Мистерията на прохода Дятлов: Лавинна плоча ли убива деветимата туристи?

Някои детайли от инцидента остават неразгадани
31 яну 2021 21:32, Нели Христова
75
Мистерията на прохода Дятлов: Лавинна плоча ли убива деветимата туристи?
Снимка: Flickr

От десетилетия мистериозната смърт на деветима алпинисти в прохода "Дятлов" тормози Русия, а интернетът изобилства от теории - дали е НЛО или пък чудовище? Десетилетия по-късно учените подкрепят една не толкова фантастична теория - лавина.

Още по темата

Фаталните събития по склоновете на Урал или "Мъртвата планина", се случват някъде през нощта между 1 и 2 февруари 1959 г., Деветимата туристи загиват при мистериозни обстоятелства, които остават необясними до този ден.

Инцидентът с прохода Дятлов, кръстен на ръководителя на експедицията Игор Дятлов, породи всякакви обяснения за зловещата смърт на групата, вариращи от лавина до тайни военни експерименти и срещи със свръхестествени зверове. Хипотезата за лавина се счита за най-вероятната, но все още има много проблеми с това естествено обяснение, включително липсата на доказателства, че районът, известен сега като прохода Дятлов, е бил уязвим за лавини тази нощ.

Все още съмнение будят странните и ужасни наранявания на част от жертвите, както и радиацията, открита върху дрехите им. Всъщност руските прокурори възобновиха делото през 2019 г., за да разсеят своите съмнения.

Двойка учени от Швейцария сега предлагат решения на някои от изкривяванията в теорията за лавините, които са "в съгласие с резултатите от аутопсиите" отпреди повече от 60 години, според проучване, публикувано в четвъртък в Communications Earth & Environment. Йохан Гауме, ръководител на лабораторията за симулация на снежна лавина в École polytechnique fédérale de Lausanne, и Александър Пузрин, председател на геотехническото инженерство в ETH Цюрих, разглеждат съветските архиви за инцидента и прилагат най-новите проучвания и симулации за лавините към странния инцидент.

Изследователите демонстрират, че тип снежна маса, наречена "лавинна плоча", може да обясни някои от пропуските в хипотезата за лавина, включително наличието на наранявания на някои от туристите, които обикновено не са свързани с жертви на лавина. Но въпреки че Гауме и Пузрин подкрепят общия консенсус, че злощастните туристи са били убити по естествени причини, екипът не твърди, че е решил напълно този легендарен пъзел.

"Лично ние не вярваме, че мистерията никога няма да може да бъде разгадана, защото никой не е оцелял, за да разкаже какво се е случило", каза Гаум в кратък документален филм. "Това, което направихме в нашия проект, е да покажем правдоподобността на хипотезата за лавина въз основа на солидни физически и експериментални доказателства."

Дятлов и неговите спътници - всички опитни млади туристи - започват пътуването си на 27 януари като група от десет души, но един от групата, Юрий Юдин, се връща на втория ден поради хронични болки. Повече от седмица, след като туристите трябвало да завършат пътуването си, бил изпратен спасителен екип, който в крайна сметка намерил изоставената палатка на групата, странно отворена отвътре, на плитък склон.

Всички туристи били умрели, някои от тях носели само бельо. Ясно е, че по-голямата част от групата е замръзнала до смърт при наказващите зимни температури от около -25°C. Когато обаче всички тела са възстановени след месеци, странни наранявания предполагали, че хипотермията не е единственото нещо, убило планинарите.

"Докато хипотермията беше определена като основна причина за смъртта, четирима туристи имаха тежки наранявания на гръдния кош или черепа, двама бяха открити с липсващи очи и един без език; някои бяха почти голи и боси, по някои от дрехите им бяха открити следи от радиоактивност, а същата нощ бяха получени съобщения за светещи оранжеви сфери, които се носеха в небето", гласи изследването.

Гауме и Пузрин признават, че тези травматични наранявания "не са типични за жертвите на лавина" в своето проучване. Повечето хора загиват в лавини от задушаване под дебелия сняг, а наранявания на гръбначния стълб са по-чести от травмите на гръдния кош и черепа. Теорията за лавините е оспорена и от наклона, където е била разпъната палатката, който Дятлов може да е избрал именно защото не е бил опасно под ъгъл или видимо склонен към лавина.

Но за разлика от лавините, лавинните плочи все още могат да спуснат по такъв наклон, твърдят изследователите. Това се случва, когато плътна снежна плоча седи над по-мек снежен слой, докато нещо не го освободи. Лавинните плочи могат да се появят на склонове с ъгли под 30 градуса.

Гауме и Пузрин предполагат, че изрезката, която Дятлов и спътниците му са направили в снега, за да предпазят палатката си от вятъра, е това, което е предизвикало падането на плочата. Фактът, че на снежните плочи им е нужно известно време, за да достигнат критична маса, може да обясни защо са минали няколко часа между поставянето на лагера и бедствието, което в крайна сметка ще ги убие.

Изследователите предполагат, че лавинната плоча може да е била сравнително малка, но все пак смъртоносна, което ще обясни липсата на доказателства за голям снегопад. Дори малка плоча може да тежи стотици килограми. Ако туристите, които са претърпели най-тежките наранявания, са били легнали в палатката, то те биха били изложени  най-силно на травми като смачкване на костите от неочаквано плъзгане на плочата.

