Зад стените на фабриката, която разработва ваксината "Спутник V"

Москва стимулира обществото да получи ваксина със сладолед
24 фев 2021 20:30, Нели Христова
83
Зад стените на фабриката, която разработва ваксината "Спутник V"
Снимка: БГНЕС

Преди десетилетия, по време на Студената война, съветски учени изследвали биологични оръжия в тайна фабрика във Волгински, на около 70 мили източно от Москва. Сега тази сграда вече не е толкова секретна и се използва за масовото производство на ваксината "Спутник V".

Тайната база е дом на Generium Pharmaceutical, а CNN получава изключителен достъп до нея. Целта й е да увеличи производството на ваксината срещу COVID-19. Огромният високотехнологичен комплекс е един от седемте нови производствени центъра в цялата страна.

Всяка стъпка от производствения процес трябва да бъде внимателно проектирана и калибрирана, включително огромните системи за филтриране на вода, за масово производство на чисто новата ваксина.

"По принцип процесът на производство беше добре усвоен в малък лабораторен мащаб, но превръщането му в голям промишлен мащаб е друга вселена", каза Дмитрий Потеряев, главен научен директор в Generium пред CNN. "Не можете просто да преминете от един литър биореактор към 100 литра или 1000 или 1 тон биореактор. Всеки процес е различен, кислородът е различен, балансът на масата е различен", обяснява той.

По думите му тези проблеми са били преодолени преди няколко месеца и сега фабриката е готова да увеличи производството си още повече.

"Сега ние произвеждаме няколко милиона дози всеки месец и се надяваме да достигнем до още по-голямо количество, може би около 10 или 20 милиона на месец", казва Потеряев.

В кавернозни хладилници с температури, дори по-студени от мразовитата руска зима, флаконите със "Спутник V" седят опаковани в щайги и очакват разпространение. Всеки флакон има свой уникален QR код, така че може да бъде проследен до отделни пациенти, независимо къде по света се намират.

Ваксината се е превърнала в една от най-поръчаните в света, като поне 30 държави, от Аржентина до Филипините, са подписали договори за близо 2,5 милиарда дози досега, според данни на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), който отговаря за глобално производство и разпространение на ваксината.

Колебливост у дома

Но докато светът разчита на "Спутник V", търсенето сред руснаците на ваксината е далеч от ентусиазирано.

Русия е една от държавите с най-висок брой инфекции от COVID-19 в света - повече от 4,1 милиона случая. Но има и едино от най-високите нива на недоверие във ваксината в света. Едно скорошно проучване на общественото мнение, публикувано от независимия център "Левада", показва, че само 38% от руснаците са готови да бъдат ваксинирани.

По-рано този месец един от ключовите учени, които стоят зад разработването на ваксината, заяви, че около 2,2 милиона души - по-малко от 2% от руското население - са получили поне първата доза от препарата.

"Спутник V" бе първата ваксина срещу COVID-19, която беше одобрена за употреба миналия август, дори преди да са приключили мащабните опити при хора. Имаше ранен скептицизъм относно препарата, който взе името си от първия сателит в света, изстрелян от Съветския съюз през 1957 г., стартиращ космическата надпревара със Съединените щати.

Критиците казват, че "ваксината на Путин" е създадена, за да бъде поредната първа в глобална надпревара, която да прожектира мощта на Кремъл, независимо колко ефективна или безопасна е тя.

Но резултатите от мащабни опити при хора, публикувани и рецензирани в престижното медицинско списание Lancet по-рано този месец, показаха впечатляващата ефективност от 91,6% за ваксината.

И все пак конспиративните теории срещу ваксината се разрастват в интернет и достигат до милиони хора в Русия, според мониторинговите групи. Александър Архипова, социален антрополог в държавен университет, известен като RANEPA, заяви пред CNN, че много руснаци имат културна склонност да не се доверяват на лечебното заведение, което се разглежда като контролиращ орган на правителството, който се намесва в личния живот на хората.

Друга причина за съмнение може да е, че докато президентът Владимир Путин каза, че дъщеря му е била ваксинирана, той все още не е приел дори първата доза.  Кремъл отхвърля въпросите защо, казвайки, че Путин все пак планира да се ваксинира, а когато това се случи, нацията ще бъде информирана.

