Светът реагира остро на задържането на Навални в Москва

Захарова към чуждите лидери: Да спазват международното право
18 яну 2021 08:33, Елка Василева
134
Светът реагира остро на задържането на Навални в Москва
Снимка: БГНЕС

САЩ твърдо осъждат арестуването на руския опозиционер Алексей Навални при завръщането му в Русия няколко месеца след предполагаемото му отравяне. Това се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпео, предаде Франс прес.

В съобщението се изразява голямо безпокойство от ареста на Навални и се казва, че задържането му е последният от серията опити Навални и други опозиционни фигури и независими гласове, критикуващи властите, да бъдат заглушени.

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо призова за незабавното освобождаване на Навални, като определи задържането му при пристигането му в Русия за "много сериозен въпрос, който поражда безпокойство". Ди Майо изрази увереност, че правата на Навални ще бъдат зачитани.

Новият канадски външен министър Марк Гарно пък каза, че Канада осъжда твърдо ареста на Навални при пристигането му в Москва и смята това за неприемливо. Министърът каза, че Канада ще продължи да иска обяснения във връзка с отравянето на Навални, предаде Франс прес.

Още по темата

Преди това реакции на задържането имаше от страна на Франция, балтийските страни, Чехия, Словакия, Полша, Австрия, както и от екипа на Джо Байдън и от ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Twitter, че задържането на Навални е “неприемливо”, докато френското външно министерство заяви, че арестът е предизвикал “много силна загриженост”.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се обърна във Facebook към чуждестранните лидери, като им препоръча „да спазват международното право” и “да се справят с проблемите в собствените си страни”.

44-годишният Навални е бил арестуван от униформени полицаи при паспортния контрол. Той прегърна съпругата си Юлия, която пътуваше с него и беше отведена, а по-късно източници казаха пред АФП, че Навални е държан в полицейския участък близо до летището.

“Алексей беше задържан, без да бъде обяснена причината”, заяви адвокатът на Навални Олга Михайлова пред АФП на летището, заявявайки, че й е отказано правото да го придружава. “Всичко, което се случва сега, е в противоречие със закона.”

Преди завръщането на Навални руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че планира да го задържи при пристигането му в Москва в очакване на съдебно решение, което разглежда замяна на условната му присъда с ефективна. В съобщението се казва, че на 27 ноември срещу него са започнати “мерки за първоначално издирване”, а на 29 декември осъденият Навални е включен в “списък с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му”.

Навални е бил официално предупреден за „възможността за отмяна на условната присъда и замяната й с ефективна“, въпреки това от август до декември „осъденият не се е появил за регистрация“, посочва службата.

Навални има две условни присъди: по пет години по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли.

В разговор с журналисти на московското летище Шереметиево преди задържането му Навални каза, че не се страхува да бъде арестуван. “Не се страхувам … защото знам, че съм прав, знам, че наказателните дела срещу мен са изфабрикувани”, заяви той, заставайки пред снимка на Кремъл в терминала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените мрузилки тук яко са се активирали. От цялата работа се вижда че в Русия ЧК, КГБ и подобните репрсивни служби с нищо не са се променили. Другаря Сталин ще се задави от радост, като ви гледа. От кога да си в опозиция е престпление? Дайте по вашата червена логгика да трепнем и другарката Нинова? М?
57
1
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 3 години
Естественно е ,това е тийн сайт!
56
10
 
6
 
! Отговори
възрастен преди 3 години
Стига сте го обсъждали бе юнаци-тинейджъри! И унас се постъпваше по същият начин и още по жестоко до 1989 със хора които не се подчиняваха на партийната линия.В Русия още е така! Вие няма как да го разберете и проумеете ,защото живеете във съвсем друго време! Вие си мислите че винаги е било такава слободия ли бе мушмороци голобради!?!?
55
1
 
12
 
! Отговори
Пак преди 3 години
да припомня, че от древността до днес, по всички точки на света, много рядко предателите са доживявали до дълбока старост!
54
3
 
15
 
! Отговори
тиририрам преди 3 години
До 59 - Много интересно как така Путин снабдява агентите си с най-мощния нервнопаралитичен газ, а те все не успяват да убият мишените си. По външни врати пръскат новичока, по го коли мажат, в бутилки с вода го вкарват, в *** даже го ръсят. И какво - свръхмощният новичок не уби никого. А, "уби" една клошарка, която видите ли, се пръснала с шишенце новичок, което руските агенти ей така хвърлили да се въргаля по земята... Човек със здрав разум може ли да вярва на такива смешки?
53
2
 
