Москва отпуска леко антиепидемичните ограничения

Русия официално започна кампания за масова ваксинация
21 яну 2021 19:50, Елка Василева
3
Москва отпуска леко антиепидемичните ограничения
Снимка: архив, БГНЕС

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че от утре леко се смекчават мерките срещу коронавируса в руската столица, мотивирайки се по-специално с успешната кампания за ваксинация, предаде Франс прес.

Ситуацията "дава основания за предпазлив оптимизъм", написа той на сайта си и посочи, че дневният ръст на случаите в града - от 2000 до 4000 миналата седмица, е "видимо по-малък, отколкото в края на декември". Значително е нараснал броят на ваксинираните московчани - над 220 000 вече имат сигурна защита срещу вируса, добави той.

Тази седмица Русия официално започна кампания за масова ваксинация и лица от всички категории могат вече да се имунизират с руската ваксина "Спутник V", регистрирана в края на август още преди края на клиничните й изпитания.

Още по темата

Собянин уточни, че предстои отново да заработят "нормално" гимназиите и спортните училища, да отворят врати музеите, библиотеките и други културни обекти, а театрите и кината ще могат да запълват вече не 25, а 50 на сто от местата.

Но баровете и ресторантите ще затварят все така в 23.00, предприятията ще държат най-малко 30 на сто от служителите си на дистанционна работа, а хората над 65 години или с хронични заболявания трябва да стоят в изолация, което всъщност се случва доста рядко, отбелязва АФП.

Противно на властите в редица европейски страни Кремъл още няма намерение да въведе отново национален локдаун, стремежът е да защити крехката икономика на страната.

По последни официални данни заразените в Русия досега са над 3,5 милиона и по този показател е на четвърто място в света. Към днешна дата според официалните съобщения са регистрирани над 67 000 смъртни случая, свързани с COVID-19, но статистическата агенция преброи през декември тройно повече починали.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как "крехката икономика"?Нали червените тук разправят, че били 5тата по големина икономика в света?Ние сега на русофилите тук ли да виярваме или на кмета на Москва?:)))))
2
1
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Демокрацийка ко искаш всяка държава си решава ,не са като нас под шпиц команда на едни задокеански нечистиви сили!Дето си назначиха даже някво третополово извънземно за някъв министър там абе да наистина интересни времена :)
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На "лошите комунисти" продължавали да им работят заведенията до 23 часа.А в демократичният ЕС налагат "локдауни" до април.Интересна е съвременната история.