Дмитрий Шевченко - мъжът, видял "Двореца на Путин" отблизо

Той успява да скрие една карта със снимки в обувката си
24 яну 2021 20:00, Нели Христова
257
Дмитрий Шевченко - мъжът, видял "Двореца на Путин" отблизо
Снимка: БГНЕС

Новото разследване на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални е посветено на разкошен имот на брега на Черно море. Видеото "Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп" вече е гледано в Ютюб почти 70 милиона пъти. Изграждането на комплекса на площ колкото 40 княжества Монако е струвало 100 милиарда рубли (1,12 милиарда евро) и според разследването е било финансирано от държавните компании "Роснефт" и "Транснефт" на близките до руския президент бизнесмени Игор Сечин и Никлай Токарев. Природозащитниците от години наблюдават обекта, а някои от тях дори са го виждали отблизо. Сред тях е ръководителят на екологичната организация "Civic Initiative Against Environmental Crime" Дмитрий Шевченко. DW разговаря с него:

ДВ: Г-н Шевченко, научихте ли нещо ново от разследването на Навални и какво?

Д. Шевченко: Новото за мен беше това, че комплексът разполага с подземна зала за хокей на лед. Другото ни беше известно. Разследването на Навални обаче е първият опит за систематизиране на цялата информация за този обект. Особена похвала заслужават колегите за това, че са осветлили всички вериги на финансирането му, чиито пътища се пресичат, както и за това, че са разкрили подставените фирми.

ДВ: Били сте на строежа през 2011-а година. Какво Ви отведе в "Двореца на Путин"?

Д. Шевченко: Наблюдаваме обекта още от 2004-а година, откакто съществуват планове за неговото застрояване, защото там се унищожават девствени иглолистни гори. След разкритията от 2010-а година на бизнесмена Сергей Колесников, че там строят нещо за президента Путин, решихме да се запознаем отблизо със ситуацията. Тогава обектът не беше особено охраняван, ние изобщо не сме се крили и никой от работниците не ни обърна внимание.
Чак когато ни забелязаха от Федералната служба за охрана на Руската федерация ФСО (службата, която охранява президента), трябваше незабавно да преустановим заснемането. За щастие бях скрил една карта със снимки на обекта в обувката си. Охраната не знаеше какво да прави с нас и се обадиха на полицията, както и на граничните власти (незнайно защо пък на тях). Появиха се и огромен брой сътрудници на една частна охранителна фирма, които  пред очите на полицаите конфискуваха всичките ни лични вещи.

ДВ: Какво успяхте да видяхте?

Д. Шевченко: Цялото централно крило, главния вход към двореца и тази негова страна, която гледа към морето. Направи ни впечатление, че при централния вход цялата гора е била изсечена и на нейно място е изграден пищен парк. Сградата е замислена така, че да не се вижда от морето. След това успях да вляза в едно помещение, което във филма на Навални е наречено "Aqua-Disco". Там имаше фонтан и плувен басейн.

ДВ: Знаехте ли за кого е предназначена резиденцията, когато решихте да я заснемете?

Д. Шевченко: Знаехме отлично къде се намираме. Изненада ни това, че първо се появиха хора от ФСО. Официално имението се водеше частна собственост, а въпросът ни какво правят тук хора от тази служба, остана без отговор. Изненада ни и големия брой строителни ръководители от чужбина, които се намираха на обекта. Щом започна разправията с хората от ФСО, при нас дойде човек, който говореше на руски с италиански акцент, за да ни каже, че присъствието ни на обекта е незаконно и нямаме право да снимаме. След това частните охранители ни конфискуваха всичко, а цялата операция се ръководеше от един човек, за когото по-късно разбрахме, че е от Балканите.

ДВ: Имаше ли някакви последици за Вас това посещение?

