Близък на Ердоган ще произвежда Sputnik V в Турция

Йозтюрк Оран е собственик на фармацевтичната компания VisCoran Ilac Sanayii
4 фев 2021 15:16, Петя Славова
21
Близък на Ердоган ще произвежда Sputnik V в Турция
Снимка: Bloomberg.com

Близък съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се готви да започне производство на руската ваксина срещу COVID-19 Sputnik V в рамките на сключена от месеци сделка, забулена в тайна, пише Bloomberg.

Йозтюрк Оран, председателят на Ислямската банка Vakif Katilim и собственик на фармацевтичната компания VisCoran Ilac Sanayii, e подписал споразумение с Руския фонд за директни инвестиции за производство на ваксината в Турция. Кирил Дмитриев, ръководител на фонда, потвърди споразумението за съвместно производство с турска компания, но отказа да посочи коя е тя.

Още по темата
Оран, който е доверен сътрудник на Ердоган от ранните дни на политическата кариера на президента, заяви пред Bloomberg, че VisCoran е подписал споразумението на 16 август, много преди да се установи, че ефективността на руската ваксина е над 90% в клиничните изпитания. Частната VisCoran няма способността да произвежда масово Sputnik V, така че по-голямата част от работата вероятно ще бъде възложена на една от малкото турски фирми, които притежават техническия капацитет за масово производство, уточни Оран.

Оран и Дмитриев отказаха да предоставят производствен график.

Преговорите за съвместно производство започнаха, след като руският президент Владимир Путин засегна въпроса с Ердоган, заяви през декември турският външен министър Мевлют Чавушоглу, информира bloombergtv.bg.

Двамата лидери сближиха държавите си във военно и търговско отношение през последните години, предизвиквайки загриженост сред по-старите западни съюзници на Турция относно топлите връзки между Анкара и Москва. Решението на Турция да закупи руска противоракетна отбрана предизвика санкции от страна на САЩ и турската армия беше изключена от програмата за съвместно производство на изтребителите F-35.

Дмитриев обори наличието на какъвто и да е политически мотив по сделката за Sputnik V, като заяви, че е напълно естествено за турските компании да се интересуват от получаването на лиценз за производството на "най-добрата ваксина в света".

Според Оран Турция може в крайна сметка да произведе повече дози, отколкото се нуждае, за да ваксинира своите 83 милиона граждани и 5-те милиона бежанци, които пребивават на нейна територия, позволявайки ѝ да изнася медикамента в останалия свят.

Турция има споразумение с Китай за закупуване на 50 милиона дози от ваксина CoronaVac на Sinovac Biotech до края на март и сделка за 4,5 милиона допълнителни дози от медикамента на американската Pfizer и германската BioNTech. В допълнение южната ни съседка разработва няколко медикамента на местно ниво, които все още се намират в ранните фази на клиничните изпитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
БАИКО преди 3 години
като си оакахме патя с русия 6те копуваме от приятела ердоган.но по скапо.без коментар.жси4ко е мутренска политика да се маха 4е бг. же4е немой да издарза надалаверите му.
17
1
 
5
 
! Отговори
Моята молитва преди 3 години
ГОСПОД, ДА ПАЗИ СУЛТАН ЕРДОГАН---А, ТОЙ НАС БЪЛГАРИТЕ, ОТ ВСЯКО КОМУНИСТИЧЕСКО ЗЛО!!!!!!СЛАВА НА ЕРДОГАН!!!!
16
1
 
4
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 3 години
МАЙ, РУСКАТА ВАКСИНА НЕ Е ТОЛКОВА ЕФИКАСНА, ЩОМ ТАКА БЪРЗО ПРОДАДОХА ЛИЦЕНЗА НА ТУРЦИЯ, ЗА ДА Я МОДИФИЦИРА..... ХАХАХААА....УМЕН ЕРДОГАН.... УМЕН И ХИТЪР.... ХАХАХААА СЛАВА НА СУЛТАН ЕРДОГАН!!!!!
15
2
 
2
 
! Отговори
Некомпетентен преди 3 години
Е щом е близък на Ердоган може.
14
0
 
21
 
! Отговори
Благо преди 3 години
И каква стана? Газ от Турция, ваксина от Турция, скоро и ток ще внасяме от там. С такива политици друго не можем да очакваме.
13
1
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
До ГосТБлизкият на бай Реджеб почнал ли е производство? Не е почнал. Като почне, близкият на Баце ще го изпревари.
12
6
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами хайде и някой близък на баце да започне да произвежда Спутник, А ? Все пак нещо добро да направи някой близък на баце.
11
4
 
14
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До анонимен 6,В какво отчаяно икономическо положение е Турция, я обясни? Лирата, както виждам пак почна да набира скорост(да бях взел малко лири когато за левче ти даваха повече от 5 лири), производствата им работят, икономиката също! Та разясни, да видим, може пък и нещо да съм пропуснал. Не съм туркофил все пак!
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майка Турция ще осигури ваксини за народа си, както и за жалка и безпомощна Европа, но на второ място. Целувайте ръка на Ердоган и молете да ви спаси неверници
9
8
 
6
 
! Отговори
Х преди 3 години
ДУПЕДАВЕЦА-ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ,НИ ЛИШИ ОТ ГАЗОПРОВОД ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ .СЕГА ДЕВИРСЕФИЦИРА И АТОМНОТО ГОРИВО.УНГАРИЯВЕЧЕ И ТУРЦИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЮЖНА АМЕРИКА,АЗИЯ И АФРИКА ВЕЧЕ ПРИЛАГАТ РУСКАТА ВАКСИНА.РУСОФОБ ОТИВАЙ СИ.ОЧАКВА ТЕ СЪД НА ИСТОРИЯТА ОТ КОЙТО ЩЕ СТРАДАТ НАСЛЕДНИЦИТЕ ТИ.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щеше да е учудващо близак на Боко да произвежда ваксина в Турция.
7
6
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АнонименПрав си, Йозтюрк Оран е председателя на Ислямската банка Vakif Katilim. Договора е подписан на 16 август, не съобщават за производствен график. Хибридка отвсякъде.
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големия въпрос е, с какво ще плати Турция за лиценза за поризводство, когато реално е в отчаяно икономическо положение?
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаНе само това: защитника на "православието и семейните ценности" Путин, сключва тайни договри с Ислямска банка, реално финансирайки радикален ислям.
4
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Оран, който е доверен сътрудник на Ердоган от ранните дни на политическата кариера на президента, заяви пред Bloomberg, че VisCoran е подписал споразумението на 16 август, много преди да се установи, че ефективността на руската ваксина е над 90% в кличните изпитания. Частната VisCoran няма способността да произвежда масово Sputnik V, така че по-голямата част от работата вероятно ще бъде възложена на една от малкото турски фирми, които притежават техническия капацитет за масово производство.
3
3
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
"Оран и Дмитриев отказаха да предоставят производствен график." БЕЗ КОМЕНТАР!
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май вече ще има екскурзии и за ваксиниране до Станбул и Одрин.
1
6
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
а ние ще я внасяма от Турция