Най-дълголетният от съветските лидери - Горбачов чества 90-годишен юбилей

Перестройката - делото на живота на първия и последен президент на СССР
Обновена: 2 мар 2021 20:18 | 2 мар 2021 20:00, Елка Василева
199
Най-дълголетният от съветските лидери - Горбачов чества 90-годишен юбилей
Снимка: архив, БГНЕС

Първият и последен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов навършва 90 години днес. Изтъкнатият политик смята перестройката и всичко, свързано с нея, за главното дело на своя живот.

„Дълбоко съм убеден, че перестройката беше необходима и ние я провеждахме в правилната насока. Главното, което постигнахме вътре в страната, е, че хората получиха свобода, приключиха с тоталитарната система. А на външната арена – прекратяване на Студената война, радикалното съкращаване на ядрените оръжия“, казва Горбачов пред ТАСС.

Руският президент Владимир Путин поздрави Горбачов за 90-годишния му юбилей.

„Вие принадлежите към плеядата ярки, изключителни хора, изтъкнати държавни дейци на съвремието, оказали значително влияние върху хода на отечествената и световната история“, написа Путин в поздравителната телеграма.

Руският президент изтъква също така големия професионален и жизнен опит, енергията и творческия потенциал на Михаил Горбачов.  Путин пожелава на Горбачов здраве и всичко най-добро.

Навършвайки днес 90 години, бившият президент на СССР Горбачов поставя рекорд по продължителност на живота сред съветските лидери.

Горбачов ще отпразнува юбилея си в Zoom. Той ще прекара празника със своите близки, приятели и съратници.

Горбачов беше начело на Съветския съюз от 1985 г. до разпадането му през 1991 г.

"Бащата" на перестройката се оценява по различни начини в днешна Русия. „Неговата нееднозначна политика и до днес остава предмет на спорове. Неговото управление завинаги остава свързано с историята на разпадането на Съветския съюз, но също и с падането на „желязната завеса“ и изтеглянето на СССР от Афганистан. Неговите привърженици и хора, с които е работил, говорят за Горбачов като за крайно предпазлив човек, който умее да реагира на критика“, пишат руските медии.

"Горбачов е много нееднозначна и често критикувана фигура. В неговата политика имаше както глобални постижения, така и досадни грешки. Името му се асоциира главно с перестройката – реформа на политическата система, започнала в СССР в средата на 1980-те години. Страната започна преход от авторитаризъм към демократични принципи на управление, но резултатът беше разпадането на Съветския съюз.

Горбачов се помни и с периода на гласност. Ако първоначално под този термин се разбираше недопустимостта да се премълчават стопанските проблеми по места, то в крайна сметка страната стигна до непланирана свобода на словото в медиите, жертва на които стана първият и последен президент на СССР“, пише Газета.ру.

"Ако говорим за победите на Горбачов в периода на неговото управление, те до голяма степен са свързани с неговата външна политика. В средата на 1980-те години СССР  беше в състояние на „студена война“ с две страни – САЩ и Китай. Горбачов успя да до доведе до мирен край двата конфликта, които във всеки момент можеха да прераснат в реална конфронтация. Прекратяването на „студената война“ стана причина за падането на „желязната завеса“, благодарение на което в края на 1980-те години СССР започна да се връща в Европа като нейно културно-цивилизационно звено. По времето на Горбачов СССР възстанови отношенията си с Израел, Южна Корея, ЮАР и бяха установени партньорски отношения със Запада".

