Навални към Путин от ареста: Това няма да продължи вечно!

Десетки негови съюзници също бяха задържани
29 яну 2021 11:58, Нели Христова
183
Навални към Путин от ареста: Това няма да продължи вечно!
Снимка: БГНЕС

"Ще го кажа още веднъж - няма да успеете да ни уплашите", заявява Алексей Навални от ареста, в който ще остане, докато започне делото срещу него. "Всъщност, ние сме мнозинство. Няма да успеете да изплашите милиони хора, които са били ограбени от властта."

Още по темата

Алексей Навални направи предизвикателно съобщение, докато се яви в съда чрез видеовръзка от затвора вчера, предупреждавайки Кремъл, че сега може да има силата да го окове, "но това няма да продължи вечно".

Облечен в синя качулка и седнал в малка гола стая с розови стени, опозиционният лидер обвини президента на Русия Владимир Путин, заявявайки, че наказателното производство срещу него е абсурдно.

"Това е демонстративно беззаконие, за да бъда уплашен заедно с всички останали", каза той и добави, че арестът му е организиран от "хората, които ограбват страната му от 20 години" и иска да покаже, че те са "собствениците" на Русия .

Съдът отказа искането на Навални да бъде пуснат под гаранция докато очаква изслушването си във вторник, на което условната му присъда от три години и половина за съмнителна измама може да бъде превърната в затвор.

Навални заяви, че неговите мъчители "не са собственици на страната и никога няма да бъдат, а десетки милиони хора са съгласни с него". Посочвайки охранителите до себе си, той добави: "Да, силата вече е на ваша страна и можете да поставите един човек до мен, втори човек и да ме оковаете в белезници, но това няма да продължи вечно."

Съюзниците на Навални са изправени пред юридическо нападение преди поредния протест, който ще се състои този уикенд. Леонид Волков, началникът на кабинета му, беше обвинен вчера, че е вербувал непълнолетни, за да присъстват на предишни демонстрации. Братът на Алексей Навални, 36-годишният Олег, неговият съюзник Любов Собол и неговият лекар Анастасия Василиева са в ареста по подозрение за нарушаване на антикоронавирусните правила.

Руският разследващ комитет твърди, че 40-годишният Волков, който се намира в чужбина, е използвал интернет, за да призове непълнолетните да участват в "незаконни действия", престъпление, за което може да получи присъда от три тодини затвор.

Във въпросното видео, публикувано в YouTube на 21 януари, Волков се аргументира, че уличните протести са единственият начин да принудят Кремъл да освободи  Навални. Той не споменава присъствието на непълнолетни. В ново видео вчера Волков отвърна, че именно Кремъл е практикувал "политическа педофилия", като е използвал деца като пионки за пропаганда на управляващата партия "Единна Русия".

Групата, обвинена в нарушаване на антикоронавирусните правила на 23 януари, може да получи две години затвор. Те са обвинени, че са свикали митинг от най-малко 500 души на площад Пушкин в Москва, включващ лица, които е трябвало да се самоизолират, създавайки по този начин "заплаха от масова инфекция".

32-годишната Мария Алехина от колектива на феминистки активистки Pussy Riot беше задържана по същото обвинение. Властите нахлуха и в наетия апартамент на Навални и съпругата му Юлия, която помоли служителите да изчакат, докато пристигне адвокатът ѝ. Те отказаха и разбиха вратата.

Прессекретарят на Навални, 31-годишната Кира Ярмиш и друг съюзник Георги Албуров, които бяха задържани по-рано, бяха изведени от ареста, за да присъстват при претърсванията в домовете им.

Василиева, която управлява независим лекарски профсъюз, беше похвалена в социалните мрежи, след като се появи видео, на което тя спокойно свири Бетовен на пианото в хола си, докато разследващите претърсват апартамента ѝ. Служител, участващ в претърсването,  прави опит да се обади на командира си, за да поиска допълнителни инструкции, когато Василиева отказа да влезе на разпит, но по погрешка се обажда на адвоката на лекаря. Адвокатът, преструвайки се на командир, нареди на екипа да се върне в базата. Служители се върнаха, за да задържат Василиева рано вчера.

Навални бе задържан на летище Внуково в Москва на 17 януари, след се върна от Германия, където през август успешно бе лекуван от нападението с "Новичок". Искането за промяна на присъдата му се основава на факта, че той е пропуснал срещи за условно освобождаване, докато се е възстановявал в Берлин от атаката. Той е изправен пред отделно разследване за измами заради твърденията, че е присвоил средства от фондацията си за борба с корупцията.

Той е задържан в столичния затвор Матросская Тишина, където Сергей Магнитски издъхва през 2009 г.

Протестите на 23 януари, призоваващи за освобождаването на Навални, бяха едни от най-големите несанкционирани митинги в постсъветската епоха. Според наблюдението на групата OVD-Info над 4000 души са били задържани в десетки руски градове. Около 1500 от тях в Москва. Повечето бяха освободени без наказание, но някои получиха глоби или кратки присъди. В ход са няколко разследвания за предполагаеми нападения срещу полицията.

Полицейски служител за борба с безредиците, който е заснет, как рита жена в стомаха, обаче не е обвинен. Жертвата, Маргарита Юдина на 54 години, казва, че полицаят я е посетил в болница с куп цветя и се е извинил, но тя иска да го види изправен пред съда.

