Разказ от първо лице: Ваксинирах се със "Спутник V", но се разболях

Все още неизвестните за руската ваксина са много
327
Разказ от първо лице: Ваксинирах се със "Спутник V", но се разболях
Снимка: Дойче веле

Едновременно с имунизационната кампания в Русия тече третата фаза на изпитания на ваксината "Спутник V". Сред доброволците е и кореспондентът на Дойче веле Сергей Сатановский, който през декември получи и първата, и втората доза от препарата. Тестовете за "Спутник V" ще приключат официално едва през май. Но Сатановский реши да се информира предварително за резултатите от своето участие в изпитанията и да си направи тест за антитела.

Още преди теста се чувствах добре, минах двете имунизации почти без странични ефекти. Затова реших за Нова година до посетя 74-годишната си баба недалеч от Санкт Петербург. Макар да нямах симптоми, си направих PCR-тест преди тръгването - резултатът бе негативен.

Нова среща с вируса

Баба ми живее от една година в провинцията. Тя избягва големия град заради пандемията. Отоплява се с печка, веднъж седмично пазарува в близкия град. Но и на 300 километра от Санкт Петербург не успя да се изплъзне от коронавируса.

В самия новогодишен ден тя започна да кашля, продължи и на следващия. Не помислихме веднага за коронавирус, а допуснахме, че се е простудила заради минусовите температури. На трети януари заминах за Санкт Петербург. Вечерта вдигнах температура 37,4 градуса и започна да ме боли гърлото. Баба ми имаше сходни симптоми.

При мен обаче те отминаха за два дни, докато баба ми и на третия ден имаше температура и се чувстваше слаба. Извика лекар, за да ѝ направи PCR-тест и той се оказа положителен. Не се наложи да постъпва в болница, но прекара заболяването доста тежко: три седмици температура, отпадналост и високо кръвно налягане. Аз си направих поредния PCR-тест - отново с негативен резултат.

Антителата ми помогнаха да прекарам болестта леко

Според Вадим Линиев, директор на лабораторията в болницата "Жадкевич", в която се ваксинирах, реакцията на един имунизиран човек спрямо вируса зависи от вирусния товар. Ако контактуваш с човек, който кара заболяването леко, може и нищо да не усетиш. А ако контактът е с някого, който е по-сериозно атакуван от вируса, заболяването ще премине по-леко след имунизацията.

В моя случай очевидно бе станало точно това. При баба ми съм влязъл в контакт със сериозно заразен човек, но съм прекарал заболяването по-леко благодарение на антителата. Баба ми заболя по-тежко, но междувременно оздравя и се възстановява.

Няколко дни след завръщането ми от Санкт Петербург в Москва си направих тест за наличието на антитела със следния резултат: 310 относителни единици на милилитър кръв. Помислих си, че този резултат е много добър, което бе потвърдено и от Дмитрий Денисов, медицински директор на московската лаборатория "Хеликс": "Имате доста висок брой антитела в сравнение с другите ваксинирани хора и в сравнение с прекаралите Ковид-19."

Факт е, че установените при мен антитела са резултат от имунизацията. След заболяване те не биха могли да се образуват в такъв обем към момента на теста.

Все още неизвестните са много

Денисов каза, че при различните хора имунизационната реакция на една и съща ваксина би могла да бъде различна. "Активността на имунната реакция зависи от много фактори: придружаващите заболявания, заразите от близкото минало, хранителните навици и индивидуалното протичане", обясни ми директорът на "Хеликс".
Дали обаче такова количество антитела като при мен предлага стопроцентова защита срещу коронавируса, не може да се каже със сигурност. "Това зависи на първо място от обстоятелството, че имунизациите по света едва сега започват и фазата на клиничните проучвания на ваксините беше сведена до минимум," казва Денисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: ваксинарусияСпутник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
1
 
2
 
! Отговори
милото преди 3 години
Не се пънете,едно време при бай Тошо всички ваксини бяха супер и нямахме болни и болести.Направете си сметката.Всичко беше без пари и ние си имахме и работа и пари.Ето Ви демокрация,избиха народа и още ни убиват.ЗАНИСЛЕТЕ СЕ!!!!!!!!!!
274
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Исус го продадоха за 30 сребърника, а този младеж просто заработва без угризения на съвестта.
273
0
 
