Ходоровски: Путин показва, че е "алфа кучето" с ареста на Навални

Западът трябва да действа, а не само да говор, коментира той
19 яну 2021 08:36, Петя Славова
107
Ходоровски: Путин показва, че е "алфа кучето" с ареста на Навални
Снимка: БГНЕС

Михаил Ходорковски - бившият руски петролен магнат, изпаднал в немилост пред Кремъл - определи задържането на опозиционера Алексей Навални като опит на президента Владимир Путин да покаже, че все още е "алфа кучето" в страната, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Западът трябва да действа, а не само да говори, ако иска да окаже някакво влияние на Путин след ареста на Навални. Ходорковски предположи, че опозиционерът може да остане зад решетките едно десетилетие, както той самият, след като предизвика Кремъл.

Още по темата

"Путин усеща, че трябва да покаже, че е главното животно в стадото, или. . . хората ще смятат, че той вече не е алфа кучето", коментира от Лондон 57-годишният Ходорковски. "Единственото нещо, което предпазва Путин - усещането. . . че той е алфа кучето - отново бе поставено под съмнение", допълни някогашният руския олигарх за 68-годишния президент.

Кремъл отказа да отговори на запитването на Ройтерс за коментар.Някога най-богатият човек в Русия, Ходорковски бе арестуван в самолет в Сибир през 2003 г. и осъден на затвор за укриване на данъци и измами, а неговата петролна компания Юкос бе разделена. Бившият олигарх, който отрече обвиненията, прекара 10 години в затвора, откъдето бе освободен през 2013 г., припомня Ройтерс.

Ходорковски сравни своето положение с това на Навални, който бе арестуван при завръщането си в Русия с полет от Германия, където бе на лечение, след като бе отровен през август. "Моята ситуация бе абсолютно аналогична", увери той и каза, че връщането му в Русия през 2003 г. не е имало алтернатива, въпреки очаквания арест. "Или се предаваш, или се връщаш да се бориш, така че Навални абсолютно направи правилното нещо."

Ходорковски заяви, че иска да вярва, че Навални ще бъде освободен, но "реалността е", че натискът на руските власти върху 44-годишния опозиционер ще се засили. Навални "може да получи 10 години" затвор. . . "това е, което може да видим на този етап", прогнозира Ходорковски. Той обаче направи уговорката, че "много ще зависи от това как ще реагира руското общество".

Навални бе задържан на пристигане в Русия в неделя за нарушаване на условията по условната си присъда. Вчера руски съд го остави в ареста за 30 дни.

В отговор Навални призова за протести в Русия. "Не се страхувайте, излезте по улиците. Излезте не за мен, а за вас и вашето бъдеще", каза той във видеопослание, публикувано в Twitter.

Привърженици на Навални планират демонстрации в Русия в събота. За края на месеца в столицата Москва е подадена заявка за митинг с 10 хиляди участници.

Около 200 привърженици на Навални се бяха събрали вчера пред полицейския участък, където той е държан, въпреки студеното време. Когато чуха, че опозиционерът е оставен в ареста, те започнаха да скандират "Позор!" и "Путин, подай оставка!".

Над привърженици на Навални и журналисти са били задържани в Русия вчера, съобщи мониторинговата група ОВД-Инфо.

