Русия напуска Договора за открито небе

САЩ излезе от договора през ноември
15 яну 2021 14:18, Елка Василева
109
Русия напуска Договора за открито небе
Снимка: архив, БГНЕС

Русия заяви, че започва процедура по излизане от Договора за открито небе (ДОН) - пакт, позволяващ да бъдат извършвани невъоръжени наблюдателни полети в небето на страните участнички в него, предаде Ройтерс.

Новината съобщи руското министерство на външните работи.

През ноември САЩ напуснаха договора, който по същество представлява споразумение и механизъм за контрол на въоръженията, и обвиниха Русия, че го нарушава. Москва отхвърли обвинението.

"Поради липсата на напредък в отстраняването на препятствията пред продължаването на действието на договора при новите условия руското министерство на външните работи е упълномощено да заяви, че започва вътрешнодържавните процедури по излизане на Русия от ДОН", подчерта дипломатическото ведомство, цитирано от ТАСС.

То добави, че излизането на САЩ е нанесло сериозни вреди на договора, защото така е бил нарушен балансът в интересите на държавите участнички и е била подкопана ролята на ДОН като инструмент за укрепване на доверието и сигурността.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ушанките хубаво се криеха зад международни договори и продължаваха да наглеят и да правят каквото си искат въпреки задълженията им: така е по-добре. Сега пак ще вършат същото, но не могат да се крият
77
1
 
9
 
! Отговори
западна логика преди 3 години
Кралство Англия изразило разочарование и загриженост и призовало Русия да се върне към ДОН за да го спазва с останалите участници (на НАТО)ха ха ха ! хайли лайклитата са уникални!
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ напуснаха, обвинявайки Русия в нарушения на договора, като не разрешава полети над Калининград, Осетия, южните граници. Руснаците казват, че са поддържали досега договора на добра воля, въпреки че разполагат с достатъчно сателити за наблюдение. Освен това се опасяват, че САЩ ще имат достъп до информацията чрез другите страни от договора.
75
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А,не бе,ще им цепят басма! Това да не са им европейските колонии на американците.
74
1
 
12
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 3 години
Абсолютно адекватно действие ,реципрочно на това на сащ !Защо те първи напуснаха и никой не се възмути питам ?
73
4
 
11
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Чебурашка моля ти се ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ СИ СМЕНЯЙ ИМЕТО ЗА ДА НИ ЛЪЖЕШ ПО УМЕСТНО ЧЕ ИМА МНОГО КОМЕНТАРИ ПРОТИВ РУСИЯ. ПРИЯТЕЛСКИ СЪВЕТ :ПОЧИВАЙ СИ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ. ВНИМАВАЙ С ПИЕНЕТО НА БЕЛИНА ВЪЗМОЖНО Е ДА ДЕЙСТВА ЗЛЕ НА ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ. ПОТЪРСИ ПРОФЕСИОНАЛНА ПОМОЩ. ВСЕ ПАК ПСИХИАТРИТЕ СА ЗА ТОВА
72
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЛАДНИ КРABAPИ ОТ 4 СТАТИИ - 4 ЗА РУСИЯ. ЩЕ СЕ ЗАДАВИТЕ УБИЙЦИ КАКТО СЕ ЗАДАВИХТЕ С КИТАЙ.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато го имаше договора, не е спирала разработката на ракети със забранения среден радиус на действие. Просто не се пълнеха с достатъчно гориво и не се правеха изпитания на въпросното разстояние. И от руснаци и от американци.
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЧубри и тука се изказа неподготвен! Излагаш се!"Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world."
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаСигурно си прав - само такъв като теб болен от русофрения американофил може да има такива пристъпи на паника и да изживява ужас от имагинерни новини.Чубри - подозирам че изказването ти не е жалък опит за обида, а само липса на аргументация, нали?
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаА и Чубри - ти ме подсети!Прокси войните и американските частни армии стил Blackwater имат далеч по-голяма известност!
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка"Ами главорезите от Вагнер. Снимали са се и се хвалят с геройкствага си."Жени и деца? И това ли имаше във английското фентъзи?Еее Чубри, пак се изказа неподготвен!
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка"разчленяват сирийските дезертьори със сапьорни лопатки, избиват жени и деца."Това го видя или пак си гледал английско фентъзи?
65
4
 
2
 
! Отговори
ПОВТАРЯМ СЕ преди 3 години
До ЧебурашкаНе, който не лиже американски *** е американофил.Други претенции намам.
64
4
 
4
 
! Отговори
ПОВТАРЯМ СЕ преди 3 години
ама няма повече какво да кажа, освен да задам гатанката пак:Вари го печи го - все Русия му е на устата що е то?/мегасбъркан американофил/
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЧубри чубри !"усъвършенстват единствено в начините на убиване"така е! -друдо си е да те изплющи демократична ядрен бомба или да те думне дронче или снаряд от танк с нощно виждане във арабската пустиня!Или да те прбият във някой арабски затвор!Ах тия руснаци дето не правят така!
62
5
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Шо*роши,к'ва стана тя-доде съборите Русия и Америка взе да се скапва...Като го гледам Капитолия-само едно руско знаме му липсва на покрива.Ако да съм вярвал,че САЩ толкова скоро ще дадат фира!Все си мислех,че ще изкарат още едни 30-40 години....
61
1
 
6
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 3 години
"Каквото повикало-такова се обадило"
60
2
 
5
 
! Отговори
Ехоо.. преди 3 години
Какво се случи? Що е така тихо?Американофилчетата се изложиха ги извикаха на инструкции ли? Или свърши работното време?Или ги хванха в читене и ги баннаха?Требе си - Ем читят ем лъжат ем мажат. Но това е американския стил!
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка 69Имаш грешка, старите си объркаха мозъците или пък се подведохо по сладките приказки за хубаво "европейско бъдеще" и предадоха и род, и Родина, и памет, и традиции, и език и култура! А младите имат сега ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ, а не само "радио свобода" или разни други фейк-нюзчета и ОТЛИЧАВАТ ИСТИНА ОТ ЛЪЖА!!! И все повече са русофили!