Български медици за опита си с руската ваксина срещу COVID-19

"Спутник V" не може да бъде намерена в България
29 дек 2020 10:38, Елка Василева
191
Български медици за опита си с руската ваксина срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

В Москва започна записването за ваксинация срещу COVID-19 на хората над 60-годишна възраст. Начало на масовата ваксинация в руската столица бе дадено на 5 декември. Предимство имаха медиците, учителите и социалните работници.

Двама българи – семейство стоматолози, също си поставиха първата регистрирана в Русия ваксина срещу коронавирусната инфекция „Спутник V“ още в началото на имунизационната кампания.

Диян Иванов и Йорданка Чанева живеят и работят в Москва от около 30 години. Пред БНР те разказаха, че не са чакали на опашки, за да се ваксинират. Цял етаж от поликлиниката бил обособен за ваксиниране.

„Беше като празник, само балончета нямаше. Като на избори – имаше бонбони, посрещнаха ни усмихнати“, разказват те.

Още по темата

След обсъждане на попълнената анкета с лекар последвало поставянето на ваксината. „Самата инжекция беше безболезнена“, уверява Иванов.

Температурата на фризерите е минус 29 градуса. Ваксината „Спутник V“ е двукомпонентна.

„Беше ни обяснено, че след първата ваксина антитела не се показват, кръвната проба няма да ги покаже. Но се формират повърхностните антитела, тоест лимфоцитите вече работят и съответно ако ние между двете ваксини се заразим с коронавирус, ще го прекараме много по-леко“, пояснява Чанева.

Диян Иванов е решил две седмици след поставянето на втората инжекция да се изследва за антитела.

Семейството стоматолози посочва три причини за решението двамата бързо да се ваксинират, още преди да са ясни детайлни данни за въздействието на ваксините срещу COVID-19.

„Много колеги се разболяха, масово се разболяха и боледуват тежко. Втората причина е абсолютната ни вяра в руската наука. Третият момент – ние като лекари сме длъжни да го направим,“ обясниха двамата.

Руската ваксина е на базата на вектор, направен по време на ебола в Африка. Сменена е само информацията от шипа на коронавируса, S-белтък, който е вкаран във вектора, изтъква Диян Иванов. „Тоест самият вектор работи. Неизвестното е по какъв начин ще реагира организмът точно на този S-белтък.“

Ако някой в България ви предложи да ви осигури ваксината „Спутник V“, то бъдете сигурни, че той или се шегува, или лъже.

Тази ваксина не може да се пренася от никакви частни лица, посочва Йорданка Чанева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отечествен Фронт"Абе по евтина работна ръка от Българското блато няма никъде по света"Това е доказано невярно, и точно сравнението с Русия много добре го показва.
67
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина, създадена от института "Гамалея" е международно признат факт.В Русия със "Спутник V" се извършва масова ваксинация на желаещите.Рускитят научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор" регистрира ваксината "ЕпиВакКорона". Изпитва се в трета фаза.Рускитят научен център "Чумаков" е съвсем близо до регистрацията на своя ваксина срещу SARS-COV-2.Руският инститит за експериментална медицина разработи ваксина срещу коронавируса във вид на йогурт и в момента я тества.
66
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Израел и Турция се отказаха от руската ваксина и ползват тази на Пфайзър .......
65
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Защото това са приоритети на Военните(първо наборниците 16-45г)"Тоест, Русия целенасочено е обрекла на смърт десетки хиляди свои граждани, докато много по-малко застрашените е "могло" да бъдеат ваксинирани (ние знаем, че и там не са стигнали доникъде)? Мерси за признанието. Не, че е ново, че в Русия живота на нормалните граждани нищо не струва, не е добре да го чуеш от някой русофил, който се занимава само с това да бълнува колко прекрасно е в Русия.
64
8
 
