Михаил Ходорковски: Бях късметлия, че Путин не ме уби

Бившият олигарх има съдба, подобна на тази на Алексей Навални
28 яну 2021 21:51, Нели Христова
221
Михаил Ходорковски: Бях късметлия, че Путин не ме уби
Снимка: БГНЕС

Винаги е било инстинкт на Кремъл да кара критиците си да мълчат. През последните няколко часа полицията нахлу в офисите и апартаментите на поддръжниците на Алексей Навални. Това е истински натиск върху мъжа, който Русия вижда като огромна заплаха. Навални оцеля след нападение с "Новичок", но той е само последният от много опозиционери, които са мерили сили с Владимир Путин.

Михаил Ходорковски бе един от най-богатите олигарси в Русия, но отношенията му с Владимир Путин изстиват, след като милиардерът започва да финансира опозицията и да разкрива корупционни схеми. След това Ходорковски е арестуван и прекарва 10 години зад решетките в Русия. Компанията му Yukos е унищожена.

"Аз бях един от късметлиите. Изгубих едно десетилетие от живота си, но други, които са се изправяли срещу Путин са заплащали много по-висока цена, а този списък е дълъг", казва Ходорковски пред CNN. Сега той живее в изгнание в Лондон.

Един от най-добрите разследващи журналисти в Русия Анна Политковская хвърли светлина върху зверствата на Русия във войната с Чечня преди да бъде застреляна пред апартамента си през 2006 година, точно на рождения ден на Владимир Путин. След нея живота си загуби Борис Немцов, известен критик на режима на руския лидер. Той бе застрелян през 2015 година пред стените на Кремъл. Властта отрича всякаква връзка с убийствата.

Опозиционерите на Путин са единодушни, че побоят и заплахите към тях са ежедневие. Политическите опоненти понякога са дискредитирани, често с тайни записи, направени в хотелски стаи.

Според Михаил Ходорковски новата администрация на САЩ сега трябва да поеме глобалното лидерството срещу Русия и да предпази Алексей Навални. 

"Санкции трябва да бъдат наложени от президента Байдън, както и други западни лидери, срещу онези, близки до Путин. Това ще бъде болезнено за антуража на президента и ще се отрази върху стабилността на властта на Путин. Тези действия също така ще покажат на Алексей Навални, както и на десетки хиляди хора в Русия, че имат могъщи съюзници", категоричен е Ходорковски.

"Путин смята, че трябва да се покаже като лидер на стадото или... хората ще повярват, че той вече не е най-силното куче", казва 57-годишният бивш олигарх относно ареста на Навални. "Единственото нещо, което защитава Путин, е схващането ... че той е най-доброто куче - но това отново е поставено под съмнение."

Съдбата на Михаил Ходорковски е подобна на тази на Алексей Навални. Той е арестуван през 2003 година на самолет в Сибир. Тогава той трябва да вземе решение - дали да се качи на самолета към дома или да не се върне в Русия. И точно като Навални, той решава да се прибере в родината си въпреки заплахата от арест.

"Моето положение беше абсолютно аналогично", казва той. "Нямаше друг вариант: или се предаваш, или се връщаш, за да се биеш - така че Навални постъпи абсолютно правилно." След ареста компанията му Yukos е поставена на колене  и в крайна сметка активите му бяха разграбени от държавни петролни компании.

Ходорковски напуска затвора през 2013 година. Той казва, че се надява Навални да не последва съдбата му и да бъде освободен, но вярва, че реалността е, че ще се сблъска с нарастващ натиск от страна на руските власти.

"Може да му дадат 10 години - това в обобщение е това, което можем да видим на този етап", казва той. "Много ще зависи от това как ще реагира руското общество."

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно не са искали да го убиват. Ако са искали - да го направят. Чудят се как да си вдигт рейтинга, жадни за внимание и подкрепа.
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жиденок смазливый, ти поне си поживя! Жалко, че те пуснаха жив и здрав!
150
1
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
никога не е късно, ХОРДОКОВСКИ
149
2
 
2
 
! Отговори
! преди 3 години
Смешници
148
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми в Сащ на власт е партията на войната и се почна пак с подготовката за война. Това са те демократите , най - много обичат демократичните войни.
147
4
 
13
 
! Отговори
на бат сат Ан преди 3 години
Хорор ковски,знаем *** на когу служи
146
7
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
През комунизма вечен партиец , през демокрацията богат олигарх, внезапно забогатял. Имаме ги и у нас същите. Наистина жалко че Путин не те е очистил !Дано Господ поправи грешката му!
145
3
 
20
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Ха-ха-ха! Олигарх борец за правда.
144
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Михаил Ходорковски: Бях късметлия, че Путин не ме уби за което русофилите ужасно съжаляват и обвиняват Путин че не си гледа работата.
143
7
 
30
 
! Отговори
Q преди 3 години
Ходорковски това е Божков +Цветан Василев в куб, ако някой няма престава кой Е Ходорковски.
142
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходор е отвратителен убиец, крадец и предател и трябва да бъде вечно благодарен лично на Путин, че го помилва, пусна го от затвора и го остави да си живее на запад и да си харчи откраднатите от руския народ пари.
141
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боби,според теб тези от ЦРУ и подобни са бойскаути???Вземи прочети нещо****
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 184Гагагагагагагаггагагааааа
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обама ЧебурашкаБрее всичко знаеш!Чак подозрително!
138
5
 
28
 
! Отговори
Хищен преди 3 години
Тоя sемит Ходорковски има много хищен нос. Олигарх тръгнал да бори корупцията= дървено желязо. И Навални е продукт на тия "борци ". Тия бяха назначени за капиталисти при Горби и Елцин а сега врещят за почтеност. Навални е лично протеже на друг един sемит Гари Каспаров - снегови пари и ходатайства е пратен да учи в Йейлския университет в САЩ.
137
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, Путин не те уби ама ти взе всичко..
136
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 177 Руската федерална служба за охрана даде специално изявление защо над т.н. "дворец на Путин" са забранени полетите. Това е , защото в близост до нея има обекти на гранична полиция и армията и полетите на разузнавателни самолети на НАТО в района са се увеличили много.
135
4
 
25
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
Верно е имал Късмет - че Путин не е искал да го убие! Защото ако е искал - сега намаше да разправя лакърдии...
134
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе и тоя се прави на значим и белик!Еех пуста психиатрия!
133
5
 
22
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
Той късметът не е вечен......