16
 
! Отговори
Искра преди 3 години
Ех това Дойче Веле, вина ги на амбразурата, с голи гърди. То за това не се иска много ум, а само голяма преданост към поръчителя и спонсора. Вие отдавна сте синоним на лъжлива, слугинажна и манипулативна медия. Със здраве да си ги харчите, господине (авторе, журналисте)!
272
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойче веле!Местим!
271
5
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Защото пък с ваксината на пфайзер при две поставени ваксини американски сенатор не се разболя !!!
270
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво цели пропагандица ви? Че един от 10 може да се зарази но го прекарва като детска настинка. Да точно това казват и производителите. Но точно този случай трябва да се опише нагледно, а за над 30 те умрели от Пфайзер само в Норвегия нищо. А в другите страни не умират ли? Или само норвежците си признават. Колкото и да плюете Спутник а от него още никой не умрял, зажотопление е естествена човешкафчета ваксина а не ГМО.Може да е по неефективна но е безопасна.
269
1
 
5
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Аланкоолу, че то само COVID ли има?! Всички нормални сезонни грипове са си тук и си пипнал нещо по влаковете!Стига си изсмуквахте от пръстите версии, теории и най-вече истории... DW е най-обикновен жълто-платен русофобски ***...
268
7
 
3
 
! Отговори
удивен, реалист.... преди 3 години
все един и същПутьо.....
267
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Педойче Геле започва тихичко кампания по приематенто на лошата руска ваксина.
266
0
 
7
 
! Отговори
удивен преди 3 години
До 286 Каскети защоРано си се надрусал беГендар ! Малееее, и посред нощ ли започна вече !
265
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая се бил уж пак разболял от руската ваксина а ако беше се ваксинирал с някоя от евроатлантикоамериканските вече щеше и да е мъртъв. колко умряха от ваксините в Европа и света
264
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся, за умниците дето понятие си намат що е туй Ваксина!Да допуснем, че са ви поставили грипна ваксина или морбили (дребна шарка), това не изключва възможноста да се заразите при контакт с болен човек.Ваксината ще ви помогне да прекарате заболяването леко и без усложнения!!!!!Без значение дали е руска, американска или китайска.Виж, ако нямаш ваксина става доста опасно.
263
15
 
3
 
! Отговори
EUSSR преди 3 години
италианците са глупави...Германия също...И ваксините, и русията са гола вода и кал по гърба
262
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 277Не съм чувал този сайт да са субсидирани от организации на Сорос. Но нищо чудно, дори да не са, да се мъчат да им докажат че знаят номерата модерната журналистика, за да се класират и те на копанката.
261
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко отрова ще се продаде покрай един измислен вирус!Колко промит трябва да е един мозък, за да не потърси потвърждение и обяснение за толкова несъответствия на официалната (безкрайно компрометирана) версия. Трудно е да се повярва....
260
9
 
4
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Като му гледам годинките на тоя хич не му е била нужна ваксина, било то руска- било то друга. Ама добре поне че са ваксинирали него, а не са ваксинирали баба му, че щеше да е хвърлила топа вече сигурно......както тия в Норвегия
259
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е на дойче веле. Заглавието е на авторката. Заглавиетo няма нищо общо със статията както и с заглавието в дойче веле. Просто фейк.
258
0
 
13
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
До Гладна Журналистка'Заглавието е адресирано за тези които четат само заглавията.'...................................................................................И как да четат статия със снимка на некакъв с дизайнерска маска от Дойчо Зелев?Да не би чавка да им е изпила акъла.?Иначе верно че заглавието няма нищо общо със статията - ама това е модерната гладна журналистика днес.
257
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е какво излиза,че не е боледувал.Вдигнал температура под 38 или 37,4 за два дена,а гърлото кой знае дали го е боляло от вируса или там на студа е пил нещо ледено.Едно е заразен,друго е болен и да не можеш да дишаш,има разлика.
256
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да се разболееш. Маймyyнския вирус в Спутника не прощава.