След протеста: Русия пуска задържаните, сред тях 70 непълнолетни

Все още няма данни колко души остават в ареста
24 яну 2021 14:02,
262
След протеста: Русия пуска задържаните, сред тях 70 непълнолетни
Снимка: БГНЕС

Освободени са всички непълнолетни лица, които бяха задържани вчера при неразрешените протести в центъра на Москва. Те са предадени на родителите им, съобщи пълномощничката по правата на детето за Москва Олга Ярославска, цитирана от ТАСС.

В Москва са били задържани около 70 непълнолетни, съобщи Анна Кузнецова, пълномощник по правата на детето към руския президент.

Още по темата

Тя отбеляза, че от полицейските управления са освободени всички задържани деца и нито едно от тях не се е нуждаело от медицинска помощ.

Правозащитник коментира, че по предварителни данни повечето арестувани участници в протестите са били освободени от полицията. Той уточни, че не разполага с данни колко души остават в ареста.

Според руските власти във вчерашните неразрешени акции са участвали около 4000 души. Обществената комисия за наблюдение съобщи вчера, че са били арестувани около 600 души.

При сблъсъци с полицията и специалните сили ОМОН при акциите в Москва са пострадали повече от 10 души, е казал за ТАСС източник от правоохранителните органи.

Жена, пострадала при протестите в Санкт Петербург, е в реанимация, съобщиха от Института за спешна медицинска помощ "Джанелидзе" в града. Състоянието й е тежко. Местна медия публикува видеокадри, на които се вижда как служител на правоохранителните органи бие и рита жена, което според изданието е станало по време на вчерашните протестни акции. Главното управление на МВР за Санкт Петербург започна проверка след публикуването на видеото, отбелязва ТАСС.

По данни на активисткия портал "ОВД-Инфо", при протестите с искане да бъде освободен от затвора Алексей Навални, в Русия са били задържани над 3400 демонстранти, най-малко 1360 от тях - в Москва. Във втория по големина град в страната са били извършени 523 ареста.

ДПА посочва, че според руския пълномощник по правата на децата сред задържаните е имало около 300 непълнолетни. Агенцията отбелязва, че протести е имало в около 100 града в страната, от Хабаровск в Далечния изток до Калининград на Балтийско море, и в тях са участвали десетки хиляди хора, което прави тези демонстрации най-големите при управлението на президента Владимир Путин.

Според екипа на Навални в протестите в Москва са се включили 40 000 души.

Съюзът на журналистите в Русия (СЖР) е готов да окаже юридическа помощ на задържаните при вчерашните протести 40 журналисти, сред които има и пострадали, каза за ТАСС ръководителят на съюза Владимир Соловьов.

СЖР продължава да следи ситуацията, постоянно поддържа връзка с регионалните си подразделения и е готов да окаже на колегите си правна помощ, каза той. Соловьов подчерта, че почти всички журналисти, присъствали на протеста, са притежавали редакционни удостоверения, а повечето са носели и обозначение "печат", свидетелстващо, че са представители на медиите.

Адвокатът на сътрудничката на Фонда за борба с корупцията Любов Собол каза, че московски съд й е наложил глоба от 20 000 рубли за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на митинги. Собол беше арестувана на протестите в Москва.

Мария Альохина и Люся Щейн от руската пънк група "Пуси райът", които също участвали в протестите в подкрепа на Навални, блъснали полицай с колата си по време на задържането им. Активистките се намират в полицейско управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държи здраво *** на Педведев....
195
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 198"Най-голямото престъпление на Путин е, че направи Русия силна."Русия е в повсеместна бедност, абсолютно се провалиха плановете, да премине от ресурсна, към индустриална или високотехнологична икономика, изолирана е политически от целия демократичен свят, по границите й тлеят няколко конфликта, които тя самата забърка или активно поощри, а вътре в страната от ден на ден диктатурата взема превес над малкото останала законност.Реално Путин е провал отвсякъде като политик.
194
3
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До пак по опорката,Аз щях и аз да ти пиша това за жената, децата и т.н., ама явно някой ме е изпреварил! Светованата сила Русия днес остана с най-ниска минимална работна заплата в цяла Европа! Дори и в Молдова вече МРЗ е по-висока от руската такава! Цяла Европа им се смее! Какво ли оабче им пука на руските министри и финансисти, които определят въпросната заплата за обикновените руснаци! Те нали си трупат пачките!
193
3
 