6
 
! Отговори
До 57-Димо преди 3 години
Положението с Асанж е същото .Той изнася и предава над 15 хиляди файла с класифицирана информация в ущърб на собственната си страна!.......На времето у нас дипломата Иван Асен Георгиев го разстреляха!По дъртите помним.Тези неща ,не се прощават никъде Виж степента на наказанието е различна,но при наследниците на Джержински е една-унищожение!!!
52
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Защо така наречените демократи реват, че го били арестували. След като е нарушил законите, ще си изтърпи последствията. Самият той и антуража му бяха подготвени, че ще го арестуват и затова напълниха както целия самолет, така и летището.
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този защо само плаче на рамото на запада. Готов е да предаде страната си.
50
5
 
19
 
! Отговори
То преди 3 години
и преди време светът беше потресен от убийството на Мартин Лутър Кинг, ама на американците не им пукаше. Защо сега и руснаците трябва да се съобразяват с това, какво били казали *** и пульо!
49
14
 
3
 
! Отговори
Топки , сър... преди 3 години
Навални ...,може би иска да се превърне в жертва...., защото Путинците не си поплюват, а убиват. Трябваше да изчака няколко месеца повече извън Русия...Всеки си избира съдбата...де...А светът правилно реагира, но какво да ги правиш руснаци-болшевики...
48
9
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НА СЕВЕРНА КОРЕЯ И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕ ИМ ПУКА ИЗОБЩО ЗА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ !!!КОЙ НОРМАЛЕН ИЗБЯГАЛ ОТ РЕЖИМА ТАМ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ДОБРОВОЛНО!!!ДА ГО ВКАРВАТ ВЪВ ЗАТВОРА МОМЕНТАЛНО!
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калеко, как е, върви ли бизнеса.Чудя се с толкова постове изкарваш ли 9 10 лева на ден?
46
19
 
11
 
! Отговори
руски некадърници преди 3 години
руските служби ги хванаха по бельо, или по-точно как перат бельо.путин проведе мегаНекадърната операция по отравянето на Навални.путин се надяваше Навални да остане в Германия и не очакваше да е толкова смел и да се върне в москва.сега глупавият страхлив путин-джудженцето изобщп не знае какво да прави. Навални го направи за смях.
45
19
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Като чета коментарите във форума оставам с впечатление че не живея в европейска страна членка на ЕС и НАТО, а се намирам сред поданици на Задунайская губерния ... Руският акцент с който едни граждани с български паспорти изповядат българщината си е потресаващ ... Хубаво е че това е само дежурната кохорта от Бузлуджа и яз.Копринка, която представлява русофилският етнос в България и няма нужната представителност, като изключим така нареченият държавен глава, който я оглавява ... !!!
44
5
 
16
 
! Отговори
Х преди 3 години
До 46 И какво искаш да си спомним за Георги Марков? Искаш ли да си спомним, че никой никога не е доказвал, че Георги Марков е отровен? Спекулацията за рицина идва от там, че лекарите се чудят дали може да е умрял от инжектиран рицин, и убиват едно прасе с рицин, за да докажат, че може и това да е отровата. А тя липсва в аутопсионния протокол на Марков, просто защото не е намерена. Прословутата отровна сачма също не е намерена при аутопсията, а мистериозно се появява няколко дни след нея.
43
11
 
9
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Сравнението със Сноудън е абсолютна глупосг.Сноудън е служител на ЦРУ,шпионин и притежаващ над 2 милиона секретни файла на ЦРУ,които е изнесъл и предал на Русия.Той никога не би се върнал в САЩ,защото в нито една държава на света агент -предател от тайните служби е бил оневинен! Едно е десидент,друго таен агент. Ако приложим руският опит,то Отровното трио,Копейкин,Боец и лидерите на на недоволните трябва да са арестувани,а не с месеци да вилнеят и правят поразии!!!
42
2
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Много си *** Саше :)
41
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Холивудския сапунен сериал "Алексей Навални" . В главната роля - клоунът от руски произход - Алексей. Статисти - Слуги и "партньори" / в повечето случаи - секксуални" на "световния жандарм" САЩ.Пореден епизод в който клоуна му заповядват да се върне демонстративно в Русия за да бъдат предизвикани "световни" протести след предварително обявеното от Русия задържане .Няма друг избор Навалния . Арест в Русия или спиране на финансирането поради изчерпване на полезноста му и гладна смърт.
40
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Ти да видиш..Че защо да ги арестува или каквото и да е?! Те в излагацията са си самодостатъчни! Изкараха толкова народ по улици и площади за какво?! За да пие накрая по една студена вода, както всеки път от 30 години насам?!
39
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой свят бе.Лицемерния Запад ли.Това не е свят,а глобалистки сатанистки коптор.Тоя същия свят да си гледа своите усрани *** и да не се занимава с делата на другия, свободния свят.