Декласифицирана бележка от ЦРУ: Руснаците са опитвали да четат мисли

Един от учените е "усъвършенствал" своите методи
27 яну 2021 15:32, Нели Христова
131
Декласифицирана бележка от ЦРУ: Руснаците са опитвали да четат мисли
Снимка: БГНЕС

Навярно някога сте попадали на мита, че съветските военни са провеждали експерименти, свързани с четенето на мисли. Звучи като част от фантастичен филм, но всъщност се оказа, че в мита има части истина. СССР наистина се е опитал да използва екстрасензорното възприятие или "шестото чувство", за да придобива информация. Наскоро декласифицирана бележка от агентите на ЦРУ през 1991 г. доказва това.

В бележката, публикувана от Black Vault, са описани двама руски учени, които провеждат експерименти за екстрасензорното възприятие, познати като ESP - това е способността да получават информация или да влияят на физически обекти, използвайки само ума си. Агентите на ЦРУ отбелязват, че един от руските учени е "усъвършенствал" своите методи.

Не е ясно за каква цел е служил декласифицираният документ, но той описва странните изследвания на двама съветски учени - Константин Бутейко и Влаил Казначеев, които провеждали експериментите ESP през 80-те години.

Константин Бутейко е описан като ученият "усъвършенствал своя метод" за ESP, като провежда експерименти, при които поставя доброволец в средата на стая, в която има две вдлъбнати огледала от противоположните страни. Документът отбелязва, че изследователите вярват, че "огледалата фокусират психическата енергия".

Медицински специалист "се концентрирал върху предаването на психическа енергия на пациента, както и съпричастно да изпитва дискомфорта на пациента" в опит да "предаде биоенергия" на пациента и да му помогне да контролира или лекува различни заболявания, вариращи от астма до сърдечни заболявания.

ЦРУ отбелязва, че изследователският институт, в който е работил Бутейко, е получил 450 000 рубли за изследване на ефекта на агент Orange, хербицид, използван в химическа война, върху имунната система на човека. През 1987 и 1988 г. около 3000 пациенти са били подложени на "нетрадиционно медицинско лечение" в института, включително "използването на психични методи".

Вторият учен, Влаил Казначеев, е описан като "добре познат авторитет в използването на ESP" и е помогнал да се проведат експерименти, при които доброволците "се опитват да си предадат изображения на геометрични фигури като квадрати или кръгове".

Джон Грийнвалд, създател на уебсайта Black Vault, заяви, че документът му е предаден през ноември 2020 г., след като е подал искане за архив до Агенцията за разузнаване на отбраната за документи, свързани с ESP.

Първоначално агенцията заявила, че е открила архиви на ЦРУ, които са били класифицирани, но след като Гринуолд подава жалба, агенцията декласифицира един от документите и го прави публично достояние. В писмо до Гриневалд ЦРУ заявява, че един документ за ESP трябва да остане класифициран.

ESP е обект на очарование и легитимни изследвания в Русия и САЩ, но дали това е истински феномен, е обект на силен дебат в научните среди. Няколко мита гласят, че САЩ също са изпращали агенти, "четящи мисли", за да шпионират Русия.

Преди няколко дни Джон Грийнвалд публикува на уебсайта Black Vault цялата информация на ЦРУ, която агентите са събрали относно НЛО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казва се параноидна шизофрения.
113
1
 
0
 
! Отговори
Май невярвате преди 3 години
Казва се СИНТЕТИЧНА ТЕЛЕПАРИЯ и който си отвори устата му организиратGang Stalking, ако не вярвате питайте някой от МВР и ДАНС!Добре дошли в 21-ви век!
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе това са секретни данни бе шушу, може ли да ги разправяш на всички.Абе тоя Навални навсекъде се е расмърдял.
111
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Аз пък четях мислите на Кашпировски докато се показваше да ни баламосва по телевизията. Майка ми заспиваше от скука.
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мухаа, начин да четат мисли и да комуникират с телепатия, па и без човекът да се усети... Просто руснаците са си суеверен народ и до днес са луди на тема екстрасенси, врачки и баячки. Нали водиха баба Ванга в разни институти. А през Студената война и двете страни са правили абсурдни и жестоки експерименти без никаква реална полза.
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До АвторкатаКакво не си разбрал,че Русия и щатите са изобретили начин как да четат мисли?Не могат всички мисли да четат,но успяват доста да прочетат или да говорят чрез някой човек например,без човека да се усеща,че изразява чужди мисли.Бъдещето на човечеството става все по-ограничено откъм свобода,по различни начини,за съжаление!
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега - Грийнвалд, Гринуолд или Гриневалд се казва въпросният източник? Или пък да не е Гриндълуолд? ;)
107
1
 
4
 
! Отговори
ДОБРУТРО! преди 3 години
ТЕ РУСНАЦИТЕ ОТДАВАН ЧЕТАТ МИСЛИ!КАТО УДАРЯТ 4 ВОДКИ НАПРАВО ИМ СТАВАШ КРИСТАЛЕН...
106
5
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 3 години
В момента си мисля:"Да има *** питката мамамйjна на руснаците и на лалаjнаяната им русия"Нека ми прочетат мислите.Ваш, Пламен!
105
0
 
3
 
! Отговори
До Авторката преди 3 години
***, поработи още малко върху статията, че не разбрах как се казва създателя на този уебсайт."Джон Грийнвалд", "Гринуолд" или "Гриневалд"
104
1
 
1
 
! Отговори
хахаха до 100 преди 3 години
До Анонимендо 100 не са се постарале а го разпядняхя и хвърлиха на *** няисторията и сега е Бангладеш с атомни бомби.
103
1
 
3
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Това е много ефективно при липса на грамотност
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боци е най - големия екстрасенс ! Пълни шкафчето от разстояние , само с пищов и без мисли , щото такива не са му нужни !
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не се опитват - те четат.....
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После ми кажете , че аз съм конспиратор, че не искам да се ваксинирам с експеирментални на няколко месеца ваксини..
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво са опитали , кой ли не се е опитвал . Успяли ли са ?
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, и какво от това? ЦРУ също са опитвали да четат мисли, работили са с медиуми и врачки, опитвали са да получат програмирани убийци и т.н. Затова всички служби още се смеят на глупостите на КГБ и ЦРУ. А иначе статийката е на обичайното за сайта ниво - много зле. КГБ и ЦРУ са децата-идиотчета на световното разузнаване.
97
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На радеФ що не му пропетЪт мислите???ХАХАХАААААААА
96
2
 
7
 
! Отговори
Опитали и не успели преди 3 години
Ами те ченгесарите просто са се занимавали с пълни глупости на държавна заплата. И у нас е имало такива тъ.пи псевдо-изследвания
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък си мислих, че евреите и фейсбук разработват контролер за четене на мисли