След протеста: Русия пуска задържаните, сред тях 70 непълнолетни

Все още няма данни колко души остават в ареста
24 яну 2021 14:02,
262
След протеста: Русия пуска задържаните, сред тях 70 непълнолетни
Снимка: БГНЕС

Освободени са всички непълнолетни лица, които бяха задържани вчера при неразрешените протести в центъра на Москва. Те са предадени на родителите им, съобщи пълномощничката по правата на детето за Москва Олга Ярославска, цитирана от ТАСС.

В Москва са били задържани около 70 непълнолетни, съобщи Анна Кузнецова, пълномощник по правата на детето към руския президент.

Още по темата

Тя отбеляза, че от полицейските управления са освободени всички задържани деца и нито едно от тях не се е нуждаело от медицинска помощ.

Правозащитник коментира, че по предварителни данни повечето арестувани участници в протестите са били освободени от полицията. Той уточни, че не разполага с данни колко души остават в ареста.

Според руските власти във вчерашните неразрешени акции са участвали около 4000 души. Обществената комисия за наблюдение съобщи вчера, че са били арестувани около 600 души.

При сблъсъци с полицията и специалните сили ОМОН при акциите в Москва са пострадали повече от 10 души, е казал за ТАСС източник от правоохранителните органи.

Жена, пострадала при протестите в Санкт Петербург, е в реанимация, съобщиха от Института за спешна медицинска помощ "Джанелидзе" в града. Състоянието й е тежко. Местна медия публикува видеокадри, на които се вижда как служител на правоохранителните органи бие и рита жена, което според изданието е станало по време на вчерашните протестни акции. Главното управление на МВР за Санкт Петербург започна проверка след публикуването на видеото, отбелязва ТАСС.

По данни на активисткия портал "ОВД-Инфо", при протестите с искане да бъде освободен от затвора Алексей Навални, в Русия са били задържани над 3400 демонстранти, най-малко 1360 от тях - в Москва. Във втория по големина град в страната са били извършени 523 ареста.

ДПА посочва, че според руския пълномощник по правата на децата сред задържаните е имало около 300 непълнолетни. Агенцията отбелязва, че протести е имало в около 100 града в страната, от Хабаровск в Далечния изток до Калининград на Балтийско море, и в тях са участвали десетки хиляди хора, което прави тези демонстрации най-големите при управлението на президента Владимир Путин.

Според екипа на Навални в протестите в Москва са се включили 40 000 души.

Съюзът на журналистите в Русия (СЖР) е готов да окаже юридическа помощ на задържаните при вчерашните протести 40 журналисти, сред които има и пострадали, каза за ТАСС ръководителят на съюза Владимир Соловьов.

СЖР продължава да следи ситуацията, постоянно поддържа връзка с регионалните си подразделения и е готов да окаже на колегите си правна помощ, каза той. Соловьов подчерта, че почти всички журналисти, присъствали на протеста, са притежавали редакционни удостоверения, а повечето са носели и обозначение "печат", свидетелстващо, че са представители на медиите.

Адвокатът на сътрудничката на Фонда за борба с корупцията Любов Собол каза, че московски съд й е наложил глоба от 20 000 рубли за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на митинги. Собол беше арестувана на протестите в Москва.

Мария Альохина и Люся Щейн от руската пънк група "Пуси райът", които също участвали в протестите в подкрепа на Навални, блъснали полицай с колата си по време на задържането им. Активистките се намират в полицейско управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десетки хиляди, протестиращи в Русия и няколко десетки арестувани - смела демонстрация на свободолюбивия дух на млади демократи срещу диктатурата на едно корумпирано правителство;Десетки хиляди, атакували Капитолия, заради сериозни подозрения, че изборите са фалшифицирани - чудовищно посегателство срещу демокрацията от страна на крайнодесни, фашизирани елементи, а петимата "починали" - неизбежна жертва за опазване на демокрацията...
155
6
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
В Америка демонстрантите и опозиционерите направо ги разстрелват. Навални има шанса да е в демократична страна и да го търпят. Ако беше в Америка щеше да последва съдбата на убитите в Капитолия демонстранти.
154
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оръжията на Сащ гей флага нгрите цганите жените жълтурите и като цяло "малцинствата".Колкото и да ги биеш все им е малко.
153
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 158"Срамота! Вместо като в някой други страни, по-демократични, в които полицията директно гази хората с кола"Кола? Другарете по принцип с такива неща не разполагат. Ако ще е с нещо моторизирано или камион или направо танкове. Те така действат.Иначе, не знам дали гледахте, но групите главорези с палки ги докарваха с едни бусчета, къде ние ги ползвахме на ззставата некъде 80та, а вече беха на поне 15 години.Смяяяяятай!:))))))))))))))))
152
5
 