5
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен: Да не се изсилваме. На 100 километра от София също не живеят като в Швейцария. А светът видя Русия отвътре на световното футболно първенство и то не само в Москва. Има и други хора, които са ходили в Русия, не си само ти.
192
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 197Бил си на гости на едно руско семейство, но Русия е голяма и в нея има много семейства.Да не би у нас, че и в САЩ няма такива, които живеят бедно?Аз съм бил на гости на много семейства в Русия и нито едно от тях не е за оплакване.
191
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 194Най-голямото престъпление на Путин е, че направи Русия силна. Това престъпление никак не можете да му простите.
190
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТикволандияНищо не получават, бедни са като мишки. Бях преди 2 години на гости с жената на една нейна колежка на около 100 км от Москва. Живи да ги оплачеш. Ние живеем в Швейцария в сравнение с нормалните руснаци (извън 3-4 най-големи града).
189
1
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 192: Да, "автоматичният отговор": МРЗ (т.е. минимална работна заплата). Но важно е какво получават хората в Русия срещу тази минимална заплата. В Русия държавният бюджет плаща много повече социални разходи, отколкото у нас.А Байдън, още с влизането си в Белият дом каза, че ще води преговори с Русия за продължаване с 5 години на договора за стратегическите оръжия. Защо не води преговори с Германия или Франция - нали са богати държави? Няма за какво - те са сателити.
188
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пак по опорката?"А вилата на Бойко?"Каква вила на Бойко?
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пак по опорката?"А в Русия приеха закон, съгласно който държавен служител няма право да има недвижимо имущество в друга държава."Какво значение дали държавен служител не може да има, когато дъщеря му, жена му и родата му до девето коляно могат?А иначе, кога ще има закон за корупцията в Русия?И изобщо, Путин защо си гласува закон, който у дава имунитет срещу преследване за престъпления, които е извършил?
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пак по опорката?"Работел за олигарси, които живеят във "вражески" държави? Г'лупости на търкалета."Тва е вярно, олигарсите работят за Путин.
185
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пак по опорката?"Путин вдигна Русия на крака и тя отново е глобална сила с която всички (искат или не) трябва да се съобразяват."МРЗ в Русия е 280 лева.
184
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въжраждане на СССР"Това е Православна Русия, а не Северна Африка!!"Разликата между Нигерия и Русия е само това, че в Русия има сняг.
183
0
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До антизападопоклонник: Жалка работа сте тези, които пишете по опорните точки на западната пропаганда. Путин вдигна Русия на крака и тя отново е глобална сила с която всички (искат или не) трябва да се съобразяват. Работел за олигарси, които живеят във "вражески" държави? Г'лупости на търкалета. ЕС е голям търговски партньор на Русия, а не враг. А в Русия приеха закон, съгласно който държавен служител няма право да има недвижимо имущество в друга държава.Ще приемем ли и ние? А вилата на Бойко?
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 188"В Русия има закони и те се спазват!!"Глупости. Европейския съд в Страсбург определи, че при съдебния процес срещу Навални (сегашната му условна присъда), не му е гарантиран справедлив процес.Още: > при арестуването му при пристигането му от Германия, не му е било позволено да присъства адвокат> при разпита след арестуването му - също> процеса му не се води в съдебна зала и не е откритСлабичко тролите, но той и Късия слабичко ***, та може и от него да гледате.
181
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия има закони и те се спазват!!Всеки нарушл законите си понася последствията.Нали това са основите на демокрацията..
180
3
 
3
 
! Отговори
Кой е Фигурант? преди 3 години
До Антифигурант: Фигурант-Антифигурант? И кой е фигурант, а кой-антифигурант.Бат'ти Бойко е бивш полицай и охранител с пожарникарско образование.Президентът Радев е натовски генерал, учил е в САЩ по времето на правителството на Филип Димитров (а там не приемат кой да е), командвал е ВВС, говори перфектно английски, а бат'ти Бойко без преводач е за никъде.
179
4
 
2
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До анонимен 179, Може би, само дето на все повече трезвомислещи им става ясно, че дефакто Путин работи не за народа си, а за олигархията, която пък си харчи парите, а голяма част от представителите й живеят в западните "вражески" държави! В същото време малките и средноголемите населени места в Русия тънат в разруха и упадък! Това, обаче за Путин явно не е от значение- важното е олигарсите да са задоволени и Москва да продължава да се пренаселва!
178
3
 
2
 
! Отговори
Антифигурант преди 3 години
Ако тук бяха излязли с пълно бойно да млатят безразборно си представям фигуранта как щеше да реве. Разбира се, когато това е в името на властта на любимия му диктатор - бой до кръв, отравяния и убийства са си в реда на нещата. Най-голямото зло достигалоБългария не е турското робство. Това е роболепието и продажничеството на руските агенти. Тези, които бяха готови да ни направят 16-та република, пращаха убийци в Чехия и Унгария. Техните деца сега пак са готови да лъжат, убиват и продават родината
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука и в Русия демонстрантите ги бият и арестуват, а в Америка убиват. Е къде има демокрация?