Байдън и Путин разговаряха за първи път, промяна на курса на САЩ

Двамата лидери са се съгласили по преговорите за Нов СТАРТ
27 яну 2021 08:28, Елка Василева
70
Байдън и Путин разговаряха за първи път, промяна на курса на САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Джо Байдън проведоха първи разговор помежду си.

Джо Байдън е изразил притесненията си, свързани с човешките права, както и от руската „агресия“ в Украйна. Въпреки различията си двамата лидери са постигнали съгласие за приключване преговорите по програмата Нов СТАРТ, предаде БНР.

С телефонния разговор Байдън сигнализира за по-твърда политика спрямо Кремъл в сравнение с предшественика си. Двамата президенти са говорили по инициатива на Белия дом, като целта е била да се разисква продължаването с пет години на програмата Нов СТАРТ, която ограничава ядрените арсенали на Русия и Съединените щати до 1 550 бойни глави на всяка от страните. Според пожелал анонимност източник от Държавния департамент двете страни са се договорили да действат бързо и да постигнат споразумение преди изтичането на срока на 5 февруари.

Администрацията на Доналд Тръмп предложи една година удължаване на срока на договора, но преговорите бяха прекъснати след настояването от Вашингтон за по-строги проверки.

В разговора във вторник, според Джен Псаки, прессекретар на Байдън, американската страна също е потвърдила „силната си подкрепа за суверенитета на Украйна“ на фона на продължаващата руска „агресия“ и е изразила притеснения за  намесата в американските избори миналата година, отравянето на Алексей Навални и отношението на силите за сигурност към мирните протести в Русия.

С това САЩ бележат промяна в курса след Тръмп, който се опитваше да избягва да поставя на преден план опасенията за нарушаване на човешки права в Русия.

В прессъобщение на Белия Дом бе посочено, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат решително за защита на своите интереси „в отговор на действия на Русия които са в наша или във вреда на наши съюзници.“ От информацията също става ясно, че Байдън и Путин са постигнали съгласие за поддържане на прозрачна и последователна комуникация.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари