Дори и в затвора Алексей Навални е заплаха за режима на Путин

Той публикува координатите на черноморската му вила
21 яну 2021 20:00, Нели Христова
352
Дори и в затвора Алексей Навални е заплаха за режима на Путин
Снимка: БГНЕС

Повече от десетилетие Владимир Путин отказва публично да изрече името на Алексей Навални, като го нарича "онзи джентълмен", а отскоро и "пациентът" - препратка към предполагаемото му отравяне с "Новичок" от агенти на ФСБ, което го прати в болница в Германия.

Действията на Путин са логични - той просто не иска да дава на опозиционера безплатна реклама. Но неговата лингвистична игра също така показва и едно съперничество, което е станало дълбоко лично, предизвикано от десетилетие атаки срещу приятелите и семейството му, както и от разбирането, че Навални няма да отстъпи въпреки заплахата от смърт от отравяне или затвор.

Във вторник екипът на Навални публикува огромно разследване за богатството на Путин. В него опозиционерът показа  дворец за на 1 милиард паунда на брега на Черно море, за който се твърди, че е построен за руския президент. Навални нареча сградата "най-големият подкуп в историята".


Дори в прословутия затвор на Матросская Тишина в Москва Навални остава опасен за руския лидер, решен да изложи двете му десетилетия на власт като нищо повече от измама.

Дворецът е голям 17 691 квадратни метра и има собствени барове, басейни, казино и дори малък театър. Луксозният имот край залива Геленджик на Черно море отдавна е познат като „Двореца на Путин“, въпреки че руският президент отрича да е негов собственик. В разследването на неправителствената организация на Навални се посочва, че цената на имота е най-малко 1,35 милиарда долара (около 100 милиарда рубли).

След като публикува подробности за морската идилия на Путин, Навални завъртя ножа още по-дълбоко, твърдейки, че обсебеният от безопасността си Путин ще трябва да изостави двореца, тъй като са пуснали архитектурните му планове на обществеността.

Навални никога не се е отказвал от директните атаки срещу Путин. Той го нарича "крадец", а неговата партия "Единна Русия" - "партия на мошениците и крадците". Той се обзаложи, че гневът на народа заради корупцията ще надхвърли подкрепата, изградена върху патриотизма и по-добрия жизнен стандарт след 90-те години. Неговите критики оспориха разказа на Кремъл, че Путин е върнал Русия в статут на велика сила.

Критиците на Путин твърдят, че Навални е най-голямата заплаха за неговото правителство. "Путин вече не се страхува от западните санкции, критичните изявления и исканията на европейски и американски политици за по-нататъшна изолация", пише Жана Немцова, дъщерята на убития опозиционен политик Борис Немцов, в статия за Bild във вторник. "За него залогът е твърде голям - той знае, че Навални е способен да свали режима му."

Независимо дали това е вярно или не, Навални е доказал, че притежава политически таланти, които Путин няма: той е харизматичен оратор, който всъщност се радва да бъде на сцената, ефективен лидер на протести и остроумен дигитален борец, който може да достигне до младите и разумни руснаци - демографски кръг, който Кремъл се притеснява, че ги губи. Завръщайки се в страната в неделя, той също показа смелост, която според мнозина е загубена в руската цинична политика. Поддръжниците на летището Внуково в Москва го сравняваха донякъде преждевременно с Нелсън Мандела.

В деня на Богоявление, когато руснаците се къпят в ледено студени езера и реки, за да отмият греховете си, Путин влезе в кръстовиден басейн близо до московската си резиденция и три пъти потопи главата си под повърхността, като всеки път се прекръстваше.

Междувременно Навални прекара първия си цял ден в затвора Матросская Тишина, изолиран в клетка за трима души като мярка срещу епидемията от коронавирус. Той каза на независим наблюдател на затвора, че не е бил малтретиран и че се радва да се върне в Русия.

Не е трудно да се отгатне защо Навални може да е мишена за възмездие. Неотдавнашното му разследване съвместно с Bellingcat за отравянето му беше дълбоко смущаващо за ФСБ, организация, която Путин някога управляваше. А разследванията му за корупция в правителството естествено го отведоха в една посока: приятелите и семейството на Путин. Навални изигра важна роля за идентифицирането на Катерина Тихонова, служител на Московския държавен университет, като дъщеря на Путин.

"Това е повече от просто династично наследяване", каза той пред Ройтерс през 2015 г., наричайки системата "неофеодална". "Децата не само наследяват публикациите на родителите си, но и правото да избират всяка друга публикация, която им харесва. Опасността е, че много скоро всички ключови ресурси ще се окажат в ръцете на пет до седем семейства."

