Арести в Русия преди протести в подкрепа на Навални

Кремъл предупреди гражданите да не участват в утрешните протести
22 яну 2021 12:25, Елка Василева
241
Арести в Русия преди протести в подкрепа на Навални
Снимка: архив, БГНЕС

Руските власти арестуваха днес още привърженици на държания под стража опозиционер Алексей Навални, други се очаква да бъдат изправени на съд ден преди насрочените за утре демонстрации в цялата страна, предаде Франс прес.

Навални е поставен под стража най-малко до 15 февруари и му предстоят много съдебни процедури. Екипът му призова за протести утре в 65 руски града с искане опозиционерът да бъде освободен. Властите подчертават, че тези прояви са неразрешени и незаконни.

След като арестува вчера редица съратници на мразения от Кремъл дисидент, полицията поднови днес тези действия, като задържа координаторката на щаба на Навални в далекоизточния Владивосток Екатерина Ведерникова и сътрудничката на щаба в Новосибирск Елена Носковец. За тези арести съобщиха екипът на опозиционера и неправителствената организация "ОВД-Инфо".

Арестуваните вчера - Любов Собол, изгряваща звезда сред активистите на движението, и говорителката на Навални Кира Ярмиш, се очаква днес да бъдат изправени пред съда заради призиви към демонстрации, определени като незаконни.

Още по темата

Адвокатката на Ярмиш Вероника Полякова заяви пред АФП, че нейната довереничка може да получи 10 дни лишаване от свобода. Собол може да бъде наказана с 30 дни затвор, но както при предходни арести може да се отърве и само с глоба, тъй като има малко дете.

Полицията държи на прицел също така Георгий Албуров, участник в антикорупционните разследвания на опозиционера, и Владлен Лос - адвокат на неговата организация с беларуско гражданство, на когото е наредено да напусне страната.

Вчера бе задържана и Анастасия Панченко, отговорник на екипа на Навални в южния град Краснодар.

Кремъл, прокуратурата и вътрешното министерство отправиха предупреждения гражданите да не участват в утрешните протести.

Държавният регулатор "Роскомнадзор" заплаши социалните мрежи с глоби, ако не премахнат призивите за демонстрации.

След като бе арестуван в неделя, Алексей Навални във вторник отвърна на удара, като разпространи данни от разследване за огромен и разкошен недвижим имот, използван според него от президента Владимир Путин, чието изграждане на брега на Черно море струвало над един милиард евро.

Тази сутрин обширният материал, съпроводен с над двучасово видео, бе събрал над 53 милиона гледания в YouTube - рекорд за разследване на Навални.

Опозиционерът бе арестуван на 17 януари при завръщането си след лечение в Германия поради предполагаемо отравяне през август, за което той обвинява Кремъл. Москва отхвърля твърденията му.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
3
 
! Отговори
Любопитко преди 3 години
Братушките стигнаха ли вече по бройка арестуваните американци за протеста пред Капитолия в САЩ или още изостават?Щото в САЩ вече разстреляха 4 човека и още поддържат армия от 25 000 въоръжени главорези от Националната гвардия пред Капитолия.
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 182"Нормалният критик не би критикувал" Кво, кво рече?"Особенно фалшификациите на изборите ."Особено ме кефи, като се удавите накрая на Дунава. Тромпета се порбва да покаже, че има фалшификации и за разлика от любимите ви диктатури в демокрацията такива претенции бяха надлежно разгледани от съдилищата, които ги отхвърлиха ДО ЕДНА. И то съдилища, спреобладаващо републикански съдии.ТОВА е разликата между демокрация и бутафорна демокрация, каквато Путин си направи в Русия.
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бизнеспарко до 177Абе другарю, ти правиш ли разлика между сръбски шовинизъм и националистически македонизъм?Едното е претенциите на Кралство Сърбия към тия земи, които са опосредствени чрез разнообразни претенции за произхода на хората там, а другото е оформянето на хората там като такива със собствена национална идентичност. Тези две неща са несъвместими, но тъй като Тито е трябвало да играе по свирката на Коминтерна и само така е можел да наложи сръбския интерес се е съгласил да има М-я
156
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка Каубой = говедар .Сиреч кравар . Нормалният критик не би критикувал и целуването на черните крака ,погромите ,мародерството ,нападението на съдилища ,полицеиски участъци ,федерални Сенати ,нали? Особенно фалшификациите на изборите .
155
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До То същото беНе са две. Две са основните, които успяват да се наложат. Неграмотен си.
154
1
 