"В периода на управление на Горбачов приключи и войната в Афганистан, в която СССР беше на страната на правителствените сили на страната, а САЩ и техните съюзници подкрепяха ислямската опозиция. През 1986 г. Горбачов обяви поетапно изтегляне на войските. Последните войници напуснаха Афганистан на 15 декември 1989 г.“, припомня руското издание.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на Т.Живков 95 % от хората си направиха собствени къщи или апартаменти. Тока беше 8 стотинки, а парното 20 лв.на месец. И билетчето за гр.транспорт-6 стотинки.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2010 година Путин предлага концепция аналогична на Горбачовата - "общ дом от Лисабон до Владивосток" и получава категоричен отказ от страна на ЕС. Те смятаха, че Русия е на колене и ще я разграбват както в източна Европа и руснаците ще им служат за евтини черноработници както днес българите. Не могат да се развива повече без ресурси, а ресурсите са в Русия. И Русия притежава най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат всички съществуващи днес оръжия. Остава им само ковид-19 да държат народа в подчинение - ще има още много вълни и щамове ковид за запада.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тачер,която разсипа хората в Англия и ги остави на улицата без работа и предателя лаййййно Горбачов,който се ежеше на бай Тошо,а от жена му на Горбачов ,се криеха където сварят,когато тя минава от някъде, чак под масите се криеха от страх,има го видеото в Тубата,смях! Между другото произхода му е неизвестен и съмнителен,а през ВСВ Горбачов е работил за нацистите-немци и е ограбвал храната и гъските от дворовете на хората,обричайки ги на глад, за да ги носи на нацистите и се гощават! Бо,к,лук!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горбачов прокламира хитрата си теза Европа е нашият общ дом. Там, в този общ дом, трябваше да седнем при равни условия на гостоприемната европейска маса. Руснацита разбраха колко са били заблудени тогава, а българите още продължават да се навеждат на еесовците от Брюксел и въпреки че никога няма да ги приемат като равни и винаги ще са периферия и хора втора ръка - слути и депо за черноработници.
21
19
 
6
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 години
Пожелавам здраве и дълголетие на Михаил Горбачов - нашият освободител от Съвецко иго! Поклон.
20
1
 
0
 
! Отговори
Ами преди 3 години
До русенецСигурно защото не решаваш ти тия работи.
19
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та бай ти Тошо какво направи за теб?Празни магазини, караш Москвичи и купуваш апартаменти след 20 годишно чакане.Изпращат ти.е в Белене за 1 виц.Живееш като в концлагер и те стрелят по границата.ШУТ и на бай ви Тошо и на целия комунизъм.Браво на Горбачов!
18
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова Бог му даде толкова дълъг живот, защото направи най-голямото добро на човечеството.
17
6
 
2
 
! Отговори
Михаил преди 3 години
Сергеевич Горбачов.
16
9
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Съсипителя на цяла източна Европа ,ако руснаците могат да бъдат винени за нещо то е че допуснаха товас ъщество да срине единствената преграда срещу атлтлантическите педо сатанински *** ценности!Аре сега радвайте се на деца третополови демократично е и е много куул :)
15
7
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Тоя подпали света и обрече милиони на емиграция и мизерия !!!
14
13
 
8
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Той беше далновиден политик,за разлика от много пишманпишещи тук.Строя беше обречен,с Перестройката видя че нещата не стават както трябва,и взе радикален завой.Тези петилетни планове,продукция която не може да конкурира западната,той предодврати спукването на балона защото после щеше да бъде в пъти по трудно.Заслужено остава в историята и получава поздравления от Путин.
13
11
 
10
 
! Отговори
до Ели преди 3 години
Вярно е, че няма световна империя, която е рухнала без война.Просто СССР се управляваше от комунисти.Затова рухна.Всичко, до което са се допрели комунистите се разпада и съхне.Маргарет Тачър е казала - режим, който се уравлява от комунисти съществува докато има какво да се краде.
12
5
 
8
 
! Отговори
русенец преди 3 години
Горбачов е още жив! Защо?
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При капитализма няма Горбачов, няма Перестройка. Всичко е пари, санкции, субсидии.Великобритания ще плаща на Европейския съюз да го пусне на пазара му.Горбачов предаде пазара на Източна Европа и Съветския съюз на западните монополи, без да иска пари.
10
5
 
13
 
! Отговори
2 преди 3 години
*** каквото можеше...сега чете лекции на запад как е предал страната си....
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците искаха съветска власт и западни стоки.Горбачов им даде западни стоки и те спряха да се оплакват.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито господ гледа,мото дяволите е ада му палят казана Жив и здрав сие, на 90г, нека му е лошо А вие (и аз ) ще си умрем на 60-70
7
20
 
6
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
НАЙ ВЕЛИКИЯТ МЪЖ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯНЯМА ИМПЕРИЯ ОСВЕН СЪВЕТСКАТА ДА Е РУХНАЛА БЕЗ ВОЙНА
6
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да е жив и здрав.Той пръв каза истината на глас.Той направи първата копко към срутването на световното зло - СССР.Щяха да си се срутят и без него - през 90 година не неговата Перестройка свърши работата, а това, че икономиката им, която се управляваше от некадърници се провали с гръм и трясък.Тъпчеха съседите си, съсипваха и техните икономики, дойде време да се провалят окончателно. Дай боже и за доброто на самите изстрадали руснаци.