Декласифицирана бележка от ЦРУ: Руснаците са опитвали да четат мисли

Един от учените е "усъвършенствал" своите методи
27 яну 2021 15:32, Нели Христова
131
Декласифицирана бележка от ЦРУ: Руснаците са опитвали да четат мисли
Снимка: БГНЕС

Навярно някога сте попадали на мита, че съветските военни са провеждали експерименти, свързани с четенето на мисли. Звучи като част от фантастичен филм, но всъщност се оказа, че в мита има части истина. СССР наистина се е опитал да използва екстрасензорното възприятие или "шестото чувство", за да придобива информация. Наскоро декласифицирана бележка от агентите на ЦРУ през 1991 г. доказва това.

В бележката, публикувана от Black Vault, са описани двама руски учени, които провеждат експерименти за екстрасензорното възприятие, познати като ESP - това е способността да получават информация или да влияят на физически обекти, използвайки само ума си. Агентите на ЦРУ отбелязват, че един от руските учени е "усъвършенствал" своите методи.

Не е ясно за каква цел е служил декласифицираният документ, но той описва странните изследвания на двама съветски учени - Константин Бутейко и Влаил Казначеев, които провеждали експериментите ESP през 80-те години.

Константин Бутейко е описан като ученият "усъвършенствал своя метод" за ESP, като провежда експерименти, при които поставя доброволец в средата на стая, в която има две вдлъбнати огледала от противоположните страни. Документът отбелязва, че изследователите вярват, че "огледалата фокусират психическата енергия".

Медицински специалист "се концентрирал върху предаването на психическа енергия на пациента, както и съпричастно да изпитва дискомфорта на пациента" в опит да "предаде биоенергия" на пациента и да му помогне да контролира или лекува различни заболявания, вариращи от астма до сърдечни заболявания.

ЦРУ отбелязва, че изследователският институт, в който е работил Бутейко, е получил 450 000 рубли за изследване на ефекта на агент Orange, хербицид, използван в химическа война, върху имунната система на човека. През 1987 и 1988 г. около 3000 пациенти са били подложени на "нетрадиционно медицинско лечение" в института, включително "използването на психични методи".

Вторият учен, Влаил Казначеев, е описан като "добре познат авторитет в използването на ESP" и е помогнал да се проведат експерименти, при които доброволците "се опитват да си предадат изображения на геометрични фигури като квадрати или кръгове".

Джон Грийнвалд, създател на уебсайта Black Vault, заяви, че документът му е предаден през ноември 2020 г., след като е подал искане за архив до Агенцията за разузнаване на отбраната за документи, свързани с ESP.

Първоначално агенцията заявила, че е открила архиви на ЦРУ, които са били класифицирани, но след като Гринуолд подава жалба, агенцията декласифицира един от документите и го прави публично достояние. В писмо до Гриневалд ЦРУ заявява, че един документ за ESP трябва да остане класифициран.

ESP е обект на очарование и легитимни изследвания в Русия и САЩ, но дали това е истински феномен, е обект на силен дебат в научните среди. Няколко мита гласят, че САЩ също са изпращали агенти, "четящи мисли", за да шпионират Русия.

Преди няколко дни Джон Грийнвалд публикува на уебсайта Black Vault цялата информация на ЦРУ, която агентите са събрали относно НЛО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
8
 
! Отговори
СПОКО! преди 3 години
Краварника също е тръгнал да се разпада на колци.Никоя империя римски тип не траяла вечно!
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Смешно та забавно!Яко ги е било шубе краварите!Явно ги е било шубе, защото се постараха да разпаднат Съветския Съюз !
92
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от Кремъл със смях Рашките са ги пуснали по пързалката - чак сега си разкриват майтапа...Кога ли ще пишат колко са похарчили за да се пазят от "руското психо - оръжие" Ами така е , докато американците се усетят как съветските учени ги пускат по пързалката и Съветския Съюз взе, че се разпадна ....
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 92вземи са научи че минималната заплата в Русия зависи според региона а не обща навсякаде и 12.9% от руснаците са на минимална заплата
90
0
 