Критикът на Кремъл бе осъден по-рано на три години и половина затвор условно за присвояване на средства. Той отрича обвиненията и твърди, че присъдата е политически мотивирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДА ИЗБЯГАШ ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ И ДА СЕ ВЪРНЕШ ТАМ Е РАВНОСИЛНО НА САМОУБИЙСТВО!!!НАГЛЯРНИЙ ДА ГНИЕ ПО ЗАТВОРИТЕ АКО ЩЕ ДА ГО УБИЯТ!!!!----------НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ ПРЕДЛОЖИХА УБЕЖИЩЕ НА НАГЛЯРНИЙ, НО ТОЙ СЕ ВЪРНА В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КЪДЕТО ВЛАСТВА САМО РЕЖИМА ,А НАСЕЛЕНИЕТО Е АБСОЛЮТНО НИКОЙ!
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах Путин ли го е арестувал, защото ако не е така, това са фейк нюз!
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме силата на западните страни как се окъкаха с вируса.още не могат да овладеят срива в здравните си системи. Блокираха си държавите и икономиката.Подготовка и опит , нулеви,а Тръгнали да се месят в чужди политики. Измират хиляди на ден те с някакъв жаден за внимание се занимават. Да го вкарат в биг брадър като толкова иска внимание
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вечни неща, и това ще рухне в Русия.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Над привърженици на Навални и журналисти са били задържани в Русия вчера"========================Не става ясно какво е числото на задържаните в Москва, но е абсолютно разбираемо, че няма засреляни от руската полиция във врата, както при мирната демонстрация във Вашингтон преди две седмици.
36
4
 
12
 
! Отговори
АКО ИСКАХА СВОБОДА преди 3 години
за ДАЛАВЕРАДЖИЯТА защо го пратиха тогава право в устата на "кръвожадния" ПУТИН. Отговорът НЕ ИМ Е НУЖЕН в ГЕРМАНИЯ, а само като дразнител на КРЕМЪЛ и нова "жертва на тиранина". Очевидно НАХАЛНИ е само ПИОНКА в геополитиката
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29 ПламенНаистина много подробен и компетентен анализ.Направи, ако обичаш, такъв и за нас.
34
5
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
какво ни интересува навални и скрипал и двамата са слаба ракия сащ дапомилват асандж и другия в русия хаиде стига с това лицемерие че ми писнаот тях
33
4
 
9
 
! Отговори
Прозрачна цел преди 3 години
"Или се предаваш, или се връщаш да се бориш"=======================Мойша Ходор се опитва да ни заблуди, но истината е много прозрачна, за да бъде прикрита така първосигнално. Още в края на миналата година ФСИН информира Навални, че ако не иска да бъде арестуван, трябва да се прибере в РФ. Навални си направи оглушки и преди 10 дни ФСИН обяви, че той ще бъде арестуван. Началникът на Навални го изпрати в РФ, за да бъде арестуван, за да се създаде повод за протести, прерастващи в майдан в Русия.
32
6
 
11
 
! Отговори
СЛУЧАЯТ НАХАЛНИ преди 3 години
е КРИМИНАЛЕН, а не политически
31
5
 
12
 
! Отговори
САМО НЕ РАЗБРАХ преди 3 години
КОЙ нареди на ТИКВАТА да се изказва и той за свободата на НАХАЛНИ. ЗА пръв път в човешката история МАФИЯТА се изказва загрижена за ПРАВАТА и СВОБОДИТЕ на гражданите
30
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Путин! За такъв пандел до дупка.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34Баси храбрите и велики компютърни мишки! Били по-велики и по-храбри от Путин!Вие велики подвизи, освен във виртуалното пространство, другаде вършили ли сте?
28
4
 
7
 
! Отговори
КАКТО КАЗВАШЕ ГЕРОЯТ преди 3 години
на ВИСОЦКИ от култовия филм: КРАДЕЦЪТ мястото му е в затвора
27
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин не е алфа кучето а алфа страхливеца.Навални със своето себеотрицание докара Путин до истерия.
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като правило кучетата лаят ... като Ходорковски, например.
25
7
 
12
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙОВЕТЕ преди 3 години
да се съсредоточат върху "КОРОНАЦИЯТА" на БАЙДЪН, който ще встъпи в длъжност буквално на 25 000 щика и да се молят да не се спъне на пътеката, че всички ще решат , че е атентат. Вчера заради 2 запалени кашона на 1 километър от КАПИТОЛИЯ го евакуираха. СТРАХ...
24
5
 
7
 
! Отговори
то ясно преди 3 години
Разбира се че ситуацията ти е идентична,и двамата с Найбални сте мошенници и крадци.Мястото ви е в затвора.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До чудно: в САЩ, например, също. Властта се държи с М16.
22
3
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Ние пък защо си мислехме, че Путин е "алфа котето"?