Но в страна, в която много хора очакват "Силния човек на Кремъл" да е първи на опашката, въздържанието му от фронта на "Спутник V" е забележително и обезсърчително.

Стимули със сладолед

Всички възрастни без основни здравословни проблеми в Русия вече имат право на безплатна ваксинация. Но напредъкът в Москва е болезнено бавен. В град с повече от 12 милиона души до момента са ваксинирани по-малко от 600 000, според кмета Сергей Собянин.

И така, натискът за увеличаване на броя на ваксинираните хора продължава.

Финансираният от държавата институт "Гамалея", където беше разработена ваксината, предлага на екипа на CNN да получи ваксината директно от източника.

И в цяла Москва - епицентърът на руската пандемия на коронавирус - се създават мобилни клиники.

Има един в луксозния търговски център GUM, на кратка разходка от заснежения Червен площад, където московчани могат да разгледат най-новите модни скъпи бутици, преди да се качат на най-горния етаж, за да получат "Спутник V". Те дори получават безплатен сладолед след като получат дозата си - с шоколадово покритие и ванилия.

Служителите вакснират коло 200 души всеки ден. Има капацитет за още стотици.

Друга клиника е създадена в модерна хранителна зала, Depo Moscow, за да насърчи ваксинацията след обяд или вечеря в суши ресторант. За любителите на класическата музика има дори мобилен кабинет в "Хеликон" -  престижен московски оперен театър, където през високоговорителите се носят строги тонове на записани тенори, докато хората чакат за имунизация.

От говорите се чува и съобщението, че ваксината е най-добрият шанс на хората да оцелеят от пандемията.

84-годишният Вадим Свистунов и 86-годишната му съпруга Нона отидоха в оперния театър както за първата доза на ваксината, така и за бустера три седмици по-късно.

"Все още не искаме да се качваме там", каза Свистунов посочвайки към небесата. "Не бързаме", допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
10
 
! Отговори
почнаха да се ядат преди 3 години
Джо Байдън миналата седмица обяви, че 38 милиона американци гладували. А някакъв в Chickasha, Oklahoma сготвил сърето на съседа си за да нахрани семейството си.
32
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западът не се справи с фашизма, справи се Русия. Западът не се справи с корона вируса, Русия се справи. Русия обаче се провали с въвеждането на 45ти пол.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия и в Москва властите са се погрижили за комфорта на изявилите желание да се ваксинират. За любителите на класическата музика има дори мобилен кабинет в "Хеликон" - престижен московски оперен театър, където слушат велики тенори, докато хората чакат за имунизация.А как властта в Тикволандия се грижи за мат'ряла? Нагледахме се на опашки от мръзнещи пред вагончетата и палатките желаещи ваксинация.
30
4
 
6
 
! Отговори
Бахахахха преди 3 години
Епаааа да -, четете внимателно! '' Всеки флакон има свой уникален QR код, така че може да бъде проследен до отделни пациенти, независимо къде по света се намират.'
29
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Блатная всичко добро е в бъдеще време,щели да правят по 20млн.дози месечно!Е,хайде де пролетта дойде ,а само 2млн.ваксинирани! А я си представете ,че повечко страни се бяха захласнали по ,,Спутник" ,кога щяха да получат ваксини?Най-вероятно след години когато пандемията отшуми!
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия имат здравеопазване в истинския смисъл на думата наследство от СССР. На запад имат медицина за богатите и лекуват успешно само болести за които могат да платят богатите и наистина добре ги лекуват ако си богат и плащаш, но за обикновените хора няма здравеопазване. Русия се справи без проблем с този вирус, дори и без васкина а на запад още са в батака, или лъжат че има пандемия да прикрият провала на западната система и да оправдаят спада на жизненото равнище с вируса.
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия отмениха мерките от пролетта на миналата година, много преди да отркият ваксината, и в Русия не разчитат на ваксината, хората и там не искат да се ваксинират. Иначе са забравили за ковид мерките, всичко си работи - магазини, ресторанти, театри, молове, нощни клубове, а в ЕС правят полицейски хайки за тайни увеселителни партите, хората затворени в къщи а на улицата само с намордник и се следят един друг и доносничат кой ходи без намордник.
26
4
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
За грип, който 80% от заразените изобщо не го усещат, всеки може да направи ваксина. Това е толкова елементарно, че само мало умник, който доброволно иска да се вкарва във филми, не може да вдене. Масово познанията на хората по анатомия са като на този по-долу, с рецепторите за обоняние в мозъка. Такова кълве и на ***.
25
1
 