2
 
! Отговори
Бизнеспарко до 177 преди 3 години
Приятел не съм от Бсп как да ти обясня хахах я прочети малко за Кралство Сърбия, основано след Първата световна война и кои земи с какво име влизат. Виж Мара Бунева и Владо Черноземски кои са. Казах си мнението, и те са виновни, но процесът почва още от 19ти век, невежи мой :)))
153
0
 
5
 
! Отговори
То същото бе преди 3 години
До Анонимен"защото на запад, за разлика от диктатурите.."И колко партии има в демокрацията на демокрациите УСА ? две? и като им видиш докртините - те същите !Само дето се борят за кокъла по американски - човек за човека е вълк.
152
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бизнеспарко до чебКомунистите са тези, които систематично и официално налагат "македонизма", такъв, какъвто е и днес, тъй че си напълно неграмотен.Казах ти, в клуба на БСП.:)))
151
5
 
5
 
! Отговори
xfj преди 3 години
Ставаме свидетели на началото на края на властването на кръвопиеца Жужан!!! Скоро той и неговите олигарси ще бъдат бесени по стълбовете и мостовете в мАсква!!! Руският народ търпи, но като се вдигне на революция-няма кой да го спре, нито путлеристите в черни дрехи с каски и маски, нито личната гвардия на Ботокса, нито армията.... Ще мре ВОвата, ама както се казва-не се мре лесно, ще отнесе много хора тоя кръволок гаден!! *** еврейски, кажи му Шеломов и не го псувай такъв, ***!!!
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е демокрация с грижа за народа. Предупреждават отрано, за да няма проблеми.
149
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До То същото беТолков сте зле, че даже не знаете как да извъртите нещо. Тия, които обичат "запада" не обичат една партия, защото на запад, за разлика от диктатурите, има много функционираща (а не фиктивна) многопартийна система. Няма една партия.
148
0
 
3
 
! Отговори
Бизнеспарко до чеб преди 3 години
Толкова им е акъла бе приятел. Болшевиките са на 90% евреи, както маркс и енгелс между другото.. А за Македония - краят ни идва 1913г. Изкуствено наложеният немски цар ни праща,сигурно с инструкция от навън, да се бием срещу всички. Губим естествено, преди даже да изчакаме решението на Руския цар относно делбата на Македония. Оттам мачове гонения, репресии и образуване на кралството.Комунистите са виновни също , но са към края на процеса..
147
1
 
4
 
! Отговори
То същото бе преди 3 години
До Чебурашка"В България е така. Всеки НЕкомунист обича най-напред "запада", после партията!"
146
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаНо е напълно естествено американоид да говори за Македония.
145
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиОпитите ти за аналогии съвсем не са толкова остроумни колкото си мислиш, а това, че руските власти се пазят като ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН да разследват и още десетки други белези, за какво става дума, показват това, което ти казах по-рано днес, че ти освен от руски източници от друго не отбираш и на другите места си само за да тролиш и да си успокояваш неграмотната и некадърна съвест на морално банкрутирал човек.
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обама ЧебурашкаТо и за теб важиЧубри, Не пиши глупости и не се излагай.
143
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Получи се вицСедиш на топло, защото някой плаща за това, но със сигурност не си ти. :)))) Такива лентяи като теб не можете да си плащате сметките сами, тъй че някой ви "помага". С други думи, сте обикновени пр0сяци. Иначе пиенетео е естественто състояние на русофила: дали ще е бира, ракива, белина, одеколон или препарат за вана е без значение. Зависи единствено от местоположението и "възможностите".
142
0
 
3
 
! Отговори
Бизнеспарко преди 3 години
Русофил и комунист било едно и също.. маркс и енгелс за Руснаци да знаете, Ленин не е бил платен и пристигнал с брониран влак, Троцки не е живял в Сащ и Швейцария ахахахха
141
1
 
5
 
! Отговори
Бизнеспарко преди 3 години
Разсекретени документи Руски в ... Битоля.. вие май и вие не си вярвате хахахахаах
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрозаичноНивото ти е като на дЕдовците в кръчмата, които на няколко драма, заключават "абе всички са маскари" и си обърсват доволно мустака, от това, че живота им не е минал напразно, щом са могли да изръсят тая "мъдрост".