Ходоровски: Путин показва, че е "алфа кучето" с ареста на Навални

Западът трябва да действа, а не само да говор, коментира той
19 яну 2021 08:36, Петя Славова
107
Ходоровски: Путин показва, че е "алфа кучето" с ареста на Навални
Снимка: БГНЕС

Михаил Ходорковски - бившият руски петролен магнат, изпаднал в немилост пред Кремъл - определи задържането на опозиционера Алексей Навални като опит на президента Владимир Путин да покаже, че все още е "алфа кучето" в страната, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Западът трябва да действа, а не само да говори, ако иска да окаже някакво влияние на Путин след ареста на Навални. Ходорковски предположи, че опозиционерът може да остане зад решетките едно десетилетие, както той самият, след като предизвика Кремъл.

Още по темата

"Путин усеща, че трябва да покаже, че е главното животно в стадото, или. . . хората ще смятат, че той вече не е алфа кучето", коментира от Лондон 57-годишният Ходорковски. "Единственото нещо, което предпазва Путин - усещането. . . че той е алфа кучето - отново бе поставено под съмнение", допълни някогашният руския олигарх за 68-годишния президент.

Кремъл отказа да отговори на запитването на Ройтерс за коментар.Някога най-богатият човек в Русия, Ходорковски бе арестуван в самолет в Сибир през 2003 г. и осъден на затвор за укриване на данъци и измами, а неговата петролна компания Юкос бе разделена. Бившият олигарх, който отрече обвиненията, прекара 10 години в затвора, откъдето бе освободен през 2013 г., припомня Ройтерс.

Ходорковски сравни своето положение с това на Навални, който бе арестуван при завръщането си в Русия с полет от Германия, където бе на лечение, след като бе отровен през август. "Моята ситуация бе абсолютно аналогична", увери той и каза, че връщането му в Русия през 2003 г. не е имало алтернатива, въпреки очаквания арест. "Или се предаваш, или се връщаш да се бориш, така че Навални абсолютно направи правилното нещо."

Ходорковски заяви, че иска да вярва, че Навални ще бъде освободен, но "реалността е", че натискът на руските власти върху 44-годишния опозиционер ще се засили. Навални "може да получи 10 години" затвор. . . "това е, което може да видим на този етап", прогнозира Ходорковски. Той обаче направи уговорката, че "много ще зависи от това как ще реагира руското общество".

Навални бе задържан на пристигане в Русия в неделя за нарушаване на условията по условната си присъда. Вчера руски съд го остави в ареста за 30 дни.

В отговор Навални призова за протести в Русия. "Не се страхувайте, излезте по улиците. Излезте не за мен, а за вас и вашето бъдеще", каза той във видеопослание, публикувано в Twitter.

Привърженици на Навални планират демонстрации в Русия в събота. За края на месеца в столицата Москва е подадена заявка за митинг с 10 хиляди участници.

Около 200 привърженици на Навални се бяха събрали вчера пред полицейския участък, където той е държан, въпреки студеното време. Когато чуха, че опозиционерът е оставен в ареста, те започнаха да скандират "Позор!" и "Путин, подай оставка!".

Над привърженици на Навални и журналисти са били задържани в Русия вчера, съобщи мониторинговата група ОВД-Инфо.

Критикът на Кремъл бе осъден по-рано на три години и половина затвор условно за присвояване на средства. Той отрича обвиненията и твърди, че присъдата е политически мотивирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Истинският въпрос е в кучешките глутници, ако едно куче надделее над друго кучетата отстрани казват ли "иска да покаже че той е президента"
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е в затвор с тежки присъди тире убийци ,мислех че ще ги пратят на границата на Казахстан ,затвора се казва.. Черния делфин ...много строг затвор ,знам защото бях в Казахстан 8 месеца ,)
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ... доказания престъпник, виновен за гигантски кражби и доказано пред съд, че е организирал убийствата на хора - негови бизнес опоненти, сега пише глупости за алфа и бета...И защитава кого? Да, доказания пред съд престъпник, откраднал милиони, Нахални.И след като тези два престъпника призовали хората да излязат и да протестират, колко души протестират - нула.Завеса, край на тази гротеска за двата храненика на западната пропаганда.
78
2
 
2
 
! Отговори
бабаВангаКъмНАВАЛНИ преди 3 години
Казвах ли ти,че ще те вкарат в затвора,а *** ти неее...?Като не слушаш сега размазвай сополите си по стената на затворническата килия...
77
0
 
3
 
! Отговори
У бреее... преди 3 години
Влязъл в затвора и станал човек...тотално скъсал с неолиберализЪЪма....Мааалиеее...
76
1
 
6
 
! Отговори
отговор на Путин преди 3 години
Ако ДЕМОКРАТИТЕ в САЩ разкарат войските и полицията които са блокирали КАПИТОЛИЯ и Белия дом и позволят на привържениците на Доналд Тръмп да протестират мирно вътре и извън него ...то тогава и аз ще пусна Навални да си вее розовите гащички свободно на Червения площад в Москва...ТАНТО за КУКУРИГО...Това е ДЕМОКРАЦИЯТА!!!
75
1
 
5
 
! Отговори
жестокаРЕАЛНОСТ преди 3 години
Октомврийската революция не дава шанс на Розовата революция да си изпере долното бельо в Русия!!!А който не се събразява с реалноста ще пее "СИБИРСКИ ВЕЧЕРИии..." с мандолинка край лагерния огън с ПРАНГИ нейте из ТАЙГАТА....
74
0
 
5
 
! Отговори
психиатър преди 3 години
Навални го друса Напалеоновска психоза за величие и незаменимост!Е...наигра се!Ходорковски правилно разсъждава-10години затвор, а и повечко не му мърдат за туй ,че е пожелал трона на Алфа кучето...В глутницата Алфа водача определя ДЕМОКРАЦИЯТА!!!Всичко останало е БЛЯ...бляяя....Който не слушка си носи последствията!ЗАкона на джунглата не е за неолибералчета с розови гащички!!!
73
0
 
4
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 3 години
Въпрос:Защо Навални се върна в Русия?Отговор:Защото му е домъчняло за неолиберални затворнически ласки.ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН!!!
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинТи и българин? Никой от нас българите не маха с опашка пред наркоман пишман дисидент! Никой!
71
10
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
Всички българи сме на страната на правдата- г-н Навални. Успех на президента Навални в борбата с тиранията.
70
0
 
7
 
! Отговори
? преди 3 години
Няма как да крадеш пари 💸 и когато те хванат да казваш, че държавата ти е виновна защото си бил политически противник! Всички знаят, че Навални е просто един фалирал бизнесмен с тежки задължения към банки и за да избяга от отговорност се обърна към Запада с надеждата, че ако спомогне за разрухата на Русия ще му помогнат, но Путин не се впечатли особено. Даже реагира с насмешка, а бръщолевенията на Навални не се взимат насериозно дори от сериозните френски и британски медии, а в Русия изобщо...
69
0
 
8
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
В Русия, европейският съд няма думата.Те си смениха конституцията по подобие на САЩ. Единствено руският закон е валиден в Русия.
68
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия законно е това, което е казал владетелят. Същият този владетел не носи отговорност за криминални престъпления. И ще управлява стадото, докато е жив. Любовницата му се пъчи с Ролс Ройс за 13 000 000$.
67
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Присъдата на Навални по т.нар. дело "Ив Роше" е обявена за незаконна от Европейския съд за правата на човека. Министерството на правосъдието на Русия изплати заради това обезщетение на Навални,което е фактическо признаване валидността на това решение от Страсбург.А процедурата за разглеждане на мярка за лишаване от свобода трябва напълно да съответства на НПК, в която и сграда да заседава съдът.Това включва и предоставяне предварително на адвокатите на материали по обвинението. Грубо нарушение!
66
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родните русофили *** от удоволствие. Още един враг на тяхната истинска родина е смачкан.
65
4
 
10
 
! Отговори
Некомпетентен преди 3 години
Изпаднал в немилост петролен магнат! Какво очаквате да пише?Русия била тоталитарна държава?
64
3
 
13
 
! Отговори
Планът преди 3 години
До АнонименСлед 'смелостта' на *** лилипутеците тука пълнят ефира с какашки.
63
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пред смелостта на Навални Лилипутин напълни гащите.
62
2
 
10
 
! Отговори
Популярност преди 3 години
"Около 200 привърженици на Навални" във Русия.Няколко десетки западни медииНяколко стотин командировани медийни тролаИ това е!Много шум за едно кухо НИЩО.Е много е изпаднал "цивилизования запад" щом го е докарал до драми във виртуалната новинарска псевдо-реалност.