Д. Шевченко: Строителите бяха сравнително спокойни, но те изглежда не очакваха посетители и не знаеха какво да правят с нас. След като ни конфискуваха вещите, бяхме отведени в полицейския участък в близкото село Дивноморское, където подадохме писмена жалба за извършената кражба. На другия ден един полицай ни се обади да ни информира, че вещите ни били открити случайно в една гора. Разбира се, сред тях липсваха носителите на данни. Целият случай беше потулен. Когато по-късно моят колега Сурен Газарян отново отиде до двореца и се опита да стигне до плажа, беше заплашен със съд, поради което се наложи да напусне Русия.

ДВ: След 2011 година ходили ли сте и друг път до "Двореца на Путин"?

Д. Шевченко: Не съм влизал в комплекса, но наблюдавахме какво се случва около него. Цял участък от крайбрежната ивица беше обявен за забранена зона, виждал съм как гранични служители разгонват хората от плажа. Беше им наредено да си приберат палатките, личните им данни бяха записани. По-късно разбрах от медиите, че всичко това е било, защото яхтата на Путин "Олимпия" се е намирала в района - очевидно по това време той е пребивавал там.


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
6
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 месец
И като излезе ,че лъже какво правим
229
1
 
7
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
с.а.р.а.и.те
228
1
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Напомня сарафите на Доган, но в по_големи размери
227
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Русия=Психиатрия

Не че няма да повярват, ами направо ще кажат, че това не е нотариално заверен документ :)))))) А коа не кажат това, че кажат, че нотариуса го е фалшифицирал. Или че бабата на нотариуса е *** еврейка.
226
3
 
8
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 1 месец
Всичко може да е, ама това, че е 40 пъти колкото Монако- ще ме извиняват! Има си сателитни карти за тази цел!
225
11
 
9
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 месец
Интересно уж частен имот а се охранява от секретните служби. СъвецкитеПодлоги във форума използват добрия стар аргумент - дайте ни доказателствата, и тогава естествено както всеки разумен човек ще приемем истината. Колегите-патриоти не си губете времето да ги убеждавате, доказателствата за престъпния и корумпиран режим на Путин са многобройни и достъпни за всеки. Дори и да се публикува нотариално заверен документ за собствеността на двореца съвецкитеПодлоги пак няма да повярват.
224
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПУТИН КАЗА- НЯМАМ ДВОРЕЦ- АЗ МУ ВЯРВАМ.
223
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби

Боби, моето момиче, май освен да си чешеш езика, за друго не ставаш.
222
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
"Или ти си мислиш, че това е невъзможно? Ако ФСБ е толкова велика, как са снимали тая сграда?"

Същия щеше да е ефекта ако се появят с маски

Очевадно обекта в момента е под някаква охрана и със никакъв статус, не се достроява и т.н. В този случай ФСБ няма да изгажда пълноценна защита. А възможно е и ФСБ да не го охранява(освен крайбрежието)
Така че един малко по-качествен дрон в автономен полет на автопилот да свърши работа по заснемане на терена.
221
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
1. Ти кога си бил в АРХИВА НА ЩАЗИ или преразказваш по картинки?

НАЛИ ПОКАЗАХА ФИЗИЧЕСКИ ПРОПУСКИТЕ НА ПУТИН със снимки
СНИМКИ ОТ ВЪТРЕШНИ СЪБИТИЯ
СЦЕНАРИИ НА ЗАДУШЕВНИ СССР/ГЕРМАНИЯ СЪБИРАНИЯ ПО ПОВОД ЕДИ КОЯ СИ ГОДИШНИНА
Още документи

2. Разследва не Путин а Жена му заедно с нейни приятелки от Германия и показва ЛИЧНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
(представи си да ти хакна телефона където ти и твоя приятел обсъждате размерите на на разни части на ваши познати)(да те обявя за Г И заради това)
220
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
4. Върха на сладоледа бяха "документите " на всяка страница с голям червен надпис написано че не са за финансова употреба и Навални се рови да ни покаже съответните записи.
5. Техническия връх на сладоЛЕДА пращането на коптера(много по-евтино щеше да си купи сателитна снимка на земята от частни компании с разршение 1м) "след 5 опита"
6. Неясни снимки от стоежа иди дойди. Обаче след това се появиха подробни архитектурни планове???
Първо споменаване на обекта от Навални 2010г мимоходом
219
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби

