Путин и Ердоган полагат основите нa трети блок на АЕЦ Аккую

Те ще участват чрез видеоконферентна връзка
10 мар 2021 07:10,
50
Путин и Ердоган полагат основите нa трети блок на АЕЦ Аккую
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин ще участват днес чрез видеоконферентна връзка в полагането на основите на третия енергоблок на първата турска АЕЦ, съобщиха турските медии.

АЕЦ Аккую в средиземноморския окръг Мерсин ще има общо четири енергоблока, всеки от които с мощност 1200 мегавата. Първият от тях се предвижда да бъде пуснат в експлоатация още през 2023 г., когато Турция ще чества стогодишнината от основаването на републиката, посочва в. "Хюриет". Останалите три реактора следва да заработят до края на 2026 г. през интервал от една година.

Централата е изграждана недалеч от пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом.

Когато бъде завършен проектът за атомната електрическа централа, тя ще произвежда при пълен капацитет 35 милиарда киловат часа електроенергия. АЕЦ Аккую ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция от електричество и ще осигури постоянна заетост за 3500 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хохохоооо,турците били закъсали,добре ли си?Добре сме. Прочети малко международни новини. В последните няколко години от опита за преврат насам Пуйкия копае и открива нови икономически дъна всяка година...
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изнасяхме ток и газ за Турция, вече внасяме газ и скоро ще внасяме ток от Турция.Това е добра евро и доларатлантическа политика.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквайте строежа на "Турски електропровод".Български предатели на енергийната независимост.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека строят, ще купуваме от тях ток.Българските власти са туркофили и русофоби.
29
3
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Ще е добре да затопляме отношенията с турция - скоро ще се наложи да внасяме ток от тях
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЛипсата на анти-руска пропаганда тука американофилите го приемат за про-руска пропаганда.
27
3
 
6
 
! Отговори
Апропо преди 3 години
След токова време, някой виждал ли е някъде, някакви научни доказателства за "отровения" Навални?
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До EmigrantТи разби законите на физиката бе, пич.Има реактори - няма ток, няма реактори - има ток. Мистика някаква.Но, за твое сведение, токът се използва не само за климатици, телевизори и компютри. Ток преди беше нужен за заводите. Сега заводи няма, затова има ток. Но ти не се радвай на такова имане.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СпецаСкъп е токът от американските ни тецове. И как няма да е скъп, нали са американски?Токът на държавния ТЕЦ-2 му се плаща по около 5 ст. за киловатчас, а EVN и ЧЕЗ ни го дават по повече от 20 ст., не знам за какви заслуги.Но тецовете ни скоро ще бъдат затворени. Тогава ще ни се наложи да купуваме ток от Турция. Преди беше обратното.
24
2
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Трябва да строят! Защото само след няколко години България ще трябва да купува електроенергия. На Ердоган ще му се отвори пазар от 5-6 милиона консуматори на ток, така, както му се отвори пазар от също толкова купувачи на домати, краставици, пипер, ряпа и други, дреболии, които българите водени от филипдимитровщината вече не могат произвеждат. Следва сега Бойкоборисовщината да ги остави без ток...
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента с ботокс се опъват бръчките на уродливия образ на управлението, за да го направят по-приемлив за хората. И всичко ще си бъде същото. Това каза пред Фрог нюз бившият служител на ДАНС и експерт по национална сигурност Росен Миленов.
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаДокато лай. няната тръба се излива във Варна и има криза и крадете тръбите за връзките,в Турция построиха оромен язовир, докато там строят АЕЦ и газопровод,в България са на скъпия ток на перки и скъпо гориво,щото ББ и ЦБ са решили да откраднат милиони от народа със скъпа препродажба,докато турците подпомагат производителите и местните си стоки,в България мутрите крадат парите за селското стопанство и рекетират,скапано управление,това не е европейско,а тиквено управление!
21
1
 
14
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Борисов за толкова години във властта не можа да излезе от локвата си в Белене и накрая ще ни остави без алтернатива от скъпите тецове!
20
3
 
18
 
! Отговори
Браво на съседите преди 3 години
А ние спираме реактори и затрихме проекта АЕЦ Белене.Все гоним вятъра/ в пряк смисъл също със зелените глупости за ветрогенераторите/.Големи гъ**зоблизци са нашите управници ,особено тези от последните 10 год.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТИЛ краде от парите на МВРррр,затова ББ увеличава парите на МВРррр,но до самите хора,не достига нищо,даже нямат пари за листи,всичко за него е чекмедже-бизнес,няма държава,няма хора,няма институции,нищо няма значение!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излушайте как селските стопани и животновъди се отказават от производство,защото не само им избиха животните,но алчните гербери и разни калинки от земеделското министерство им искали рекет,избиват и пчелите,някои бягат да инвестират в други държави,защото им е дошло до гуша от страх и рекет,все повече хора напускат България,поради калпавото управление ,накрая ще останат само калинките и МВР,макчр,че и от МВР се оплакват,че им крадат парите - ТИЛ и нямат пари дори за листи!
17
2
 
17
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
До EmigrantВ голяма грешка си. Тока се изнасяше поголовно за Турция, щото нямахме мъни и тук ни дръпнаха шалтара. А ЕС после ни взе шалтера. И сега ни шалтер, ни мъни....
16
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 3 години
Ами като една десета от заплатата ти струва бутилка шлокавица си го закъсал пич! ;)
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До азХохохоооо,турците били закъсали,добре ли си?Азия е континента на бъдещето,там всичко се развива,виж първо какви неща построи Ердоган през последните години и как произвежда населението им, даже нашата българска вода е взел Ердоган от нашата скъпоплатена прости, тутка ББ, който продава и раздава всичко от България,само за да остане на власт,чак и тръбите изровиха и ги продадоха на турците!
14
14
 
2
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Към дежурните оплаквачки в сайта?! От ЕС ни махнали реакторите и много сме зле от таз работа?! Грешка товарищи!В мойта младост,когато шестях реактора на Козлодуй работеха,в БГто нямаше ток яйце да свариш!Дискотеките ряпа да ядат!Един час има,един час нема ток!Махнаха 4 реактора,ток колкото искаш,не спира?!Много интилигентно чрез махването на тез мощности ЕС отстраниха ядрените опасности от главите си,а за БГто съкратиха с 50% корупцията!Парите от тока бяха по сметки на БКП мафията,а за нас х,й!!