6
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Абе по евтина работна ръка от Българското блато няма никъде по света .Даже и самите гастарбайтери си го признават на какъв геноцид са подложени във Англия Германия и Франция .А иначе във САЩ има 50 десет милиона бедняци спящи по улиците и караваните и чакащи ред на контеинерите снабдявани от хранителните банки за някое и друго парче комат хляб защото за другото става бой по американски .
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше ни обяснено, че след първата ваксина антитела не се показват Че защо са се ваксинирали ?!
62
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Тикволандия палатки, вагончета, фризери ... високи технологии и...изненадващо негативно отношение. Двойка български лекари стоматолози свидетелстват, че в Русия гражданите отиват да се ваксинират с руската ваксина като на празник. Всеки предварително е снабден с е- за процедурата. Предложете ни /на нас/ руската ваксина "Sputnik V" и проверете дали отношението на българите ще е негативно.Пробвайте. Попитайте народа каква ваксина иска.Или ви липсва смелост и свобода на избора?
61
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СловянинИзраел си отказа от руската ваксина и никога не е купувал 500 хил от нея.
60
2
 
12
 
! Отговори
Доктор Ушев преди 3 години
Оставете Боби на мира!Не се подигравайте на момчето така!Имайте милост към хората в неравностойно състояние !
59
10
 
10
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Водещ на лабораторията за Спутник е евреин. Не е случайно, че Израел си купи 500 000 ваксини Спутник 5. Западните са неефективни и опасни.
58
9
 
4
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Боярищник Ами да народ дето пие белина примесена със алкохол не ми го хвалете .Този народ е създаден от престъпници и убиици на индианци и на други народи по света .Със две думи мутирал и изчезващ народ миришещ на крави .
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБоби, освен, че харчиш нашите пари, си и неграмотен. Няма връзка между химическо/ядрено оръжие и ваксини. А това, че им е трябвала една година, за да те научат на правилата в един мърляв наръчник за химическа защита говори както за твоя капацитет, така и за ефективността на шапкарите. Ти си толкова посредствен, че даже не разбираш как се излагаш с тия изказвания.
56
3
 
6
 
! Отговори
през това време преди 3 години
"От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса" ХА ХА!
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиНеграмотен си.1) КГБ никога не е било разпускано. Сменено име не означава разпуснато2) Няма никакъв "трансфер на технологии". Руснаците не притежават нито частично нито изцяло право върху технологиите или използването им. Руснаците предлагат свръхевтина работна ръка, защото в Блатото сериозна гражданска индустрия няма, а трябва да се яде.
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Изследването за лица над 60 години на Спутник В започна на 1 декември 2020 най- ранните резултати се очакват на 1 февруари 2021"Най-засегната от вируса е групата над 60 години. Защо руснаците не са правили изследвания на най-засегнатата от вируса група и сега изостават с 6 месеца ОТ МОМЕНТА КОГАТО Е ЗАПОЧНАЛА ВАКСИНАЦИЯТА с ваксини на Пфайзер? Нали бяха "първи"? Или това беше само пропаганда?
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охо, появи се Боби, дето от всичко разбира :)))Купона почва ;)Боби, я им разкажи за трактора с реактивен двигател, дето е на борда на единствения и повреден руски самолетоносач ;)Разсмей ги за празниците :)))
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Астра зенека или ще ползва вируса от Русия(вероятно) като потвърди резултатите или ще ползва статистиката на руснаците за да види генетичните дупки на своята ваксина"Служителя на държавна служба Боби, който използва нашите пари на данъкоплатци докато драска в работно време, станал и "експерт" по ваксини.Между другото, кое го прави "вероятно", че ми стана интересно?
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
новичок (43), току-що завършилият шампионат на Русия по фигурно пързаляне беше много по-добър от шампионатите на Европа и на Света.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 38Затова ли русофилите когато говорите за благосъстоянието в България се опитвате да го омаловажите като говорите за "15-20 годишни западни трошки пета ръка", защото "я изкара 5 години, я не"?
49
7
 
8
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Видите ли каква радост и щастие във Ватания!Предлагам всички мои почитатели и избиратели в групи по 180 човека и всеки ден с по един самолет за Масква да са ваксинирати!!Аз ще уредя с шефа ваксините и транспорта,да докажем на западняците,че нашите братя са по голямата работа от тях!Тъй де,да ударим едно братско рамо.Тез на които им хареса обстановката и живота в Русландия,могат да пледират за руски паспорти! Аз обаче трябва да остана в БГто като гарант за мира м.у НАТО и Ватания!Казах!Хау!!