Русия е заплашена от главната болест на късния СССР

Как руското правителство се бори с високите цени на храните
27 яну 2021 22:15, Елка Василева
439
Русия е заплашена от главната болест на късния СССР
Снимка: архив, БГНЕС

На онези в Русия, които въздишат по съветското минало, е много вероятно да им предстои среща с предмета на носталгията им. По данни на „Икономически мониторинг“ на Сметната палата на Русия намеренията на руските власти да замразят продоволствената инфлация чрез строго регулиране на цените от „съветски тип“ може да доведат до не по-малко съветски резултат – появата на продоволствен дефицит, пише Утро.ру.

Авторите на „Икономически мониторинг“ от Сметната палата бият тревога. Според тях класическият принцип, съгласно който всички опити за директивно препятстване на ръста на цените води до изчезване на „поевтинелите“ стоки от магазините, вече се реализира в пълна сила.

Експертите от руската Сметна палата смятат, че „замразяването“ на цените на едро и дребно, засегнало захарта и олиото, в скоро време може да се разпространи на макароните, яйцата и картофите. Макар че тези действия уж са насочени към подкрепа на групите от населението с ниски доходи, при които е висок делът на разходите за храна, подобна стъпка крие системни рискове като дефицит на стоките, попаднали под ценовите ограничения.

От Сметната палата виждат няколко възможни начина за опразване на рафтовете в руските хранителни магазини. На първо място за производителите може да се окаже неизгодно да продават продукцията по установените цени, а предложената компенсация няма да е достатъчна, за да покрие изпуснатите ползи. В резултат предприемачите ще преориентират стоковите потоци към експорт или в склада в очакване на отмяна на „замразяването“.

„Освен това съществува вероятност от възникване на силно търсене на стоки по намалени цени, което ще предизвика дефицит и ще подтиква търговските мрежи и производителите да вдигат цените въпреки поетите задължения. Второ, след отмяната на ограниченията има риск цените да се върнат към ръст с ускорени темпове“, се казва в „Икономически мониторинг“.

Изданието припомня, че в средата на декември в Русия бяха въведени пределни цени на едро и дребно за захарта и олиото – съответно 36 и 46 рубли за кг и съответно 95 и 110 за литър. През януари на регионалните власти беше наредено да проведат неформални разговори с производителите, за да ги „убедят“ да се въздържат от повишаване на цените на макароните, яйцата и картофите. Ако производителите не се опитат да „влязат в положение“, може би ги очакват официални ограничения от типа на вече предприетите за олиото и захарта.

Здравей, СССР?

Защо руското правителство прибягва в създалата се ситуация до механизми от минала историческа епоха? Най-вероятно, защото други мерки от днешния ден вече са недостъпни, а и в страната няма толкова много специалисти, които да разрешат създалата се ситуация.

В условията на падане на доходите на цели социални групи, съвпаднало със санкциите срещу Русия и обективните икономически трудности инструментариумът на правителството е оскъден. „Съветските“ методи могат да доведат до сравнително бърз резултат, макар и с множество последващи „странични ефекти“.

Не всички експерти в Русия обаче смятат, че действията на правителството неизбежно ще доведат до появата на дефицит. Според изпълнителния директор на департамента за капиталовия пазар на инвестиционната група "Универ Капитал" Артьом Тузов първо, държавното регулиране на максималното ниво на цените се въвежда за ограничен кръг продукти. Второ, мерките имат временен характер. Трето, Русия разполага с достатъчно запаси /вкл. и стратегически, във всеки регион на страната/ в случай на недостиг на някоя стока в магазините.

По мнението на първия вицепрезидент на „Опора России“ Павел Сигало дефицит е малко вероятен, тъй като наличието или липсата на продукти зависи не само от цената им.

„Търсенето на основните групи стоки остава високо независимо от годишното време, търговските мрежи няма да искат да загубят купувачите, които сменят обичайните си магазини, ако в тях не намират нужните стоки на оптимални цени – каза той. – В период на възстановяване на икономиката изтичане на клиенти и репутационен удар са опасни за всеки търговец“.

Според Артьом Деев, ръководител на аналитичния департамент на AMarkets, обаче държавното регулиране на цените трябва да започне не от търговията на дребно, а с изясняване на причините за увеличените загуби на производителите. „В текущата ситуация регулиране на цените може да доведе до това, че производителите ще започнат да държат стоките си в склада, докато не бъде свален мораториумът върху цените /той е в сила три месеца/. Естествено, търговците на дребно имат складови запаси и дефицит едва ли ще се появи. Но са възможни проблеми с доставките, както и по-нататъшен ръст на цените“, каза Деев.

