Дори и в затвора Алексей Навални е заплаха за режима на Путин

Той публикува координатите на черноморската му вила
21 яну 2021 20:00, Нели Христова
352
Дори и в затвора Алексей Навални е заплаха за режима на Путин
Снимка: БГНЕС

Повече от десетилетие Владимир Путин отказва публично да изрече името на Алексей Навални, като го нарича "онзи джентълмен", а отскоро и "пациентът" - препратка към предполагаемото му отравяне с "Новичок" от агенти на ФСБ, което го прати в болница в Германия.

Действията на Путин са логични - той просто не иска да дава на опозиционера безплатна реклама. Но неговата лингвистична игра също така показва и едно съперничество, което е станало дълбоко лично, предизвикано от десетилетие атаки срещу приятелите и семейството му, както и от разбирането, че Навални няма да отстъпи въпреки заплахата от смърт от отравяне или затвор.

Във вторник екипът на Навални публикува огромно разследване за богатството на Путин. В него опозиционерът показа  дворец за на 1 милиард паунда на брега на Черно море, за който се твърди, че е построен за руския президент. Навални нареча сградата "най-големият подкуп в историята".


Дори в прословутия затвор на Матросская Тишина в Москва Навални остава опасен за руския лидер, решен да изложи двете му десетилетия на власт като нищо повече от измама.

Дворецът е голям 17 691 квадратни метра и има собствени барове, басейни, казино и дори малък театър. Луксозният имот край залива Геленджик на Черно море отдавна е познат като „Двореца на Путин“, въпреки че руският президент отрича да е негов собственик. В разследването на неправителствената организация на Навални се посочва, че цената на имота е най-малко 1,35 милиарда долара (около 100 милиарда рубли).

След като публикува подробности за морската идилия на Путин, Навални завъртя ножа още по-дълбоко, твърдейки, че обсебеният от безопасността си Путин ще трябва да изостави двореца, тъй като са пуснали архитектурните му планове на обществеността.

Навални никога не се е отказвал от директните атаки срещу Путин. Той го нарича "крадец", а неговата партия "Единна Русия" - "партия на мошениците и крадците". Той се обзаложи, че гневът на народа заради корупцията ще надхвърли подкрепата, изградена върху патриотизма и по-добрия жизнен стандарт след 90-те години. Неговите критики оспориха разказа на Кремъл, че Путин е върнал Русия в статут на велика сила.

Критиците на Путин твърдят, че Навални е най-голямата заплаха за неговото правителство. "Путин вече не се страхува от западните санкции, критичните изявления и исканията на европейски и американски политици за по-нататъшна изолация", пише Жана Немцова, дъщерята на убития опозиционен политик Борис Немцов, в статия за Bild във вторник. "За него залогът е твърде голям - той знае, че Навални е способен да свали режима му."

Независимо дали това е вярно или не, Навални е доказал, че притежава политически таланти, които Путин няма: той е харизматичен оратор, който всъщност се радва да бъде на сцената, ефективен лидер на протести и остроумен дигитален борец, който може да достигне до младите и разумни руснаци - демографски кръг, който Кремъл се притеснява, че ги губи. Завръщайки се в страната в неделя, той също показа смелост, която според мнозина е загубена в руската цинична политика. Поддръжниците на летището Внуково в Москва го сравняваха донякъде преждевременно с Нелсън Мандела.

В деня на Богоявление, когато руснаците се къпят в ледено студени езера и реки, за да отмият греховете си, Путин влезе в кръстовиден басейн близо до московската си резиденция и три пъти потопи главата си под повърхността, като всеки път се прекръстваше.

Междувременно Навални прекара първия си цял ден в затвора Матросская Тишина, изолиран в клетка за трима души като мярка срещу епидемията от коронавирус. Той каза на независим наблюдател на затвора, че не е бил малтретиран и че се радва да се върне в Русия.

Не е трудно да се отгатне защо Навални може да е мишена за възмездие. Неотдавнашното му разследване съвместно с Bellingcat за отравянето му беше дълбоко смущаващо за ФСБ, организация, която Путин някога управляваше. А разследванията му за корупция в правителството естествено го отведоха в една посока: приятелите и семейството на Путин. Навални изигра важна роля за идентифицирането на Катерина Тихонова, служител на Московския държавен университет, като дъщеря на Путин.

"Това е повече от просто династично наследяване", каза той пред Ройтерс през 2015 г., наричайки системата "неофеодална". "Децата не само наследяват публикациите на родителите си, но и правото да избират всяка друга публикация, която им харесва. Опасността е, че много скоро всички ключови ресурси ще се окажат в ръцете на пет до седем семейства."

След ареста на Навални съюзникът му Владимир Ашурков заяви, че му е дал списък с хора, които според него трябва да бъдат санкционирани, за да се накаже руското правителство. Сред тях бяха двама богати руски бизнесмени - Роман Абрамович и Алишер Усманов, както и синовете на двама висши служители в областта на сигурността Николай Патрушев и Александър Бортников.

