Български медици за опита си с руската ваксина срещу COVID-19

"Спутник V" не може да бъде намерена в България
29 дек 2020 10:38, Елка Василева
191
Български медици за опита си с руската ваксина срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

В Москва започна записването за ваксинация срещу COVID-19 на хората над 60-годишна възраст. Начало на масовата ваксинация в руската столица бе дадено на 5 декември. Предимство имаха медиците, учителите и социалните работници.

Двама българи – семейство стоматолози, също си поставиха първата регистрирана в Русия ваксина срещу коронавирусната инфекция „Спутник V“ още в началото на имунизационната кампания.

Диян Иванов и Йорданка Чанева живеят и работят в Москва от около 30 години. Пред БНР те разказаха, че не са чакали на опашки, за да се ваксинират. Цял етаж от поликлиниката бил обособен за ваксиниране.

„Беше като празник, само балончета нямаше. Като на избори – имаше бонбони, посрещнаха ни усмихнати“, разказват те.

Още по темата

След обсъждане на попълнената анкета с лекар последвало поставянето на ваксината. „Самата инжекция беше безболезнена“, уверява Иванов.

Температурата на фризерите е минус 29 градуса. Ваксината „Спутник V“ е двукомпонентна.

„Беше ни обяснено, че след първата ваксина антитела не се показват, кръвната проба няма да ги покаже. Но се формират повърхностните антитела, тоест лимфоцитите вече работят и съответно ако ние между двете ваксини се заразим с коронавирус, ще го прекараме много по-леко“, пояснява Чанева.

Диян Иванов е решил две седмици след поставянето на втората инжекция да се изследва за антитела.

Семейството стоматолози посочва три причини за решението двамата бързо да се ваксинират, още преди да са ясни детайлни данни за въздействието на ваксините срещу COVID-19.

„Много колеги се разболяха, масово се разболяха и боледуват тежко. Втората причина е абсолютната ни вяра в руската наука. Третият момент – ние като лекари сме длъжни да го направим,“ обясниха двамата.

Руската ваксина е на базата на вектор, направен по време на ебола в Африка. Сменена е само информацията от шипа на коронавируса, S-белтък, който е вкаран във вектора, изтъква Диян Иванов. „Тоест самият вектор работи. Неизвестното е по какъв начин ще реагира организмът точно на този S-белтък.“

Ако някой в България ви предложи да ви осигури ваксината „Спутник V“, то бъдете сигурни, че той или се шегува, или лъже.

Тази ваксина не може да се пренася от никакви частни лица, посочва Йорданка Чанева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Третият момент ние като лекари сме длъжни да го направим"С други думи, принуждават ги, а няма друга ваксина в Блатото.
87
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Втората причина е абсолютната ни вяра в руската наука."Да ги питат дали работят с руска стоматологична техника и руски стоматологични консумативи.
86
7
 
11
 
! Отговори
коко преди 3 години
Аман от руска пропаганда за *** и българските и преписвачи!Проверих и се оказа че в Москва и Московска област НЯМА стоматолози с такива имена.Крайно време е ДАНС да се заеме с разпространителите на неверни факти и чужда пропаганда.
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"и Ти наивно си мислиш че подобна информация е доставена от примерно Пфайзер - копие до българските административни структури? За да можем да оценим вксината?"Документацията се подава в Европейската комисия по лекарствата. Дори можеш да провериш, какви данни са вкарани, заедно с входящият им номер. Само едно нещо ще ти кажа, че Американската комисия не е одобрила Аналгин за ползване, защото не преминава през майлстоуна за безопасност, а ваксината на Пфайзер го преминава.
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"и Ти наивно си мислиш че подобна информация е доставена от примерно Пфайзер"Сигурно е, че Пфайзер е предоставил всичката изискваща се за одобрение информация, за да получи такова. За разлика от руските мужици. Но то е така, русофила, никога не "вярва", че нещо на Запад се прави като хората: това е неговата прилика с блатните: че пропагандата е ВИНАГИ преди здравия разум.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Ваксината е реално какво? Нещо биологическо вкарано насила в организъма принуждаващо насила организъма да атакува какво"По тази логика всяко лекарство е биологично оръжие.Седни си: Слаб 2.
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 88Ваксината на Пфайзер е преминал първите 3 фази на клинични проучвания и в момента е в 4-та фаза на проучвания. Като и е дадено специално разрешение за ползване по време на фаза 4, като всички имунизации тази година реално ще влязат като данни във фаза 4 на проучването й. Може да прочетете тук: https://pfizer/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-conclude-phase-3-study-covid-19-vaccineЗа ваше успокоение - фаза 4 включва единствено ефективност безопасна е.
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 90хахахахаДо Анонимен 81- """е как да имаш нещо общо с руснаците,като си ***?"""С обиди е най-лесно.Опитайте с нещо друго. А генетиците и по света, и в Русия, доказаха различието ни от руснаците преди около 10-ина години.Четенето (включително и с разбиране) помага малко повече от обидите!
80
0
 
6
 
! Отговори
до 88 преди 3 години
Ваксината на Pfizer колко от четирите фази на изпитване е преминала?
79
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да си русофил, трябва са си предимно ниско интелигентен
78
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави ми впечатление, че най ниско образованите най много тръбят че ваксините са опасни. СлОчайност, не мисля?
77
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"В Еврейския парламент повдигнаха въпроса защо не се разрешава Спутник В. Никой не можа да отговори нещо смислено."За да се разреши ваксина за ползвчане в ЕС първо трябва да се подадат документти за това. Никой не е подал документи ор Руска страна. Също така трябва да има пълна документация за преминли фази 1-4 в тестването й, с включени участници, адреси, телефони - подробни медицински досиета. Пълно и кратко описание. Нищо от това за Руската ваксина не е на лице. Как да я одобрят?
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"""Междувременно шефа на Пфайзер все още не се е ваксинирал, вероятно защото вярва в качеството на продукта си ахахаха"""Той няма право да се ваксинира преди останалите, защото не попада в никоя от приоритетните групи. Ама е важно да кажеш някоя глупост. Президентът на САЩ се ваксинира и е жив, няма сранични ефекти. Време е хора, които са изкарали образованието си без да искат - да спрат да коментират. Ако искате се ваксинирайте, ако искате - не. Но спрете да си показвате нищото по форумите.
75
1
 
3
 
! Отговори
Защо бе ;) преди 3 години
Представителния полицейски ескорт в Москва и Петербург е от Форд, модел Краун Виктория, същите като масовите полицейски коли в САЩ, Канада, Австралия, Мексико.Проверете ;)
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Ваксината е вид биологично оръжие"Седни си, слаб 2.
73
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиНещо си се объркал поради тоталната си неграмотност: старите хора няма нужда да се тестват отделно, ако ваксината става. Това, че руската не става е отделен въпрос.Ти даже и логически не можеш да мислиш: ако можеше, щеше да знаеш, че дори това, което твърдиш, че в Русия с приоритет били военните не пречи тестовете да се направят върху всички възрастови групи, и след това да се ваксинират с приоритет военните. Руснаците не са тествали, защото знаят, че "пътника" не става.
72
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37 - Анонимен"""Междувременно шефа на Пфайзер все още не се е ваксинирал, вероятно защото вярва в качеството на продукта си ахахаха"""И на Спутник-ваксината също е отказал! Четете!Израел искаха, но вече отказаха Спутник-ваксината, както и Турция.Четете защо...А последните изследвания (и на руски учени) показват, че нямаме общо с руснаците. Пак четете.
71
13
 
13
 
! Отговори
русафил преди 3 години
От руските лаiна по-вкусни няма.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБоби, освен, че си неграмотен, не правиш разлика между ваксина и биологично оръжие.
69
8
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
До Анонимен Абе по евтина работна ръка от Българското блато няма никъде по светаИма, има - в Русия Мин.Раб. Заплата е 250 лв. ( 12000 рубли ) а в България е 650 лв.В Русия Мин.Раб. Заплата получават около 20 мил.работещи !