Протестите бяха подсилени от ново разследване на FBK, което твърди, че Путин има дворец на стойност 1 милиард долара на брега на Черно море, държан за него от приятелски настроени бизнесмени и роднини, които действат като негов "портфейл".

Навални приключи своята реч заявявайки: "Няма да позволим шепа злодеи да наложат правилата си на нашата страна. Благодаря ви."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
spoko! преди 3 години
Не санкциите и дипломацията ще пуснат Навални на свобода, това ще стане чрез световни събития. На пилешките мозъци не им е ясно, че светът е пред космическа война...
133
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е Джуджарик да си ходи
132
2
 
8
 
! Отговори
Опитващ се да мисли преди 3 години
До АнонименТова е голяма игра, на високо ниво. Навални е удобен за Путин, защото е ясен, предвидим, и след всичко това ще залезе. Затова не го убиха, и няма да го убият. Убиват се само силните и много опасни, непредвидими опоненти. Явно е разработван отдавна от руското разузнаване, за да се видят пътищата, методите и прийомите на съвременното действие на подкрепените отвън "вътрешни мирни революции". Просто светът се развива, службите и контрамерките също.
131
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, няма да е вечно. За сега само 3.5 години в затвора а после ще видим. Следващото дело е на път. Руснаците вземат пример от американците как се разправиха с Асанж. 9 години затворен в посолството и 1 година в затвора. Никой не си спомня вече за тоя побелял дядка.
130
4
 
3
 
! Отговори
русия преди 3 години
СЛУГА НА ЗАПАДА ... ДАНО ИЗГНИЕШ В ЗАТВОРА.
129
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за арестите на нахлулите в Капитолия от ФБР няма ли да напишат? Някой от тях изведнъж се самоубиха.
128
0
 
8
 
! Отговори
I'm преди 3 години
Навални ще го освободят, за да му дадат възможност да се спъне по стълбите...и така няколко пъти. А че ограбват Русия и крадат от народа една шепа олигарси...така е!
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и нашите власти цяло лято ги разнасяха по чуждестранните вестници, за едни побойща, а сега се правят на ощипани кокошки. Чак се възмощават от Русия. А вие намерих те ли си репортерка за едни хора питам. Не исках те да напишете, че ваши репортери са помели
126
3
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Ще излъчат ли разследванията срещу Навални за корупция с дървен материал? Ще излъчат ли как Навални се е сдобил с адвокатски лиценз - чрез "работа" като юрист в личната си фирма, която няма дейност? Ще излъчат ли видеото, на което живеещият във Великобритания Владимир Ашурков, помощник на Навални, моли британския разузнавач Джеймс Форд за 10-20 млн. долара, за да разгърнат по-масови протести, а той го препраща да иска пари от НПО Трансперънси интернешънъл, финансирана от британското правителство
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази компютърна анимация с фалшивия интериор и изрязани и залепени снимки на Путин продължават да ни я пробутват "журналисти" и "медии" като реален факт след като беше опровергана. Сградата е на груб строеж и милиардерът Аркадий Ротенберг оповести, че е негова. Ще се ИЗВИНЯТ ли медиите и журналистите, които не провериха истинността на информацията и излъчиха анимацията, интервюирайки само едната страна в спора - клеветниците? Ще отделят ли същото ефирно време на истината според другата страна?
124
5
 
10
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 3 години
Филмът на Алексей Навални за "двореца на Путин" е крупна операция на ЦРУ. Тази теза разви в предаването "Неделята на Нова"
123
1
 
1
 
! Отговори
Не е нужно да е... преди 3 години
...вечно, важното е да е достатъчно!
122
1
 
5
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Абсолютно си прав !Няма да те търпя вечно !
121
3
 
18
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Сащ искат точно такъв бобклук да управлява Русия, ще я разпродаде за 1 г на сащ
120
3
 
11
 
! Отговори
1234 преди 3 години
За това го върнаха цру за да трови Русия.... Време му е за Гулаг и от там да изчезва...
119
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платен агент-провокатор. Разкриха всичко за неговия филм как е направен първо на английски и след това преведен на руски... Продажник, и при нас ги има много, за съжаление.
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби .НЕКАДЪРНИЦИ ....ПОЗЛАТЕНАТА БИБЛИОТЕКА ОТ ЧЕШКИ МАНАСТИР, И ,,ЦАРСКАТА ,,ВРАТАТА С ГЕРБА НА ЧЕРНА ГОРА ...НЕКАДЪРНИТЕ ДЕМОКРАТИ ,ЕДНА ЛЪЖА НЕ МОГАТ ДА СТРЕТНАТ ,БЕЗ ДА СЕ ИЗДЪНЯТ !
117
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно да продължава вечно - 20-30 години са достатъчни за да му оври мозъка на този...
116
7
 
14
 
! Отговори
Има... преди 3 години
...много начини да извадиш руската мечка от бърлогата и, но нито един познат да я върнеш обратно. Интерсено ми е Путин до кога ще ги търпи. Остава да изгледаме представлението до край.
115
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Путин! Долу Ердо! Долу Борисов! Няма да ги търпим 50 години да мачкат демокрацията