Надеждна като Калашник ли е ваксината "Спутник V" на Русия?

Британски журналист решава да провери
8 яну 2021 22:00, Нели Христова
125
Надеждна като Калашник ли е ваксината "Спутник V" на Русия?
Снимка: БГНЕС

V като Victory (Победа) - във войната срещу COVID-19 Русия бе първата държава, която успя да изобрети оръжие срещу вируса, толкова надеждна, "колкото Калашников". Кремъл орбитира около звездата си "Спутник V" още през август, когато одобри ваксината за използване, преди дори да е започнала клиничните си изследвания от фаза три. Една от дъщерите на Владимир Путин се ваксинира, но самият президент още не се е имунизирал срещу коронавируса.

Русия промотира своята ваксина "Спутник V" прекалено ентусиазирано. Два дни след като Pfizer обявиха, че препаратът им предлага 90% защита, руските власти обявиха, че тяхната ваксина предлага 92% защита. А след като Moderna обяви, че нейната ваксина има 94% защита, Русия коригира ефективността на "Спутник V" на 95%. След това дойде масовата ваксинация, точно когато британските власти обявиха, че започват да ваксинират своето население.

Но болниците в Русия останаха празни. Желаещите да се ваксинират бяха малко и въпреки че има определени групи (лекари, учители, възрастни хора), които трябва да получат "Спутник V" с приоритет, лекарите имунизират всеки, който прояви желание, дори и да не отговаря на критериите, само и само срокът на годност на препаратите да не изтече.

Един от доброволно ваксиниралите се е коренспондентът на The Independent в Русия - Оливър Каръл. Той отива в Поликника №5, където лекарите го приемат, макар документите му да не са напълно изрядни, което е странно за Русия.

"Попитаха ме няколко въпроса и дали съм наясно с възможните странични ефекти. Десет минути по-късно бях един от двамата пациенти, които получиха ваксината", разказва Оливър. Той решава да попита жената с него дали и двамата не са пълни глупаци, че приемат ваксина, която не е преминала през всички клинични изпитания.

"Мисля, че някой трябва да направи крачката. Напълно здрава съм, за това реших, че най-вероятно няма да приема ваксината зле. Дори и ако антителата изчезнат не след година, а след няколко месеца, тялото ми все пак ще бъде предпазено", казва Сали Чевячалова. Каръл я пита защо много от руснаците не вярват в местната ваксина, а тя отговаря: "Защото не вярват в нашето здравеопазване."

Следващите няколко дни са тежки за журналиста. Той има температура от 38 градуса и страшно главоболие. Пулсът му скача, дишането му е затруднено. Но за няколко дни той се възстановява. Седмица по-късно обаче все още няма антитела срещу COVID-19.

"И все пак, знаейки, че съм на края на опашката във Великобритания, се чувствам привилигирован", казва Оливър.

Но оправдани ли са критиките към "Спутник V"?

"Това, което знаем засега е, че предлага някакво ниво на имунитет, за някои хора. Не е ясно за колко дълго, но всяка ваксина попада в тази категория. Ако става въпрос за безопасност, отново - нямаме достатъчно данни. Но векторната технология, използвана от "Спутник V", не е нова, а датира още от времето на Съветския съюз.

Михаел Фаваров е един от учените, които са напуснали Русия след колапса на СССР. Той казва, че няколко добри специалисти все пак са останали в страната и работят в института "Гамалея".

"Бях част от групата хора, които откриха хепапит Е. Бяхме насърчавани от СССР и правителството на САЩ да разменяме вируси. Сега, ако се опитате да размените дори един серум от здрав човек, ще попаднете в затвора", обяснява той. Но би ли препоръчал на руснаците да се ваксинират?

"Да. Може и да не е ефективна на 94%, както твърдят властите, но дори и да е само 50% ефективна, просто се ваксинирайте. Какво толкова има да му мислите? Просто го направете. Това е позицията ми по този въпрос. Не подкрепям тази ваксина, не съм ентусиазиран от нея, но подкрепям спасяването на човешки животи", категоричен е Фаваров.