"Динамичните симулации на лавина предполагат, че дори относително малка плоча е могла да доведе до тежки, но нелетални наранявания на гръдния кош и черепа, както се съобщава от следкланичния преглед", казват Гаум и Пузрин в изследването си. Екипът подкрепя всички свои предположения с аналитични модели на лавини и триизмерни симулации на нараняванията, които могат да се получат от падането на плочи върху шатрата и туристите в нея. Що се отнася до останалите загадки за този исторически инцидент, те "винаги ще останат неразделна част от мистерията на прохода Дятлов", на мнение са изследователите.

Едно обаче е кристално ясно: ако сте любител на нощуването на открито, не предполагайте, че плиткият наклон ще ви спаси от лавинна катастрофа.

Резултатите от проучването предполагат, че "изграждането на палатка дори на относително лек наклон (под 30°) може да бъде опасно и не се препоръчва, когато се комбинира с изрязване в наклона", предупреждават Гауме и Пузрин в изследването. "Вместо това изкопаването на снежна пещера може да е по-безопасно решение."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сергей Бодров е загинал от срутване в ледник в Кавказ на снимки, заедно с целия снимачен екип. Бил е на 30 години. Режисьор е на филмите Брат 1 и 2, и "Кавказки пленник", където прави намигане на Френсиз Форд Копола и арията на валкюрата от "Апокалипсис сега" с "Прощаването на славянката" когато руските хеликоптери летят към чеченското село за наказателна опрация, а той им вика - "стойте, не, не трябва, аз съм тук, жив съм".
21
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не бяга гол във виелицата от някаква печка щото се запалила.Нещо ги е накарало да бягат и да се събличат.Или нещо ги е накарало да бягат и след тва ги е убило и съблякло.Пътьом е отрязало езикът на един от тях.Хайде да кажем очите са изкълвани от птици.Кви птици не е ясно какви птици се въдят на минус 30 градуса ама айде приемливо звучи. Таа защо големи зрели хора се разбягват от запалена печка и си събличат дрехите?Горяли са? Едва ли -печката е била с размерите на прахосмукачка.
20
35
 
14
 
! Отговори
НЕ на Русия преди 3 години
Пак за тия Какво ги е убило - руската им същност. В Русия може да умреш от какво ли не - лош алкохол, скапани автомобили, фалшиви ваксини.
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радиацията е възможно да се обясни с фактът че поне един от не толкова веселата дружина е бачкал в някакъв завод за радиоактивни изотопи.Може да се е облъчил там.В районът е имало и военни учения... Дали не са ги облъчили с нещо за да тестват и после да са ги избили правейки така че да изглежда като злополука?Възможно,но малко вероятно ако беше така просто щяха да изчезнат всякакви следи след експериментът. Гъби?Гъби предизвикващи халюцинации ? Взели са ги за да се повеселят някой е прекалил.. ?
18
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе загадка... Глупости. Още навремето е било ясно, че вероятната причина е била пожар. Използвали са самоделна печка и тя се е запалила. Тръгнали са да бягат и от там всичко е ясно. Просто разследващите не са могли да го докажат на 100%, но е много, много вероятно това да се е случило.
17
7
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Ходете въоръжени когато ходите сами в планината.Всеки поне може да има или да си купи бюджетен нож.Ако не друго поне това.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До О хо хоКакви диви месоядни животни по скатовете? Освен някой орел месоядни животни не живеят по чукарите. А и орел да е интересно как им е съблекал дрехите и ги разхвърлял?
15
9
 
10
 
! Отговори
лавина?бред! преди 3 години
който се интересува и има време, да влезе в тубата и да намери на руски - Перевал Дятлова. Версия А. Кочеткова
14
11
 
9
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Эависи колко е луд отшелника и дали е действал сам.Убийство е сигурно.
13
14
 
25
 
! Отговори
SS преди 3 години
Истината,никога,ама никога няма да бъде казана.За простолюдието това ще си остане загадка. Има места на тази планета за които никой не говори и почти никой не ходи.
12
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест тия двамата празнословци нищо не казват.И кой ги е молел тях да си дават мнението. При положение, че е имало липсващи очи,език и радиация за каква лавина ми се обясняват.Не знаех че лявината има способност да облъчва с радиоактивни вълни и да вади очи
11
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, лавина е била затва половината са намерени голи и с изядени очи и език. Толкова си мисля че някакво диво племе живеещо в тая гора просто ги е пребило и изяло.Езикът се счита за деликатес между другото а извадените очи са типично сектантско изпълнение.Ако не е секта е възможно да е някакъв луд отшелник който е подивял но сам човек да убие няколко ми е малко съмнително.До сега не съм чувал загинал от лавина да е намерен чисто гол а дрехите му да са разхвърляни в районът.
10
12
 
27
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Путин ги е изял в двореца си,.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До О хо хоВсъщност няма какво да обяснявам. Ти си от тарйно тъпите. Вярвай си в каквото искаш.
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До О хо хоНе, но животно може. Затова е липсвал не само езика, но и очите и част от лицето.Извънземните не ядат хора, повярвай ми.
7
7
 
22
 
! Отговори
Ноби преди 3 години
никой в русия не вярва във версия лавина. младежите са убити. има и 2ро дело, секретно, заведено на 6 февруари. с обяснението , че били объркали датата
6
6
 
29
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Тая статия е доста по-реалистична от ония, дето ги списвате за новите щамове, петата вълна и китайските ваксини
5
3
 
30
 
! Отговори
Рънърса преди 3 години
Има много добър руски сериал по темата.Чисто нов!
4
20
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
Тези, жалки- хора,...Смятат- добре,...И, имат- хиляди- приятелства,..Но, ползуват- планините, за- театър,.Като- празно- кино,.
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До О хо хоЛавина не, но след това дивите животни могат.