След ареста на Навални съюзникът му Владимир Ашурков заяви, че му е дал списък с хора, които според него трябва да бъдат санкционирани, за да се накаже руското правителство. Сред тях бяха двама богати руски бизнесмени - Роман Абрамович и Алишер Усманов, както и синовете на двама висши служители в областта на сигурността Николай Патрушев и Александър Бортников.

"Западът трябва да санкционира взимащите решения и хората, които държат парите им", цитира той Навални. "Нищо по-малко няма да окаже влияние върху поведението на руските власти."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До юбералес"В това време елитът (на Русия) живее в Европа"Стара ти е речта. След толкова много санкции това не е истина.Следователно и останалото ти словоизлияние е съмнително.
174
3
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Елитът на Русия гледа на страната като една колония, чиито суровини се помпят срещу ниско заплащане, без да оставят средства за пътища, здравеопазване и образование. В това време елитът живее в Европа, ползва добри колежи, добро здравеопазване и инраструктура. Това социално неравенство ще доведе до разрив през това десетилетие. Дай бог кръвта дето ще се лее да е малко.
173
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Европейския парламент прие"Аха! Сега ми стана ясно защо го пратиха да го арестуват! То било за предтекст за резолюции!Ама някак не се връзва газ със политически клоун??
172
2
 
5
 
! Отговори
ЕС Логика преди 3 години
Заради подставен пишман - опзоционер искат да спрат икономиката на Германия.Нема такава тъ па глутница!
171
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа 50 часа 50 милиона гледания .Ако е като при изборите в америка - може и 10 трилиона гледания да изкарат но пак ползата ще е нулева.
170
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейския парламент прие резолюция призоваваща Германия да спре окончателно СП2 като санкционна мярка към руските власти заради ареста на Навални. Засега Германия мълчи по въпроса и изчаква.
169
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин вече петин американски президент е на власт та някаква лепкава дъвка под подметката ли ще му се види да е проблем?
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 50 часа 50 милиона гледания това наистина е рекорден интерес към филма на Навални. Дори и Песков не можеше да се прави повече на разсеян и прокоментира филма, че бил направен единствено за да събирал дарения Навални от наивни зрители повярвали на фактите в него.
167
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и в затвора Навални е ... затворник.Край на историята.
166
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални избра много подходащ момент за завръщане в Русия. Точно по времето на смяната на властта и смяната на политиката в САЩ. Това е един пример за заспалата руска публика, че властта може и трябва периодично да се сменя.
165
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече открито се обсъжда Путин като диктатор сред лидерите на Запада, а това е най-важното.Идва студена зима за пРосия.
164
4
 
6
 
! Отговори
ЕЕЕ! преди 3 години
Тая статия цял ден я чакаха глутница прегладнели американофилски ***!
163
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПОръчковото си личиПутин не знае, но 40 милиона вече знаят.:))))))
162
0
 
2
 
! Отговори
ПОръчковото си личи преди 3 години
Удебелено дарама трагедия, мистика...Даже и виедеоклипче!Само дето е от паралелната вселена - и Путин не знае за тия работи.
161
3
 
3
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 години
Хората които пускат слуховете, че Путин страда от Паркинсон не са случайни. В мафиотските кръгове това е намек, ако човека продължи да упорства го изпращат да плува с рибите.
160
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 165Така е, Путин изключително много се забавлява, когато гледа схемите му детайлно описани и "частния" му палат, който предполагаемо е недостъпен, изтипосан така. Ако Джуджи знаеше колко просТи пръчки го защитават тук ...:)))))
159
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядото от бункера се побърква от страх защото за 40 часа филма на Навални в Ютуб за путинския супер дворец в Геленджик има 40 милиона гледания. Освен всичко по социалните мрежи се организират масови протести за 23 януари. Всички силови структури в Русия са вдиггнати по тревога за да смачкат протестите в цародиш.
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и в затвора, АН си остава готин шут - забалява и едните и другите, безплатно.
157
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 162"Владимир Путин отказва публично да изрече името на Алексей Навални, като го нарича "онзи джентълмен", а отскоро и "пациентът""Интересни имена за няокй, за който му е "все тая".Иначе не си прав, Навални ги нарича "крадците".:)))))
156
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 161На Ботокса хич не му е все тая и тепърва ще има неспокойни нощи в стриптийз клуба в подземието.:))))