11
 
! Отговори
Смешно та забано! преди 3 години
Имаше някъде жълтеникави писаница как американците във тяхната програма за телекинеза успели да срутят руски кран на далечния изток. Но не били категорични - може сам да си е паднал от кофти метео-условия, след което закрили програмата.А! Даже и във филма за Боби Фишер бяха вкарали сцена със руски екстрасенси :):)Яко ги е било шубе краварите!
89
0
 
1
 
! Отговори
Малко послъгваме ?! преди 3 години
Къде е този курс на долара ? 46 324 рубли ($718) - включих обменния курс и излиза, че 46 324 рубли= $ 611
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е идея отдавна поне от времето на гръцката империя, когато се опитват да разбират какво мислят робите. ЦРУ даже направиа специален сериал който се върти по американската тв. Менталист: Крадецът На Мисли
87
3
 
7
 
! Отговори
От Кремъл със смях преди 3 години
До Смях, смях, смях :)Рашките са ги пуснали по пързалката - чак сега си разкриват майтапа...Кога ли ще пишат колко са похарчили за да се пазят от "руското психо - оръжие":):):)
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де да бяха само те. ЦРУ до края на 80-те имаше програма Старгейт с участието на телепати, чрез които се надяваха да разкрият местоположенията на съветските подводници и ракетни комплекси.
85
10
 
1
 
! Отговори
Реалности преди 3 години
Някой по-надолу явно чрез мисъл повишава и заплатите в Русия, но реалността е много по - прозаична : Мин.раб. заплата в Русия е 12 000 рубли = 250 лв. и я получава повече от 20 милиона работещи в 142 милионна Русия !
84
9
 
4
 
! Отговори
Смях, смях, смях :) преди 3 години
ЦРУ деквалифицирало информацията и руските учени станали за смях !Руските учени Можеха с мисъл да опитват да произвеждат и различни дефицитни стоки по време на социализма, вместо да си губят времето да четат мисли ......
83
1
 
5
 
! Отговори
Тъпо заглавие преди 3 години
В заглавието пише едно, а в предпоследното изречение:"ESP е обект на очарование и легитимни изследвания в Русия и САЩ, но дали това е истински феномен, е обект на силен дебат в научните среди. Няколко мита гласят, че САЩ също са изпращали агенти, "четящи мисли", за да шпионират Русия."Всички нации са залитали по парапсихологията, но накрая са я зарязали. Бумът е през 70-те заедно с LSD и останалата психеделика, ама не са получени никакви смислени резултати.
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87Бил ли си някога в посочените от теб региони?Там може да има такива заплати .... на цял вход.:))))
81
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86.Фактът че изписваш заплатите в долъри ($) говори сам за себе си. Русия дефакто няма собствена икономика!
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средните стойности за Русия през 2019 г. са 46 324 рубли ($718) в Москва те възлизат на 95,179 рубли ($1 477), в Ямало-Ненецкия автономен окръг - 96 391 рубли ( $1 496) и в Чукотски автономен окръг - 100 392 рубли ($1558). Традиционно най-печелившите региони са тези в Северния и Далечния Изток, следвани от Москва и Санкт Петербург.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
заплатите в Русия през 2019 г. Гинекологът е начело в списъка със заплата от 500 000 рубли ($7,760), следван от бранд мениджъра (420-600,000 рубли или $6,518-9,312) и ръководителя на център за услуги (300-350,000 рубли или $4,656-5,432). Първата петица включва и вакантно място за старши счетоводител с 250-400,000 рубли ($3,880-6,208) и старши специалист по управление на човешките ресурси с начална заплата от 205 000 рубли ($ 3,181).
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предизвикването на емоционални настроения чрез електромагнитни не е нова технология.Учи се даже и в някой цивилни университети. Резонансните честоти на човешките органи са особено в ниския спектър.
77
0
 
4
 
! Отговори
До ЦРУ преди 3 години
Не е хубаво да се сочи с пръст този, който може да ти прочете мислите.
76
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Всички врачки, гадатели и медиуми са толкова "напред" с материала, че нито един (или една) от тях не можа да предвиди световната пандемия от Ковид-19...
75
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блатото е било винаги поле за експерименти.Когато искам да гледам фентъзита просто си пускам клипчета с това как хората там живеят.