Най-дълголетният от съветските лидери - Горбачов чества 90-годишен юбилей

Перестройката - делото на живота на първия и последен президент на СССР
Обновена: 2 мар 2021 20:18 | 2 мар 2021 20:00, Елка Василева
199
Най-дълголетният от съветските лидери - Горбачов чества 90-годишен юбилей
Снимка: архив, БГНЕС

Първият и последен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов навършва 90 години днес. Изтъкнатият политик смята перестройката и всичко, свързано с нея, за главното дело на своя живот.

„Дълбоко съм убеден, че перестройката беше необходима и ние я провеждахме в правилната насока. Главното, което постигнахме вътре в страната, е, че хората получиха свобода, приключиха с тоталитарната система. А на външната арена – прекратяване на Студената война, радикалното съкращаване на ядрените оръжия“, казва Горбачов пред ТАСС.

Руският президент Владимир Путин поздрави Горбачов за 90-годишния му юбилей.

„Вие принадлежите към плеядата ярки, изключителни хора, изтъкнати държавни дейци на съвремието, оказали значително влияние върху хода на отечествената и световната история“, написа Путин в поздравителната телеграма.

Руският президент изтъква също така големия професионален и жизнен опит, енергията и творческия потенциал на Михаил Горбачов.  Путин пожелава на Горбачов здраве и всичко най-добро.

Навършвайки днес 90 години, бившият президент на СССР Горбачов поставя рекорд по продължителност на живота сред съветските лидери.

Горбачов ще отпразнува юбилея си в Zoom. Той ще прекара празника със своите близки, приятели и съратници.

Горбачов беше начело на Съветския съюз от 1985 г. до разпадането му през 1991 г.

"Бащата" на перестройката се оценява по различни начини в днешна Русия. „Неговата нееднозначна политика и до днес остава предмет на спорове. Неговото управление завинаги остава свързано с историята на разпадането на Съветския съюз, но също и с падането на „желязната завеса“ и изтеглянето на СССР от Афганистан. Неговите привърженици и хора, с които е работил, говорят за Горбачов като за крайно предпазлив човек, който умее да реагира на критика“, пишат руските медии.

"Горбачов е много нееднозначна и често критикувана фигура. В неговата политика имаше както глобални постижения, така и досадни грешки. Името му се асоциира главно с перестройката – реформа на политическата система, започнала в СССР в средата на 1980-те години. Страната започна преход от авторитаризъм към демократични принципи на управление, но резултатът беше разпадането на Съветския съюз.

Горбачов се помни и с периода на гласност. Ако първоначално под този термин се разбираше недопустимостта да се премълчават стопанските проблеми по места, то в крайна сметка страната стигна до непланирана свобода на словото в медиите, жертва на които стана първият и последен президент на СССР“, пише Газета.ру.

"Ако говорим за победите на Горбачов в периода на неговото управление, те до голяма степен са свързани с неговата външна политика. В средата на 1980-те години СССР  беше в състояние на „студена война“ с две страни – САЩ и Китай. Горбачов успя да до доведе до мирен край двата конфликта, които във всеки момент можеха да прераснат в реална конфронтация. Прекратяването на „студената война“ стана причина за падането на „желязната завеса“, благодарение на което в края на 1980-те години СССР започна да се връща в Европа като нейно културно-цивилизационно звено. По времето на Горбачов СССР възстанови отношенията си с Израел, Южна Корея, ЮАР и бяха установени партньорски отношения със Запада".

"В периода на управление на Горбачов приключи и войната в Афганистан, в която СССР беше на страната на правителствените сили на страната, а САЩ и техните съюзници подкрепяха ислямската опозиция. През 1986 г. Горбачов обяви поетапно изтегляне на войските. Последните войници напуснаха Афганистан на 15 декември 1989 г.“, припомня руското издание.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МазенЮдеин"Русия ще сгази западна Европа. Вавилон 2 ще падне".Русия не се интересува от Европа и няма никаква работа и интереси в Европа. Ако искат да падат, ако искат да стават. Но да не се занимават с Русия. Руското оръжие изпълнява основната функция за защита на страната. Благодарение на съвременните оръжия руската армия е сред петте най-добри армии в света. Русия се чувства абсолютно самодостатъчна, уверена и спокойно гледа в бъдещето без да се интересува от европейската общност.
64
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнализДори американците публично признаха ,че Горбачов е пример за предател и се бяха възмутили, смятай докъде е стигнало *** Горбачов! Ако не вярваш,има го на видео в Тубата, висши америкаски държавници заявиха публично,че Горбачов и пример за предател!
63
9
 
15
 
! Отговори
блек лайф метърс преди 3 години
В момента се унищожава белия християнски свят. Русия остава единственото незасегнато убежище.
62
7
 
4
 
! Отговори
МазенЮдеин преди 3 години
Русия ще сгази западна Европа. Вавилон 2 ще падне.
61
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без Горбачов Русия никога нямаше да осъзнае уродливостта на Запада и още щеше да им се възхищава на лъскавите стоки и на упадъчната им култура.
60
3
 
13
 
! Отговори
Слуга преди 3 години
роб на сащ
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без нови колонии и евтини ресурси западната система не може повече да съществува. А ресурсите са в Русия.
58
2
 
12
 
! Отговори
Анализ преди 3 години
През 1988-89 даже в ЦРУ са се стреснали евентуална бъдещата анархия в изт Европа и бившия СССР. Скоро гледах едни док филми и всички на запад са мислели, че Москва ще иска технологии, пари, инвестиции, отваряне на пазарите, облекчения на визите..и т.н. В отговор никой нищо не прави и оставя всичко на самотек. Този беше в позиция да изнудва Запада, да направят съвместни предприятия, ама и те излязоха пр..(неумни) и наляха парите в най-неподходящата държава-Китай
57
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма строяха заводи, при демокрацията съсипаха заводите и строят нови сгради с апартаменти (по 6 за определени хора). Демокрацията е най-добрата система.
56
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен58Интересно защо няма славяни роби на западна страна, а наричат така робите отвлечени от третия свят..Единствените роби славяни са били по време на Римската Империя, но по това време и англичани, французи, германци са били също роби като славяните...просто някой се възползва от мекотата на славяните и злоупотребява, но това не трябва да ни притеснява изобщо-важното е какво стои зад думата, не самата дума! Иначе,Русия търси СВОЕТО място под слънцето, а силните не лъжат и манипулират..
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТохм!...Чудно защо тоя едва ли не "национален герой на Русия" не смее да стъпи на руска земя?!--------Защото жив ще го разкъсат, толкова много го "обичат" Горбачов в източна Европа,че не смее да се разхожда свободно там,защото няма да оцелее от натрупаната омраза към него!
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за Спутник-5 колко е добра и не смятам да се ваксинирам с никакви ваксини, но ваксината Горбачов-90те дава доживотен противозападен имунитет на руснаците.
53
8
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До анонимен 63Пълно е с нови сгради! Ти да си виждал построен нов панелен блок последните 30 години?
52
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия днес остана единствената демократична страна където управляващите се избират от народа.
51
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Христо Христовмоля те,обмисляй първо!..иначе:-Моите уважения..
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tozi prodade stroq bez pari i ostavi iztochnite dyrjavi robi na zapadnite i e nai mrazeniqt chovek v sveta
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Южен поток щяхме да печелим между 300 и 400 милиона евро годишно.
48
5
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
хм!...Чудно защо тоя едва ли не "национален герой на Русия" не смее да стъпи на руска земя?!
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовА я кажи какво беше построено за 30 години демокрация и западно партньорство?
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе пиши глупости,когато славяните сме имали държави в Европа, на запад още даже феодални владения не са имали и до откриването на Америка, запада е бил крайно изостанал,див,примитивен и са умирали от глад, а центъра на света е бил източна Европа, дори Византия е плащала на славянска държава като нашата данък и е била подчинена на славяните! Да не говорим,че славяните сме имали столици доста по-големи от Константинопол,който е бил въ шка в сравнение с нашите столици!