1. Ти кога си бил в АРХИВА НА ЩАЗИ или преразказваш по картинки?
2. Разрешение? Другарю, ако той трябваше да иска разрешение от ПУТИН да го разследва ....
3. Безмислено бръщолевене. Във филма никъде няма такова нещо. КАзват, че са сменяли много кратно локация и начин за идентификация за да се отскубнат от наблюдаващи ги. Или ти си мислиш, че това е невъзможно? Ако ФСБ е толкова велика, как са снимали тая сграда?
218
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
Хайде малко грешчици във филма
1. Архивите на Щази 89% физически са в САЩ 11 % в Германия - не мога да повярвам че всички ФИЗИЧЕСКИ документи на Навални са от тези 11% - или с други думи ЦРУ
2. Жената на Путин каква кореспонденция водила... Праща писма по факса??? От централите на две фирми(за по-евтино или по-бързо?) А Навални показва лична кореспонденция без рарешение на сраните...
3. Ние с моя авер се откъснахме от опашка на ФСБ да се снимаме без маски до квадрокоптера...
217
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Доста лесно е

Защото ти е "лесно" затова си маргинал. Винаги ме е изненадвало безочието на безполезни хора, които не могат да свършат работа за два лева, но иначе и най-сложните схеми са им "лесни", и разбира се, никой не забелязва "лесните" неща. Самочувствието без покритие.
216
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби

Значи, ти стана и банкер, и финансист специалсист по финансови операции в Русия и в Офшорни зони? Това е само малка част от твоите останали специалности: въоръжения, отбрана, политика, държавни финаси, човешки права, медицина, и още много много.

Истината е, че си морално банкрутирал, но ти това си го знаеш, тъй че няма смисъл: вие русофилите разбирате само от едно.
215
1
 
4
 
! Отговори
Доста лесно е преди 1 месец
До Анонимен
"Доста трудно ще е от АНГЛИЙСКИ" - ВЕРНО?
Насрални чете сценария без да е вложил много мозък - че нали му е дефицит.
214
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още 2010г. Имаше снимки, че и видео от Двореца. Ориенталски разкош и парвенющина. От тогава е станало цял комплекс сгради, хокейни пързалки и тн. Освен това хиляди декара лозя и още гори. Абе нещо като Руския център за подготовка на терористи в Камчия ,само че мнооого по -голям....ТИКВАТА само през 2020г. ПОДАРИ 4 МИЛИАРДА НА ЛИЛИПУТИН,що да не си строи човеко...
213
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
2) да беше изгледал филма на Навални: "статута: му е много добре "изяснен" То ЗАТОВА Е ЦЕЛИЯ ФИЛМ

Изгледах филма - до колкото знам последно казаха че е купен от незнам кой си олигарх и неЮ за 400 000 000$ а за 400 000$
(ПП само дето във всички официални документи трябва да са написани рубли ДОРИ И ПРЕВОДА ДА Е ВЪВ ВАЛУТА)

Ей такива малки гадни грешчици със десетки има във филма...
212
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
"На мен ли така ми се струва, или ти напълно одобряваш и корупцията на Путин, и олигархичните зависимости в Русия, и непотизма (за лично облагдетелстване)?"

Умнико значи Тръмп може да вдигне една кавалкада(пърдон Кортеж) от Вашигтон до ЛА за да поиграе Уикенда на Голф, същото да се случи в обратна страна в неделя вечерта? Това не са държавни пари нали?
Казах ти всяка държава за показуха ще намери пари.
211
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби

Боби, ти си умствено ограничен, в това съм се убедил отдавна, тъй като не си способен да следваш нормален логичен разговор. На теб ти се говори по една тема, ти си говориш по друга:

1) Какво Путин си е избрал за официална резиденция няма НИЩО ОБЩО със стровежа на тоя палат. Тоя палат изглежда различно от всяка официална резиденция, тъй че Путин си е "избирал" КАКВОТО Е ИМАЛО

2) да беше изгледал филма на Навални: "статута: му е много добре "изяснен" То ЗАТОВА Е ЦЕЛИЯ ФИЛМ