"Западът трябва да санкционира взимащите решения и хората, които държат парите им", цитира той Навални. "Нищо по-малко няма да окаже влияние върху поведението на руските власти."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
2
 
3
 
! Отговори
Ако.. преди 3 години
Ако на *** "журналистическото" разследване е както "отравянето" му - смятай колко е зарънал във фентъзи жанра!
234
2
 
2
 
! Отговори
Айде пак преди 3 години
Гатанка:Вари го печи го - все Русия му е на устата. Що е то?/отг: мегасбъркан американофил/
233
3
 
2
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Боби........ Постоянно ми излиза в тубето реклама на игра "Игра на Тронове" аз гледам мин по 20 клипа всеки ден.... Бубенце, смяташ ли, че като се правиш на наивен *** /какъвто все повече мисля, че си/може да убедиш нормален човек, че си прав? Или поведението ти е насочено към русофилската аудитория?
232
3
 
2
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Боби...... върха на сладоледа Архивите на Щази(потвърдено се знае че са в САЩ) Навални ги прелиства....... Бубенце, ти говориш ли понякога истината или непрекъснато лъжеш? В Германия специално за архивите на ЩАЗИ има създадена служба "Федерален пълномощник за архивите на ДС на бившата ГДР". Пръв ръководител на тази служба беше правозащитникът Йоахим Гаук. Сигурно се бъркаш с българските архиви, които Русия изнесе в Москва и още не ги е върнала.
231
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вечна слава на великия американец, гордостта на Америка-сенатор Джон Маккейн! RIP
230
4
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ето какво мисля аз Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейгън: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата.Джон Маккейн
229
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБоби, учудващо е как говориш за криминалната дейност на Путин, все едно е най-нормалното нещо на света.То вярно, че Путин сам си призна, като си гласува закон който го освобождава от наказателна отговорност, но за нормалните хора това все още е повод да го критикуват и да искат да бъде свален. Такова нещо при теб и други като теб не се наблюдава. Защо така?
228
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиНе си наясно, а уж "компютърен специалист" си бил. :))) Та, като гледа филмчето, хареса ли ти путиновия вкус за стриптийз барове?
227
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дедовият миВсички долари, рубли, йени, драхми, лири и дори левове са добре дошли, за да може да се продължи дейносттта срещу Путин. Всъщност, преди малко направих едно малко дарение към Навални. Да има човека. Не са много, 100 лева са, но помагаме с каквото можем.:))))
226
2
 
6
 
! Отговори
дедовият ми преди 3 години
Навални а като взимаше доларите от грузинският посланник в Москва не рева/ видеозаписът го пуснаха по всички медии в Русия/.
225
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 249Винаги ме е забавлявало, как когато ножа опре до кокала, путинистите ставате поне временно "ненаивни", но иначе вярвате на всичко, което върховния сатрап и неговата клика говорят. Естествено, като видите, че няма да мине номера пак си оголвате зъбките, тъй че да минем направо към тази фаза. :)))Та, Навални във филмчето не твърди само разни неща, а ги подкрепя с документи. Така става, когато в Русия всичко е корумпе и доста неща могат да се купят .....
224
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 245Не бъди наивен. Ти самият не знаеш на кого е къщата, която строят до вас. Не знаят това и тези, които я строят.А там на всички местни за известили, че това е дворецът на Путин. Хайде стига!
223
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен БобиТолкова се развълнува от въпроса ми, че чак забрави да си напишеш името ли? :))))И, като го гледа, какво мислиш, добре ли краде Путин от народа си? Я кажи, дали частния стриптийз бар е съвместим с кръстенето на Богоявление и целуването на икони?:)))
222
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиВие путинистите май не ви се удава много четенето, но поне гледането удава ли ви се?Гледа ли филмчето?:))))))
221
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 245Не бе, другарю, местните така или иначе си го наричат "Двореца на Путин", на тях табела не им трябва.:))))
220
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До рускиняВие се опитвате да го направите това от години и не ви се получава, защото руския народ започва да разбира, че трябва да подкрепя тия хора като Навални. 54 милиона гледания.:)))))))
219
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвай даже на това, което виждаш, а на това, което чуваш - изобщо.Вероятно този дворец е някоя почивна база и, нищо чудно, изобщо да не е в Русия.Остава да кажат, че над входа има табела с надпис "Дворец на Владимир Путин".
218
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е-разкри ме. Руснак съм. Чепига съм, Чепига съм.....
217
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До рускиняТи не си никаква рускиня.:)))
216
4
 
2
 
! Отговори
рускиня преди 3 години
и последно, не е лошо да се видят сметките и имоти на самия навални и неговото котило. Защото точно там е разковничето