Дори и в затвора Алексей Навални е заплаха за режима на Путин

Той публикува координатите на черноморската му вила
21 яну 2021 20:00, Нели Христова
352
Дори и в затвора Алексей Навални е заплаха за режима на Путин
Снимка: БГНЕС

Повече от десетилетие Владимир Путин отказва публично да изрече името на Алексей Навални, като го нарича "онзи джентълмен", а отскоро и "пациентът" - препратка към предполагаемото му отравяне с "Новичок" от агенти на ФСБ, което го прати в болница в Германия.

Действията на Путин са логични - той просто не иска да дава на опозиционера безплатна реклама. Но неговата лингвистична игра също така показва и едно съперничество, което е станало дълбоко лично, предизвикано от десетилетие атаки срещу приятелите и семейството му, както и от разбирането, че Навални няма да отстъпи въпреки заплахата от смърт от отравяне или затвор.

Във вторник екипът на Навални публикува огромно разследване за богатството на Путин. В него опозиционерът показа  дворец за на 1 милиард паунда на брега на Черно море, за който се твърди, че е построен за руския президент. Навални нареча сградата "най-големият подкуп в историята".


Дори в прословутия затвор на Матросская Тишина в Москва Навални остава опасен за руския лидер, решен да изложи двете му десетилетия на власт като нищо повече от измама.

Дворецът е голям 17 691 квадратни метра и има собствени барове, басейни, казино и дори малък театър. Луксозният имот край залива Геленджик на Черно море отдавна е познат като „Двореца на Путин“, въпреки че руският президент отрича да е негов собственик. В разследването на неправителствената организация на Навални се посочва, че цената на имота е най-малко 1,35 милиарда долара (около 100 милиарда рубли).

След като публикува подробности за морската идилия на Путин, Навални завъртя ножа още по-дълбоко, твърдейки, че обсебеният от безопасността си Путин ще трябва да изостави двореца, тъй като са пуснали архитектурните му планове на обществеността.

Навални никога не се е отказвал от директните атаки срещу Путин. Той го нарича "крадец", а неговата партия "Единна Русия" - "партия на мошениците и крадците". Той се обзаложи, че гневът на народа заради корупцията ще надхвърли подкрепата, изградена върху патриотизма и по-добрия жизнен стандарт след 90-те години. Неговите критики оспориха разказа на Кремъл, че Путин е върнал Русия в статут на велика сила.

Критиците на Путин твърдят, че Навални е най-голямата заплаха за неговото правителство. "Путин вече не се страхува от западните санкции, критичните изявления и исканията на европейски и американски политици за по-нататъшна изолация", пише Жана Немцова, дъщерята на убития опозиционен политик Борис Немцов, в статия за Bild във вторник. "За него залогът е твърде голям - той знае, че Навални е способен да свали режима му."

Независимо дали това е вярно или не, Навални е доказал, че притежава политически таланти, които Путин няма: той е харизматичен оратор, който всъщност се радва да бъде на сцената, ефективен лидер на протести и остроумен дигитален борец, който може да достигне до младите и разумни руснаци - демографски кръг, който Кремъл се притеснява, че ги губи. Завръщайки се в страната в неделя, той също показа смелост, която според мнозина е загубена в руската цинична политика. Поддръжниците на летището Внуково в Москва го сравняваха донякъде преждевременно с Нелсън Мандела.

В деня на Богоявление, когато руснаците се къпят в ледено студени езера и реки, за да отмият греховете си, Путин влезе в кръстовиден басейн близо до московската си резиденция и три пъти потопи главата си под повърхността, като всеки път се прекръстваше.

Междувременно Навални прекара първия си цял ден в затвора Матросская Тишина, изолиран в клетка за трима души като мярка срещу епидемията от коронавирус. Той каза на независим наблюдател на затвора, че не е бил малтретиран и че се радва да се върне в Русия.

Не е трудно да се отгатне защо Навални може да е мишена за възмездие. Неотдавнашното му разследване съвместно с Bellingcat за отравянето му беше дълбоко смущаващо за ФСБ, организация, която Путин някога управляваше. А разследванията му за корупция в правителството естествено го отведоха в една посока: приятелите и семейството на Путин. Навални изигра важна роля за идентифицирането на Катерина Тихонова, служител на Московския държавен университет, като дъщеря на Путин.

"Това е повече от просто династично наследяване", каза той пред Ройтерс през 2015 г., наричайки системата "неофеодална". "Децата не само наследяват публикациите на родителите си, но и правото да избират всяка друга публикация, която им харесва. Опасността е, че много скоро всички ключови ресурси ще се окажат в ръцете на пет до седем семейства."

След ареста на Навални съюзникът му Владимир Ашурков заяви, че му е дал списък с хора, които според него трябва да бъдат санкционирани, за да се накаже руското правителство. Сред тях бяха двама богати руски бизнесмени - Роман Абрамович и Алишер Усманов, както и синовете на двама висши служители в областта на сигурността Николай Патрушев и Александър Бортников.

"Западът трябва да санкционира взимащите решения и хората, които държат парите им", цитира той Навални. "Нищо по-малко няма да окаже влияние върху поведението на руските власти."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари