Байдън и Путин разговаряха за първи път, промяна на курса на САЩ

Двамата лидери са се съгласили по преговорите за Нов СТАРТ
27 яну 2021 08:28, Елка Василева
70
Байдън и Путин разговаряха за първи път, промяна на курса на САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Джо Байдън проведоха първи разговор помежду си.

Джо Байдън е изразил притесненията си, свързани с човешките права, както и от руската „агресия“ в Украйна. Въпреки различията си двамата лидери са постигнали съгласие за приключване преговорите по програмата Нов СТАРТ, предаде БНР.

С телефонния разговор Байдън сигнализира за по-твърда политика спрямо Кремъл в сравнение с предшественика си. Двамата президенти са говорили по инициатива на Белия дом, като целта е била да се разисква продължаването с пет години на програмата Нов СТАРТ, която ограничава ядрените арсенали на Русия и Съединените щати до 1 550 бойни глави на всяка от страните. Според пожелал анонимност източник от Държавния департамент двете страни са се договорили да действат бързо и да постигнат споразумение преди изтичането на срока на 5 февруари.

Администрацията на Доналд Тръмп предложи една година удължаване на срока на договора, но преговорите бяха прекъснати след настояването от Вашингтон за по-строги проверки.

В разговора във вторник, според Джен Псаки, прессекретар на Байдън, американската страна също е потвърдила „силната си подкрепа за суверенитета на Украйна“ на фона на продължаващата руска „агресия“ и е изразила притеснения за  намесата в американските избори миналата година, отравянето на Алексей Навални и отношението на силите за сигурност към мирните протести в Русия.

С това САЩ бележат промяна в курса след Тръмп, който се опитваше да избягва да поставя на преден план опасенията за нарушаване на човешки права в Русия.

В прессъобщение на Белия Дом бе посочено, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат решително за защита на своите интереси „в отговор на действия на Русия които са в наша или във вреда на наши съюзници.“ От информацията също става ясно, че Байдън и Путин са постигнали съгласие за поддържане на прозрачна и последователна комуникация.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаТова ти се иска да направи Байдън с Русия.А дали ще го направи, ще видим.
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Ако не минат на страната на протестиращите както направиха на 2 места в Русия, ОМОН-овците ги чака не само бой но съд и каторга.
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах "мирните протести". Провокатори скачаха срещу полицията като насъскани песове."Мирно протестиращ" се приближи спокойно до полицай, който даже палка нямаше в ръцете си и с един удар го нокаутира.Ако това са мирни протести, не знам какви трябва да са немирните.
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха гушничимшироф се обадил на бай цар да го мъмри, ама си забравил името за да се каже кой звъни.
8
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувам че в Русия се организират големи протести на 31 януари по призив на Навални. Путин изпусна волана. Катастрофата на путинизма е неизбежна. Съветвам българските русофили спешно да си търсят нов бащица на който да се кланят.
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Путин!
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Путин не смее да се обади на новия началник защото ще го нахока, както и стана, такава е хронологията.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хронологията беше впечатляваща.Световноизвестната Джен Псаки каза, че телефонът на байДжо е свободен за разговор с Владимир Путин.Изтъкнат руски сенатор отговори, че не е информиран Путин да има намерение да се обади по телефона на байДжо първи.Двамата президенти са говорили по инициатива на Белия дом. С други думи байДжо е позвънил на Путин.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 3 И ния видяхме невиждани компромати на Бойко м спалнята, и какво стана?? Той вика Мага Хари е виновна аз съм спал! И кервана си върви!!!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стана ясно, че ще се карат, но няма да се бият. Намирисва на сговор. Ще се познае по СНВ, СП2 и Иран.Ние къде сме този ТВ сериал?
2
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин много омекна нещо. Нарамиха го здраво и от вътре и от вън. Отвътре валят компромати един след друг и се надигат протести. Отвън му спряха геополитиката на разцепление на ЕС с Северен Паток2, а сега ще му забранят да разполага и нови ракети. Навални има много силен гръб в руския елит и Путин не може да му попречи да управлява протестите от затвора. Очаквайте в най-скоро време нови компромати срещу Путин този път за участие в тероризъм. Корупцията с дворците ще ни се стори като детска игра.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам много лошо предчувствие за политиката на Байдън!! Много бели и войни ще направи в услуга на евреите! Дано греша