Западът продължава остро да осъжда казуса с Алексей Навални в Русия

Лидерите искат нови санкции срещу Путин
24 яну 2021 22:15, Нели Христова
120
Западът продължава остро да осъжда казуса с Алексей Навални в Русия
Снимка: БГНЕС

Западът продължава с острите си оценки около казуса с Алексей Навални в Русия.

Председателят на групата на Европейската народна партия Мандфер Фебер призова Евросъюза да накаже руския президент Владимир Путин с финансови санкции за ареста на опозиционера Алексей Навални.

Френската дипломация определи масовите арести в цяла Русия на привърженици на Навални като "авторитарно отклонение" и "непоносимо" посегателство срещу правовата държава.

Близо 3 500 арестувани в цяла Русия, 1360 в Москва и над 500 в Санкт Петербург - такива са данните на неправителствена организация след опитите на руските власти да осуетят националните прояви в подкрепа на Навални.

Десетки хиляди в стотина градове от Москва до Владивосток поискаха свобода за опозиционния лидер - отявлен критик на Кремъл и борец срещу корупцията във властта.

"Тези колективни и превантивни арести на демонстранти, които поставят под въпрос върховенството на закона, са недопустими. Намирам успеха на демонстрациите по цялата територия на Русия за впечатляващ", каза министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан.

Подходът на Навални заслужава уважение, той е дързък в действията си, допълни льо Дриан по повод решението на опозиционният лидер да се завърне в Русия на 17 януари след пет месеца лечение в Германия заради вероятно отравяне с Новичок.

Репресиите срещу демонстранти хвърлят сянка върху диалога с Русия, започнат от френския президент Еманюел Макрон през 2019-та, въпреки че този диалог остава необходим, посочи френският дипломат.

Русия няма да се премести, географията е упорито нещо, Русия е наш съсед и трябва да обсъждаме с нея въпроси на доверието и сигурността, отбеляза льо Дриан. Той повтори искането за освобождаване на Навални и яснота по опита за убийство.

"Решени сме да намерим начини за провеждане на форми на диалог, като в същото време оставаме изключително ясни и твърди по отношение на авторитарното отклонение, което констатираме", каза министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан.

Външните министри от Евросъюза нямат право да избягват въпроса и да се ограничават до общи призиви, заяви лидерът на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер. Той посочи, че Съюзът трябва да удари там, където ще бъде засегната системата на Путин, а именно - да спре финансовите транзакции на вътрешния кръг на руския лидер.

Прекратяването на проекта Северен поток-2 също трябва да остане на масата, заяви Вебер. Европарламентът тази седмица прие резолюция в тази насока.

Съединените щати също настояха за освобождаване на задържаните демонстранти и журналисти и осъдиха "грубите тактики" на руските власти. Русия обвини Вашингтон в намеса във вътрешните работи по повод комюнике на американското посолство в Москва. В навечерието на протестите мисията призова американските граждани да избягват масови събирания и посочи конкретни места в руската столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ преди 3 години
протестъри в СТОТИЦИ ГРАДОВЕ. 40 999 в 100 града и се пада по 400 протестъра в град. Колкото живеят в нашия 16 ет. блок. Е хайде в МОСКВА били 4000, значи на други места били по 10 души. Както в СОФИЯ ЦЕЦО РАПОНА,известен с особената форма на главата и също като чантаджията на ТИКВАТА + още 5 човека от РЕПУБЛИКАНЦИТЕ на заплата при него бяха пред РУСКОТО посолство....
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36 и 37Платен ***. От кого получаваш трийсетте си сребърника?!
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Ганьо с интелекта си на гъба за миене на чинии определя неща, от които си няма идея.Браво!
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Ти на практика си зомби, и си личи по неадекватните въпроси, които задаваш. Просто гледай да не излизаш на слънце много, чувал съм че било вредно за вашия вид.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лицемерието и двуличието на т. нар. Запад няма граници, също като глупостта.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Русия, Русия...Копчетата са безполезни, щото много копчета станаха и все едно ги няма.
29
1
 
7
 
! Отговори
Русия, Русия... преди 3 години
Тази страна, макар и икономически ***, има 5-6 хиляди бойни, ядрени глави... Западът си съска, но е безсилен. Русия може да унищожи половината свят с натискането на някакви си копчета.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Твърд социалистС тия глупости дето ги надрънка, не знам дали си мислиш, че има някой, който да е толкова про3, че да те приеме на сериозно.Другаре, вече не сме във тъмните векове, където можехте да си съчинявате истории и за вас да не се знае нищо. Ясни сте и колкото и да се опитвахте да го държите неук, народа пак започна да се развива и всички знаят какво представлявате. Електораната ви маса е със средна възраст 70 години и ще ставате все по-малко. Тик-так.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с този Навялни. Чудят се как да отклоняват вниманието от течащото поробване на населението. Защо Западът не реагира, когато пръскаха с водни оръдия протестиращите в Амстердам и Берлин. Двойните стандарти на либералния фашизъм.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Многои ми е интересно що запада спи за Китай? Щото там им работат робите да им вървят икономиките...
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24 През ВСВ бяхте русофоби и после хем ви опънаха сестрите и майките хем им плащахте и им се извинявахте.Пак ли същият филм ?Не разбра ли какво се случва винаги.Идват много зелени човечета грабят палят и е*ът на поразия а западните ни приятели ни съчувстват от 6000-7000 километра разстояние и си правят бизнесът с "лошите" руснаци.Тва не го ли разбра?
24
2
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Не са хубави тези отношения Запад-Русия, според мен...След Студената Война те звучат много войнствено, сякаш нищо не се е променило..Путин не е за тази работа,той е войниик и вижда така нещата, за него те така звучат и той се готви за бой, за съпротива, той не стига до същността на нещата, спира в тона, в отношението, а Западът има претенции-виждат, че нещата не вървят и нищо не променят, продължават да натискат, да копаят,заиграват се, подиграват се - явно и те толкова могат...Кой ще е по-умен?
23
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера русофилите тук защо се пънат?Дори те самите не си вярват.:)))))
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо винаги протестиращите за свободата на Навални са безработни,приличат на клошари задължително са с някаква опърпана раница ,шапка и върху шапката качулка? Защо приличат на персонажи от филм за просяци и престъпници ?
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Санкции за Франция, свобода за Жълтите жилетки, Макрон тиранина в затвора.
20
3
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Западното лицемерие и двойни стандарти са пословични,преди дразнеха с наглостта си сега просто никой нормален очевек не ги приема насериозно!
19
3
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Навални е западен...агент.Путин понеже е...добър,ще го...помилва.
18
3
 
24
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Западът за убийствата в Капитолия???!!! Неудобна тема,а господа демократи?!
17
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев каза ли нещо, или още чака депешата от Кремлин?
16
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТошетоЯ си ходи в Россията да биеш чело пред "великия император" крадеца Путин, мужиче нещастно! Какъв българин си ти?