Ходоровски: Путин показва, че е "алфа кучето" с ареста на Навални

Западът трябва да действа, а не само да говор, коментира той
19 яну 2021 08:36, Петя Славова
107
Ходоровски: Путин показва, че е "алфа кучето" с ареста на Навални
Снимка: БГНЕС

Михаил Ходорковски - бившият руски петролен магнат, изпаднал в немилост пред Кремъл - определи задържането на опозиционера Алексей Навални като опит на президента Владимир Путин да покаже, че все още е "алфа кучето" в страната, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Западът трябва да действа, а не само да говори, ако иска да окаже някакво влияние на Путин след ареста на Навални. Ходорковски предположи, че опозиционерът може да остане зад решетките едно десетилетие, както той самият, след като предизвика Кремъл.

Още по темата

"Путин усеща, че трябва да покаже, че е главното животно в стадото, или. . . хората ще смятат, че той вече не е алфа кучето", коментира от Лондон 57-годишният Ходорковски. "Единственото нещо, което предпазва Путин - усещането. . . че той е алфа кучето - отново бе поставено под съмнение", допълни някогашният руския олигарх за 68-годишния президент.

Кремъл отказа да отговори на запитването на Ройтерс за коментар.Някога най-богатият човек в Русия, Ходорковски бе арестуван в самолет в Сибир през 2003 г. и осъден на затвор за укриване на данъци и измами, а неговата петролна компания Юкос бе разделена. Бившият олигарх, който отрече обвиненията, прекара 10 години в затвора, откъдето бе освободен през 2013 г., припомня Ройтерс.

Ходорковски сравни своето положение с това на Навални, който бе арестуван при завръщането си в Русия с полет от Германия, където бе на лечение, след като бе отровен през август. "Моята ситуация бе абсолютно аналогична", увери той и каза, че връщането му в Русия през 2003 г. не е имало алтернатива, въпреки очаквания арест. "Или се предаваш, или се връщаш да се бориш, така че Навални абсолютно направи правилното нещо."

Ходорковски заяви, че иска да вярва, че Навални ще бъде освободен, но "реалността е", че натискът на руските власти върху 44-годишния опозиционер ще се засили. Навални "може да получи 10 години" затвор. . . "това е, което може да видим на този етап", прогнозира Ходорковски. Той обаче направи уговорката, че "много ще зависи от това как ще реагира руското общество".

Навални бе задържан на пристигане в Русия в неделя за нарушаване на условията по условната си присъда. Вчера руски съд го остави в ареста за 30 дни.

В отговор Навални призова за протести в Русия. "Не се страхувайте, излезте по улиците. Излезте не за мен, а за вас и вашето бъдеще", каза той във видеопослание, публикувано в Twitter.

Привърженици на Навални планират демонстрации в Русия в събота. За края на месеца в столицата Москва е подадена заявка за митинг с 10 хиляди участници.

Около 200 привърженици на Навални се бяха събрали вчера пред полицейския участък, където той е държан, въпреки студеното време. Когато чуха, че опозиционерът е оставен в ареста, те започнаха да скандират "Позор!" и "Путин, подай оставка!".

Над привърженици на Навални и журналисти са били задържани в Русия вчера, съобщи мониторинговата група ОВД-Инфо.

Критикът на Кремъл бе осъден по-рано на три години и половина затвор условно за присвояване на средства. Той отрича обвиненията и твърди, че присъдата е политически мотивирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
15
 
! Отговори
НОМЕРЪТ НЯМА ДА МИНЕ преди 3 години
РУСИЯ не е бананова република, че е да и се нарежда ккой престъпик да освобождава от затвора. Помня случая с УБИЕЦА, дето нашите "свободни и независими" власти пратиха да си отлежава наказанието в АНГЛИЯ. На летището го посрещнаха с цветя и прокурора лично го освободи и прати в къщи. Ами оня "футболист" , дето риташе главата на българската камериерка. Проста така за спорт... Прекара месец в хотел 5 звезди и си отлетя за ШВЕЦИЯ
20
4
 
