Най-дълголетният от съветските лидери - Горбачов чества 90-годишен юбилей

Перестройката - делото на живота на първия и последен президент на СССР
Обновена: 2 мар 2021 20:18 | 2 мар 2021 20:00, Елка Василева
199
Най-дълголетният от съветските лидери - Горбачов чества 90-годишен юбилей
Снимка: архив, БГНЕС

Първият и последен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов навършва 90 години днес. Изтъкнатият политик смята перестройката и всичко, свързано с нея, за главното дело на своя живот.

„Дълбоко съм убеден, че перестройката беше необходима и ние я провеждахме в правилната насока. Главното, което постигнахме вътре в страната, е, че хората получиха свобода, приключиха с тоталитарната система. А на външната арена – прекратяване на Студената война, радикалното съкращаване на ядрените оръжия“, казва Горбачов пред ТАСС.

Руският президент Владимир Путин поздрави Горбачов за 90-годишния му юбилей.

„Вие принадлежите към плеядата ярки, изключителни хора, изтъкнати държавни дейци на съвремието, оказали значително влияние върху хода на отечествената и световната история“, написа Путин в поздравителната телеграма.

Руският президент изтъква също така големия професионален и жизнен опит, енергията и творческия потенциал на Михаил Горбачов.  Путин пожелава на Горбачов здраве и всичко най-добро.

Навършвайки днес 90 години, бившият президент на СССР Горбачов поставя рекорд по продължителност на живота сред съветските лидери.

Горбачов ще отпразнува юбилея си в Zoom. Той ще прекара празника със своите близки, приятели и съратници.

Горбачов беше начело на Съветския съюз от 1985 г. до разпадането му през 1991 г.

"Бащата" на перестройката се оценява по различни начини в днешна Русия. „Неговата нееднозначна политика и до днес остава предмет на спорове. Неговото управление завинаги остава свързано с историята на разпадането на Съветския съюз, но също и с падането на „желязната завеса“ и изтеглянето на СССР от Афганистан. Неговите привърженици и хора, с които е работил, говорят за Горбачов като за крайно предпазлив човек, който умее да реагира на критика“, пишат руските медии.

"Горбачов е много нееднозначна и често критикувана фигура. В неговата политика имаше както глобални постижения, така и досадни грешки. Името му се асоциира главно с перестройката – реформа на политическата система, започнала в СССР в средата на 1980-те години. Страната започна преход от авторитаризъм към демократични принципи на управление, но резултатът беше разпадането на Съветския съюз.

Горбачов се помни и с периода на гласност. Ако първоначално под този термин се разбираше недопустимостта да се премълчават стопанските проблеми по места, то в крайна сметка страната стигна до непланирана свобода на словото в медиите, жертва на които стана първият и последен президент на СССР“, пише Газета.ру.

"Ако говорим за победите на Горбачов в периода на неговото управление, те до голяма степен са свързани с неговата външна политика. В средата на 1980-те години СССР  беше в състояние на „студена война“ с две страни – САЩ и Китай. Горбачов успя да до доведе до мирен край двата конфликта, които във всеки момент можеха да прераснат в реална конфронтация. Прекратяването на „студената война“ стана причина за падането на „желязната завеса“, благодарение на което в края на 1980-те години СССР започна да се връща в Европа като нейно културно-цивилизационно звено. По времето на Горбачов СССР възстанови отношенията си с Израел, Южна Корея, ЮАР и бяха установени партньорски отношения със Запада".

"В периода на управление на Горбачов приключи и войната в Афганистан, в която СССР беше на страната на правителствените сили на страната, а САЩ и техните съюзници подкрепяха ислямската опозиция. През 1986 г. Горбачов обяви поетапно изтегляне на войските. Последните войници напуснаха Афганистан на 15 декември 1989 г.“, припомня руското издание.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този е изчадие адово
104
5
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен - заводите фалират защото соц лагера вече не им иска калпавата продукция която бяха длъжни да купуват защото така беше наредено а и нямаше откъде другаде.
103
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизмът беше тотално фалирал по всички линии, не само икономически. Комунистите фалираха най-вече идеологически, никой не им вярваше, на бай Тошо му се подиграваха и го псуваха зад гърба. Всички бяха обезверени и смачкани и караха по инерция, безнадеждно положение. (Същата работа е и сега с ГЕРБ и няма нищо чудно, защото Борисов е комунистически възпитаник и имитатор на Тодор Живков) Така че Горби просто спаси положението, като договори почетна капитулация.
102
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жив и здрав да е Горби, че беше принуден да ни освободи от съветско иго !
101
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още мисли на предателя Горбачов: Стартирахме мотора, включихме на скорост и подкарахме колата на Перестройката, но забравихме да я снабдим със спирачка...Всички помните какво се случи. Случи се най-мащабната катастрофа на ХХ век.
100
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тая перестройка единственият ефект бе че много хора останаха без работа.Оставете приказките за демокрация и фантастичните мечти настрана.Питайте някой обикновен руснак особено разни служители на ниско и средно ниво и работници какво реално се е случвало.Ами накратко заводите затварят,фалират,разпродават се на разни странно бътзо забогатяли твърде съмнителни индивиди някои от които бивши затворници а други-бивши партийни функционери.Инфлацията е висока заплатите десетки рубли.Перестройка.
99
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла държава срещу една вила в Швейцария
98
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горбачов искаше да изкара съветските хора от робство. Но него разбраха. Намазаха номенклатурата и службите. Прибраха луди пари ии тръгнаха по Света. Робите хванаха горите.
97
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горбачов се опита да очовечи руснаците, да ги направи хора на света да им даде свобода....но уви. Дивото си е диво.
96
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя и господ не го ще!
95
10
 
26
 
! Отговори
Санди преди 3 години
Този злодей трябва да е в затвора за предателство.
94
11
 
26
 
! Отговори
Този продажник, преди 3 години
отдавна трябваше да бъде ликвидиран, той унищожи СССР, и обърка света! Много хора измряха заради него, затова заслужава разстрел.
93
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е съвременния Юда.
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сори, Рейгън е бил готов да даде 30 милиарда.
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рейгън е бил готов да даде 10 милиарда за гдр, горбачов поискал 10 милиарда.Това за акъла му.
90
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дементът живее сам в своя си реалност, без близки, далеч от Родината и презрян от всички.
89
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младежите тогава го носеха на значки.Бана Ванга и тя се изака нещо за него тогава и всички гледаха с голяма надежда към него.Накрая всичко рухна и се пръсна на хиляди части и се оказа, че соцаализЪма е едно недоносче и ГОЛЯМА лъжа и всичко отиде по дяволите.А турция и бай доган това и чакаха и потриваха нетърпеливо ръце.
88
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
85-та го гледаха като бяла врана, 88-*** като месия, а 90-та като нежелан гостенин.Жалко за измамените надежди на милиони хора.Включително и моята.
87
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безродник!Защо кибичи в мухлясалата Англия?
86
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продажник