4
 
! Отговори
Дядо преди 3 години
Комунистите и полицаите са най гнус.ите изр.ди на тази планета. Повръща ми се ,само като ги видя. Да нямат късмет някой като мене да дойде на власт
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срамота! Вместо като в някой други страни, по-демократични, в които полицията директно гази хората с кола
150
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 154"Бой по *** спиране на паричните преводи тарашене по апартаментите и затвор а Навални не трябва да излиза жив."Ето един достоен гражданин на режима в Кремъл.
149
2
 
10
 
! Отговори
BG преди 3 години
Според екипа на Навални - 40000?!?!!!Според мен, който в момента съм в Русия и пиша през VPN-a бяха не повече от 3000Полицията беше унижавана и се чудя как само в крайо конфликтни моменти употребяваха сила и то разумно! Похвално за ОМОН колко меко пипаше!Навални го подкрепят абсолютно тези, които са станали нарицателни мемета в Интернет - пошли, прости хора без образование и без бъдеще! Малка част от хората подкрепящи Навални могат да проведат смислен и интелигентен разговор. Мое мнение!
148
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бой по бклуците спиране на паричните преводи тарашене по апартаментите и затвор а Навални не трябва да излиза жив.
147
0
 
2
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Защо няма статия за бомбардировачите на Китай, които са навлезли в територията на Тайван? :)
146
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Олигарсите са при мафията бсп - Божков, весела Лечева, Мая Манолова, Татяна Дончева, все кръжащи около бсп мутри-олигарси, срещу които трябва активно да се борим!
145
2
 
2
 
! Отговори
Жандарм преди 3 години
Трябвало да ги обгази полицията с новичок и да ги обстреля с гумени патрони та да пуснат истински сълзи.
144
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, Империята а Злото е почнала да облича извергите дето бият като Стартрупърите от Междузвездни войни. Джуджан май е фен и на Холивуд, освен на Италиански дворци и немски луксозни часовници.
143
3
 
3
 
! Отговори
Майната ти преди 3 години
До Анонимен"октомврийска революция" друг път... Болните мозъци като теб само вярват на фалшивите новини... Заслужавате си го *** бойко, нарочно ще гласивам за него да ви го начука още повече. БЪЛГАРИТЕ СТЕ *** ОВЦЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ НИЩО!!!
142
1
 
5
 
! Отговори
Лелеле преди 3 години
Не какви жени гонят Борисов и крещят--ОСТАВКА, МАФИЯ, КЮЛЧЕТА, ЧЕКМЕДЖЕТА - факти. бг - клип
141
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука разни скакалци се опитват да сравняват събития в САЩ и Русия. Че там полицията стреляла, а тука биела. Изобщо не може да се правят сравнения. Там беше опит на Тръмп за "октомврийска революция" финансирана отвън. А в Русия хората искат да пуснат на свобода човек който е задържан неправомерно.
140
1
 
6
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 141: "БСП са дясна партия от олигарски"? Тролска опорна точка. А защо не ги изброиш тези олигарси. Къде са братя Домусчиеви, къде е Георги Гергов (изключен от БСП)? На Гергов бат'ти Бойко плати 43 милиона лева държавни пари за една дупка в центъра на Варна, която не струва и една десета от това. И за какво? За да мъти водата в БСП.В ГЕРБ е корупцията, там са олигарсите. Когато се оттървем от тях, тогава ще се отлепим от дъното на ЕС.
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 144Я дай източник на тая информация.
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А САЩ каква комисионна плаща за златото на стойност близо един милиарт което ежегодно изнася от България?
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как нали Биби изрази позиция че Русия трябва да освободи арестуваните и ето, Путин от страх веднага ги пусна. Абе дуго си е...