7
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
Льошата Навални е в ареста заради собствената му сигурност, спокойствието на западните му приятели за живота му и най-вече за да не си посегне... пак. Сега е нонстоп пред камера, вероятно и онлайн, както и има възможност да влогира на воля от собствения си апарат. Какво още искат?
19
1
 
8
 
! Отговори
НИЩО НИ ЧУХ ЗА АСАНЖ преди 3 години
да се бяха загрижили толкова и неговите човешки права
18
8
 
11
 
! Отговори
А НАХАЛНИ преди 3 години
показа, че е пуделчето на ЗАПАДА
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вие как си представяте една диктатура да затвори някой по политически причини и да го остави да изпраща видео съобщения от ареста!?"=====================Представяме си, че хората, който вярват, че Русия е диктатура, са жалки и зомбирани.Режимът в Русия е многократно по-демократичен и открит1 от режима в Пиндостан и от режима в България.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКОРНЕЛИЯ ИСКА ДА Е АЛФА КОТЕ, НО Е ГАМА КРАВА
15
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е страхливец. Ама като си знае какви ги е вършил нормално да го е страх.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И НАША КОРНЕЛИЯ ИСКА ДА Е АЛФА КУЧЕ АМА КАТО Е КРАВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Закво го играе целият цирк? ЗА пари и власт.
12
12
 
16
 
! Отговори
Свиня преди 3 години
Русия е суверенна държава и може да бъде съветвана но не и поучавана и притискана...това е положението и...ако на някой дбендер не му харесва да отива да ги бомбардира...ха ха ...а вие си плюйте....и се пенете...а Навални никой не го е карал да се връща...дадоха му шанс да се изнесе....междудругото предлагам за натиснете и Китай за Джак *** ...ми можете и там да бомбардирате псевдодемократи...натовци джендери и кравари и бг *** и слагачи....ама не ви стиска май....ха ха ха...
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците плащат на Навални да лае, а на Путин му е супер удобен. Вие как си представяте една диктатура да затвори някой по политически причини и да го остави да изпраща видео съобщения от ареста!? Всичко е цирк.
10
4
 
7
 
! Отговори
59895 преди 3 години
От всичко това печели управляващата партия. Както в България се получава с протестите срещу Борисов, така тези евентуални потести ще заздравят позициите на управляващите, защото Навални не е уважавана фигура. Ако западните държави го ценяха, все някоя от тях щеше да го приюти, след като постоянно повтарят, че животът на Навални е в опасност в Русия. А Ходорковски беше пуснат от затора с някакви странни аргументи, свързани с майка му и отиде в чужбина, за да не пречи в Русия.
9
5
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Този "петролен магнат" беше осъден за огромни кражби и убииство, страно как такъв престъпник може да говори и даго побликуват?
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпникът-олигарх Мойша Ходорковски използва откраднатите от руския народ пари, за организиране и провеждане на майдан в Русия и започна да хапе ръката, която го помилва и го освободи от затвора, за да се прости с умиращата си майка.
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Друг ПомнещКой е тоя Цветан Василев? Да не е един при който Вежди Рашидов си държеше парите и после избяга при Вучич, дето е приятел на Бойко?
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този поне го знаем, че рипа. От Джак *** ни вест, ни кост.
5
6
 
11
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
До 1: то е въпрос на време и Цветан Василев и Васил Божков да дават акъл за чист бизнес и честни политици... Общо взето нищо ново под слънцето: крадеца вика крадеца.
4
10
 
19
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Странно как се дава трибуна на осъдени крадци, да лаят и лъжат за Русия?!
3
4
 
16
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
Псетата си лаят, кервана си върви...
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНИКОГА НЯМА ДА СА ПОЛИТИЦИ.