Русия ще тества по-лека ваксина - "Спутник лайт"

Тя ще представлява "временна мярка" срещу заразата
11 яну 2021 18:00, Нели Христова
37
Русия ще тества по-лека ваксина - "Спутник лайт"
Снимка: БГНЕС

Русия ще проведе клинични изпитания с еднодозова ваксина "Спутник лайт", на своята ваксина срещу коронавируса "Спутник V", която се поставя на два пъти, предаде Ройтерс.

Препаратът ще представлява "временна мярка" за държавите, в които се регистрират високи нива на заразяване. Редуцираната в една доза ваксина ще бъде тествана върху 150 души в Москва и Санкт Петербург, сочат данните от правителствен регистър за клинични тестове, предава БТА.

Според властите над един милион руснаци са били имунизирани с оригиналната ваксина "Спутник V", която се прилага в две дози. Тя е кръстена на името на спътник от съветската епоха, който даде начало на космическата надпревара и издава геополитическото значение за Москва на антивирусния й препарат.

Ваксината с две дози ще бъде основната версия, която ще бъде използвана в Русия, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на руския суверенен здравен фонд, който отговаря за маркетинга на "Спутник V" в чужбина.

"Еднодозовата версия ще бъде използвана за експорт и може да послужи като ефективно временно решение за страните, в които се наблюдава пик на коронавирусната инфекция", заяви Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, който ще поеме разходите по тестовете на лайт версията на "Спутник". Няколко правителства в света разглеждат възможността да компенсират недостига на ваксини срещу Ковид-19 чрез забавяне на втората доза или чрез намаляване на техния обем.

Целта е да се увеличи максимално броят на хората, които имат частичен имунитет, като по този начин се намали броят на тежките случаи и натоварването на здравните системи.

Двете дози на "Спутник V" се прилагат, като се използват инактивирани вируси, познати като вектори. Някои руски производители намират втория вектор за по нестабилен при производството, което води до излишъци на първия компонент.

Президентът Путин заяви неотдавна, че единичната доза ще предостави по-малко защита отколкото двойната, но все пак ще достигне 85 процента. Разработчиците от института "Гамалея" твърдят, че при използването на двете дози, нейната ефикасност достига 91 процента и защитата й трае 3-4 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ама сте си доста простички и каубоите и феновете им, А ?
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха,ха ми то стана цяла серия ваксини Спутник бе драги смехурковци, и ни една не върши работа, за това се пробва директно на хората следващата версия, белким уцелят нещо. Путин и кликата му ще си сложат тихомълком от американските, сигурно вече са го направили,а върху другите ще експериментират със Спутник, Зил, ЗаЗ и други разтвори.Дерзайте ребята.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек, по лека ваксина повече водка!
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
комунистите си правят( тас кебаб) с рашките.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи по-лека ваксина? :))))
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спутник лайт...това версия за вегани ли ще е?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно! Защото със Спутник 5 излитаха направо в Космоса...Ся на 10-200 метра само...
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй, развалихте и убавия руски! Скоро сигурно ще почнат и филмите със субтитри да ги превеждат на руски, вместо едногласов дублаж. до там ще паднат!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цигари лайт,бира лайт,ваксина лайт,кафе лайт ....и т.н. А аз още не съм сигурен дали ще си бия лайт,или хеви. Мисля че с хеви ще потъна в Земята,а лайт ще се отправя в небесата.
3
8
 
12
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Спутник лайт :)лайт, защото вреди два пъти по-малко?Съвсем изтрещяха братушките.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе, първата какво и е кофти?
1
4
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Втората доза ще бъде Астра Зенека. А шахинчо и неговата любима заедно с файзер ше захлебат бая. То се знае.