По думите на експерта постоянното регулиране на стойността на хранителните стоки от страна на държавата е нарушаване на пазарните принципи на икономиката. Много експерти смятат, че вместо това са нужни действия за подкрепа на отраслите и заместването на вноса, така че стойността на хранителните стоки да не расте заради колебанията на курса на долара и еврото. И естествено е необходим стабилен ръст на доходите на населението, върху което правителството трябва да се съсредоточи на първо място, заключава руското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положението в Русия е по-тежко от всякога. Откакто Индонезия и Индия се отказаха от самолети и оръжие и купиха японско, корейско и американско в замяна на хранителни продукти, нещата са пълна трагедия. Само богатите имат достъп до неща, различни от магазина в Куба (разбирай брашно и стопове за Жигула). В Байдън виждам новия Рейгън, който ще смачка Русия по най-елегантния начин, както стана на времето с СССР. Богатият успява. Русия е бедна, много бедна.
265
4
 
3
 
! Отговори
Даню преди 3 години
*** Христова ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
264
1
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 365Да те светна преди всичко, че понятието "русофили" и "русофоби" е от руски, а не български произход, каквито внушения се правят.В смисъл, че още от 19-ти век самите руснаци са били разделени на "славянофилы и западники". Това са две конкурентни философски течения.В Уикипедия за русофили се споменава само извън Русия, но статията за русофобите има цял отделен и доста обемист раздел за русофобията вътре, в самата Русия!Най-големите русофоби са в Русия!
263
8
 
19
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
Тези празни бели полета надолу, са точно отражение на празната и куха глава на някой русофил!
262
9
 
19
 
! Отговори
Генотип преди 3 години
Скоро на опашка и за тоалетна хартия като Венецуела. Но това е нещо нормално за сибирските ***, мизерията е вкоренена в битието им, а крепостничеството им е душевно заложено.
261
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там е безконечна драма... да си се оправят. Колко пъти "гнилият" запад ги спасява от глад. И пак си искат мизерията. Безнадеждно.
260
10
 
30
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Това е положението другаре и товарищи ... честта на Матушката Русь пак е защитена от всякакви матросовци и вертикални субекти, които пак са изпаднали в биполярното си разстройство м/у българското си гражданство отразено в документите им за самоличност и руското си самосъзнание ... !!!
259
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука пак некакъв дето си е забравил хапчетата се изявява.
258
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука пак некакъв дето си е забравил хапчетата се изявява.
257
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука пак некакъв дето си е забравил хапчетата се изявява.
256
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След десетилетия на свободна търговия и рекордни цени на петрола Русия пак е пред продоволствена криза.
255
8
 
3
 
! Отговори
По скоро преди 3 години
Натам вървят САЩ .Не се опитвайте да пускате фейк статии за Русия.
254
2
 
2
 
! Отговори
Вис преди 3 години
А в България цените падат, падат и е много евтино. При нас цените са най ниски, а заплатите и пенсиите най високи в ЕU 🤣🤣🤣🤣
253
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кука ми на пура.
252
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ви имам проблемите всеки божи ден русия та русияабе цул свят има проблеми защо постоянно се пише за русия сигур за да могат гербавите *** да заработват с коментарчетание сме затънали отвсякъде те ми пишат за русията айде на барикадата тия с опорните точки
251
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пецатаВ Русия всички без олигарсите се хранят от кофата, дори и тия, които не се водят бедни.
250
4
 
4
 
! Отговори
Тангра преди 3 години
Аз не мога да направя разлика със субсидираното земеделие на ЕС. И още повече различната степен на субсидии в различните страни.Чист СОЦ сме.И Ченге Мутра да ни държи кротки.
249
5
 
4
 
! Отговори
пецата преди 3 години
тука троловете от разградената знаят по добре от самия Путин как се управялява държава , откакто съществува Русия тя е кост в гърлото на глобалния капитализъм защото ресурсите са там, даже целия свят да стане дигитализиран , за да се създават спътници, кабели , машини, роботи пак ще трябва да дойдеш и да почукаш на вратата на Русия и да се съобразяваш с нея , в сащ 50 мил човека живеят на улицата БУКВАЛНО и се хранят от кофите това е 1/3 от населението на Русия
248
12
 
3
 
! Отговори
spoko! преди 3 години
Банкрутът на феодална Рус през 2022 г. ще предизвика ядрена война, която пък ще сложи край на примитивния феодализъм в света и най-после човечеството ще си отдъхне.
247
3
 
11
 
! Отговори
Бузов преди 3 години
Жалко изглажда Путин е забравил уроците на историята на СССР.А който напомни уроците на историята знаем какво се случва.