2
 
! Отговори
ноятс преди 3 години
До АнонименАмигос! Ти си вече не само ваксиниран, но със сигурност и чипиран! "Мислиш" с мозъка на някой друг! :)
24
1
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1990 ГОДИНА БИВШИЯТ АМЕРИКАНСКИ ДУЕТ-РАП ГРУПАТА СНАП ПЯ ТАЗИ ПЕСЕН.-ПРЬСТУПИЛА ПРАИЗВОДСТВА ТЕХНАЛАЧИК-ПЕРСАНАЛНЙ СПУТНИК.-ВЕЛИКИ СА.-МИСЛЯ ЧЕ ПЕСЕНТА СЕ КАЗВАШЕ-Д ПАУЪР.
23
0
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Никой не е повече от Природата! От Вселената!
22
5
 
4
 
! Отговори
Добронамерен русофил преди 3 години
ВСВ - най-добрите лаборатории за биооръжие са Японските и Руските.След ВСВ - напредък на Китай и Америка.Някои от руските учени след Перестройката заминават за Израел(за сега там успехите с ваксинирането са заради кубуцния принцип).Защо Спутник не е приет от русите:- При ваксинирането не трябва да се пие, усърдно работи(а сега се цепят дърва за огрев);- Ако се мери кръвно и др. може да не се ваксинирате;- Алергии са противопоказни;- Такова животно няма!Иначе славянския геном ще пребъде!
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масова ваксинация в Расия е лесно достижима ,стига заедно с ваксината руснака да получава и една бутилка водка.Със сигурност повечето руснаци ще искат да се ваксинират всеки ден.
20
6
 
9
 
! Отговори
към 14 преди 3 години
Огромният високотехнологичен комплекс, стремящ се към производството на 20 милиона дози всеки месец, е един от седемте нови производствени центъра в Русия. Малко мозък и с помощта на аритметиката получаваме 7х20=140 милиона дози всеки месец и това се произвежда само в новите, току-що изградени или реновирани производствени центрове в Русия.Отдавна стана известно, че Руският фонд за директни инвестиции сключва договори за производството на руски ваксини на територията на трети страни.
19
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До ВекторКогато му нареди генерал-губернаторката от Пасольството!П. С. Тогава и През-ден-та ще се ваксинира!
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупостта с изгубването на обонянието е специално измислена за мало умните хипохондрици. На практике всеки *** може да си внуши, че не усеща миризма, а след това да се хвали с това и даже да скача на бой ако се усъмниш. Пет човека съм питал досега - как разбра, че си изгубил обоняние? Ами не усещал миризма. Ами ти пробва ли със силна миризма - оцет, парфюм, потта от под мишницата в краен случай? Ами не - просто решил, че няма обоняние и така...
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 15Губиш обоняние защото ковид атакува директно рецепторите в мозъка отговорни за обонянието! -------Даваш ли си сметка, че това, което си написал, е мало умно?
16
11
 
12
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
Браво на руснаците. За пореден път доказват че с минимално средства и с огромни предразсъдъци от страна на западните си конкуренти могат да си съперничат с най=добрите.В момента преговарят с Австрия да бъде произвеждана и изнасяна в трети страни по целия свят. Когато излезе миналата есен, лично мислех че е някаква кремалска пропаганда.
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За болест, която 80% не я усещат, а 19,9% я карат като грип, и аз мога да измисла ваксина.
14
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МдаНяма грип защото всички носят маски конспираторе. А намеците ти че ковид е грипче, само показват че си един ГЛУПAK и нищо повече!Симптомите на грипа са доста различни от тези на ковид, като една много ключова разлика е че при грипа губиш обоняние само за няколко дни заради обилна хрема, но при ковид хрема няма! Губиш обоняние защото ковид атакува директно рецепторите в мозъка отговорни за обонянието! И това трае поне няколко месеца...