZeneca и китайската ваксина CanSino. AstraZeneca може скоро да я одобрят за ЕС, и те да спечелят нещо.
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142Ти можеш ли да обясниш, защо по цял ден врещиш в защита на недоизпитана ваксина базирана на примитивна технология?
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 140На мен? Трябва да се образоваш и не да "вярваш", а да знаеш, когато решаваш как да формираш мнение.
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138Като Израел ли, който според русофилите тук е "купил" 500 хил дози?Да, ама не.
121
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 137Готов си да повярваш на някой, за който не знаеш абсолютно нищо, включително дали е лекар. *** ти си готов! Идеален клиент на Путин. Или ти вече си?
120
5
 
3
 
! Отговори
До тиквоча - преди 3 години
Грешиш ***, никъде другаде в др. държава спутника не е одобрен, всички се ослушват и се почесват, защото инямар вяра, то си е за страх
119
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Втората причина е абсолютната ни вяра в руската наука."Това ни е пределно ясно. Кой нормален човек ще живее в колхозната кло..ака 30 години?РусифилистизЪма е доста по-тежко заболяване от онова което корона вируса може да ти причини.
118
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ТикволандияДостойни българи, които разобличават опитите на изконните врагове на българщината в лицето на Русия, не са никакви "фоби". Това, че вие искате да лижете ботуша на руснаците не ги прави такива.Ваксината Спутник е ЗАБРАНЕНА за хора над 60 години, ако не си разбрал, тъй че пак се хвърляш на амбразурата да защитаваш руските си поробители, въпреки че самите руснаци го признават: нещо с което русофилите сте известни по цял свят: че сервилничите пред руското повече от самите руснаци.
117
2
 
4
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 130: Ако не виждаш русофобската опорна точка, значи просто не искаш да я видиш. На тая тема се упражняват (и сигурно не безплатно) и Калеко Алеко, и Каракачамаков, и Тонката, и кой ли още не. Само да се появи статия за Русия и Путин, и се пишат всякакви п'ростотии от сутрин до вечер.А за ваксината Спутник V: В русия вече се провежда масова ваксинация с нея, одобрена е за използване и в други държави. Така че сега да се пише, че не била тествана е малко позакъсняла спекулация
116
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До горките,В Русия всички знаят , че са обречени да са вечни крепостни и слуги на Кремълската върхушка. Това е и целта на цялата държавна политика: да си възпита послушни, от които да си селектира кой да го направят кукла на конци, а всички останали да превърне в движима собственост на върховния вожд и неговата клика.
115
3
 
2
 
! Отговори
горките, преди 3 години
нещастници, какво да правят и какво друго да кажат, след като достъп да нормална и ефикасна ваксина няма да получат, ще я карат на спутници, пък каквото стане - не се знае
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТикволандияНяма "русофобска" точка. Така русофилите обозначват всяко мнение, което противоречи на идеята, че Русия трябва да е обслужвана и ботуша й да бъде лизан.А руснаците не посмяха дори да я тестват на хората от групата над 60 години, които най-много имат нужда от тази ваксина. Смятай колко са я "измислили".
113
2
 
7
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 128: Демек нищо не си разбрал, а се опитваш да ни пробуташ русофобската опорна точка, че щом ваксината е руска, значи не върши работа.Чети: "Руската ваксина е на базата на вектор, направен по време на ебола в Африка". Попрочети нещо за векторните ваксини, и ако ти се виждат просто нещо може и да си направиш фирма за производството им.
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 127Неграмотен, ти разбираш ли разликата между лекарство и ваксина?
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 125Ти си като радио, с което няма да споря повече, но за да се ограмотиш за нановаксините - тези ваксини работят с наночастици или т.нар. наноботи. При разработката на инжектирането им е замислено в тези наночастици да бъде вграден микроскопичен чип, който автоматично да контролира дозата на медикамента. При необходимост отделянето на веществата да бъде задействано и външно (например от личния ви лекар), така че микро совалката да проведе индивидуализирана фармакотерапия.
110
11
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахааа, тези май нито са семейство, нито са стоматолози, а КГБ-лози - руски маши.
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 124Не само, че си функционално неграмотен, но и се правиш на ударен.Примера с мРНА ваксините беше за да покаже, че ако не разбираш какво трябва да изясниш, можеш да допуснеш същата грешка, каквато допусна когато те питах да изясниш как работят нано-ваксините.Изобщо, жива трагедия сте, но сте тръгнали акъл да ръсите.