Съдът по правата на човека поиска от Русия незабавно да пусне Навални

Руският опозиционер бе задържан на 17 януари след връщане от Германия
17 фев 2021 21:21, Красимир Ангелов
112
Съдът по правата на човека поиска от Русия незабавно да пусне Навални
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) поиска от руското правителство да освободи незабавно опозиционера Алексей Навални, като заяви, че съществува опасност за живота му, предаде Асошиейтед прес.

"Съдът отчете естеството и степента на риска за живота на жалбоподателя, в светлината на общите обстоятелства на настоящото задържане на жалбоподателя ", пише ЕСПЧ в съобщение до медиите. Той подчертава, че Русия, която е страна по Европейската конвенция за правата на човека, е длъжна да изпълни неговото решение.

Още по темата
"Временната мярка" е постановена по жалба, подадена от руския опозиционер на 20 януари. Според Навални мерките, взети от руските власти, "не могат да предоставят достатъчни гаранции за живота и здравето му".

Руският опозиционер беше задържан на 17 януари след връщането си от лечение в Германия. Това доведе до протести в цяла Русия, при които бяха извършени около 11 000 ареста.

Има няколко случая, при които различни страни не са уважавали решения на ЕСПЧ, припомня АФП. През 2005 г. Турция екстрадира двама узбекистанци, въпреки временна мярка, приета от съда. През 2009 г. Молдова, а през 2016 г. Русия, бяха осъдени от съда за неизпълнение на подобни мерки.

Русия е спазвала решения на ЕСПЧ, но той никога досега не е искал от нея да освободи задържан, отбелязва АП.

Руският министър на правосъдието Константин Чуйченко определи днешното решение на ЕСПЧ, което нарежда на страната му да освободи критика на Кремъл Алексей Навални, като безпрецедентна намеса в работата на съдебната система на Русия, предаде Ройтерс.

Решението на ЕСПЧ не може да бъде изпълнено, защото според руското законодателство "няма правни основния за освобождаването на този човек", каза Чуйченко, цитиран от Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
4
 
! Отговори
Ха да преди 3 години
видим сега ЕСПЧ какво ще реши/ако изобщо се занимава/ за испанския рапър,за арестуваните ,,терористи,, за щурма на Капитолия . Дали ще поиска от САЩ и Испания веднага да ги освободят? Много ми е интересно и какво биха казали активистите по-долу от форума.
84
1
 
1
 
! Отговори
НАЙ-НАКРАЯ! преди 3 години
Рашките регират подобаващо на политически маши!Ако го правеха от 20 години - щяха да са къде къде !!
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам от Русия да ми построи ядрена електроцентрала на моята собствена земя. Но отговор нямам.
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХристо, погледни какъв пиянски пост си написал, юнак.
81
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ot 91 do 92Никой не го е "страх". Просто не си заслужавате дори да ви отбелязват.А процеса е същата скалъпена история като с фирмата Ив Роше, само дето Ив Роше е частна фирма, и опроверга лъжите на Отровителя и неговите миниончета, а "ветерана" е купен барабар с тенекиените му "медали" от злобното джудже и ще каже каквото са му наредили, иначе и той ще пие от чая на Путин.
80
0
 
2
 
! Отговори
ot 91 do 92 преди 3 години
деведесет и вторият дори не е сложил минус на 91 и лае. Ако ще да се е подпирал през цялята война на пушката, неговата държава е компетентна да каже кой е и кой не е ветеран.Дори те е страх да минусираш 91я. отиди с тази побъркана интерпретация в Москва и я кажи на хората там. и рекъл недорекъл епилирай и гресирай акалния си органГъзко
79
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91Къв руски ветеран, каскет? Откога голобради артелчици невидели война са "ветерани".На Отровителя задачата му да лъже слугите си е свръх лесна. Те нямат акъл за две стотинки.
78
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ЕСПЧ не беше, никога ВХавел, АСолжиницин,ЛВаленса,АСахаров,нямаше да получат свобода, равенство и да доживеят достойни старини,като президенти,Академици и Писатели.Слава на ЕСПЧагите!Слава.Слава на 2а,Слава на 3а.Гражданите на Руската Федерация никога няма да забравят как с помоща на ЕСПеЧето,Навалений наруга руския Прокурор,Руския Съдя и Руския Ветеран от ВСВ. Да посрешнат решението на ЕСПеЧагите, в големия мразовит студ на Москва 17 незамръзващи жени запалиха светлините от личните целфони
77
0
 
2
 
! Отговори
Свободното падане преди 3 години
желанието за зофортно пускане без да кажат от къде, са като нищо може да подплаши некой затворник че не го пускат и на 13Март, Петък, да го пуснат от 13я етажа по правата за свободата и полетите Нааааваллльььь, Кукуригуууууу, апчих апчих апчих,Кихални щото дуа като се лети га е -30.Мили деца това бе урокът по физика за най-късото разстояние м/у 2е точки.Едната"Горна жива точка"и втората"ДолнаМъртва Точка",мили дечица е отсечката свързваща кои да е две дефинирани точкиСвободата да падаш свободно
76
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиТи не си българин. Ти си русофил, което те прави автоматично анти-българин.
75
11
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Българите сме на страната на Навални.
74
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъртото кремълското джудже - убиец май е напълнило гащите от страх пред Навални.
73
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам, че традиционните руски марионетки са се изредили тук: всеки със неговото листче.ДругарЕ, кога ще спрете да защитавате червения убиец в Кремлин?
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще го пуснат... след около 3 год ;-)
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освободете го при условие, че веднага ще си го приберат в Европа.
70
2
 
12
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
НЕРАЗБИРАЕМО Е ТОВА РЕШЕНИЕОТ ЕВРОПА ПОСТОЯННО ГОВОРЯТ ЗА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНАНАВАЛНИ Е КРИМИНАЛЕН ПРЕСТЪПНИК И ОСЪДЕН ПО ЗАКОНИТЕ НА РУСИЯЕСПЧ ИСКА ДА СЕ ПОГАЗЯТ ЗАКОНИТЕ-НЕВЕРОЯТНО НАХАЛСТВО
69
13
 
3
 
! Отговори
ЛОГИЧНО преди 3 години
Освобождаването на Навални наистина е невъзможно, защото тираните много добре знаят, че веднага след това той ще оглави протестите и бунтовете в цяла Русия, което неминуемо ще доведе до падането на диктаторския режим на олигарсите и заставането на Путин пред Хагския трибунал.Затова противопоставянето на тираните ще продължи, санкциите ще бъдат въведени, банкрутът на феодална Русия ще настъпи и крайният резултат е започване на ядрена война от алкашите...
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдът по правата на човека може да поиска от Русия каквото си ще.Съдът по правата на човека не пее пред Путин и пред Русия. Русия е глобално значим субект, а не обект в полето на СПЧ.
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да, да, ама незабавно и веднага....след три години, ако го пратят в правилното СИЗО ще излезе мекичък като памук, превъзпитан и с много човешки права....там.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не е ли по добре Сеперите да кажат на Налалеца кът шъ праи рифулуция, да я праи, а не да се крие зад 17 замръзнали жьонщинов които са заснети оназе московска вечер да светулкат със селл-ските тефлони, кис, ки без балтони