И все пак, въпреси че смъртността и броят на заразените расте, а зимата е далеч от края си, руснаците остават скептични относно "Спутник V". Едва 38% от тях са готови да се ваксинират с домашната си ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Процедурно питане преди 3 години
Като е толкова велика руската ваксина Путин що не се ваксинира още , ами си е поръчал американска ваксина. Руската ;ваксина; срещукоронавируса се оказа ветеринарен препарат, съобщи ученият Александър КудрявцевТам има такива пептидни ваксини, срещу зоонози, които сеприлагат върху животни за заколение, в тях количествата антиген са милиграми.Един вид не е страшно ако умре, важното е да не разнася заразата. коментира ученият.Жълтия скафандър който *** е навлякла е американскиГащеризон TYCHEM C- 45лв струва.
94
0
 
1
 
! Отговори
голата истина преди 3 години
Егати пропагандата! *** е но се ваксинирайте! Щот нащо е по голям ***. Не е ясно колко пази Спутник В но от нея още никой не е умрял, което не важи за сухия лед който Боко купи за 60млн. от бюджета на армията..Нормално е 0.1% да пукнат а 4-5% да развият авто-имунни заболявания след 1-2г.Но не това е проблема.-80градуса не е за нас.Нямаме фризери такива.Разнасят я в бусове на КЕН на -10. В Петрич са герои че я инжектираха на който доде а не я изхвърлиха както става на повечето места.
93
0
 
4
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
Зависи от коя страна на дулото си.
92
26
 
2
 
! Отговори
АБЕ... преди 3 години
НЕ ИСКАМ НИЩО РУСКО, В ДОМА СИ.... КАМОЛИ, В КРЪВТА И ОРГАНИЗМА СИ....ХАХАХААА....ТОВА, НАПРАВО. МЕ УЖАСЯВА!!!!РУСКИТЕ ВАКСИНИ СА ЗА РУСНАЦИ И ЖИВОТНИ. ЗА НАС, ЕВРОПЕЙЦИТЕ ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ЛЕКАРСТВА И ВАКСИНИ!!!
91
0
 
14
 
! Отговори
riko преди 3 години
как ви 7 000 000 милиона бе в българия сме около 3 милиона останалите са по целия свят където са и твойте роднини
90
0
 
10
 
! Отговори
Пиян - залян преди 3 години
Чебурашке , мястото ти е в зоопарка при маймуните , да ти го ....
89
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЩо не си гледаш бежанците и евро-директивите , ами се занимаваш с неща от които не разбираш ?
88
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лоша - хубава, пуснете всички ваксини на свободна продажба и ще се види кой какво ще купи.нали е пазарна икономика.а и герберската ви крадлива клика, няма как да гепи от парите за ваксините.освен това на всички ваксини никой не поема отговорност какво ще ви се случи после.нека всеки сам да избере, а не маймуни да ми дават акъл!
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лайге, лайте, нали в България всичко е наред . при 155 милиона 464 починали при 7 милиона 61 починали
86
4
 
24
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
Стана религия да се плюе по всичко руско , но идва времето , когато ще се срамуваме да се наречем българи и ще се срамуваме от себе си - най-вече от политиците ни !!!
85
2
 
8
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
то и калашника е толко надежден, колко сичко останало сделано. по надежден от други познати образци, да. но тва е като да кажеш, че ваксината на пфайзер е по ефективна от содата каустик.
84
3
 
23
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Приятелю, що се занимаваш с нас простосмъртните. Слагай си там всякаква ваксина и си живей живота. Що така се дървиш срещу руската ваксина. Ми факт, има я. Както ги има и много други. Едните правят и другите правят, какъв ти е проблема. Ако си на щат и трябва да пишеш глупости - кажи си, ще те разберем. Не е нужно да се излагаш така с пословичната си неграмотност. Не е нужно да си русофоб за да си българофил.
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой може ли да ми обясни защо ваксините на "Пфайзер" и "Байонтек" е също във флакончета от 3 ml. както и ваксината "Спутник V"? Това създава реална възможност за грешки при дозирането. Както се видя преди седмици поставиха 5-торни дози на осем човека в Германия.Другите ваксини срещу грипа примерно са единични дози.Странно как петорни дози и нищо им няма като странични реакции?
82
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както всичко руско така и ваксината им е гола вода.
81
2
 
14
 
! Отговори
Само! преди 3 години
До ЧебурашкаВаксинацията е по желание на клиента
80
4
 
17
 
! Отговори
толерант преди 3 години
Диър Френдс! Отивайте да атакувате Капитолия!В класовата борба там може да ви оноди някой полит-толерантен травестит, четящ Десет малки афроамериканчета и пикаещ в тоалетна за трети пол!По-добре руската ваксина и балерините в Лебедово езеро да са бели.....Безбожници станаха американците!
79
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
болния мозък чубурашку както винаги тука,неграмотника като види новина от Русия още повече откача
78
4
 
3
 
! Отговори
хахаххахааааа....... преди 3 години
До ЧебурашкаНай-важното е България в ЕС и НАТО.......
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89 "Те руснаците и без вашата прехвалена ваксина ще се справят.Пийте си белината и не се обаждайте."ИСТИНА!
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 0----Астра зенека ли преговаря със Спутник или Спутник с Астра Зенека?