Бразилия купува 10 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"

Страната отчита по над 2000 смъртни случая на ден
13 мар 2021 07:40,
77
Бразилия купува 10 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"
Снимка: БГНЕС

Федералното правителство на Бразилия заяви, че е сключило сделка за закупуването на 10 милиона дози от руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V". Препаратът обаче трябва да бъде одобрен от бразилската здравна агенция, предаде Асошиейтед прес.

Бразилското министерство на здравеопазването съобщи в Twitter, че дозите ще бъдат внесени от "Униао Кимика" (Uniao Quimica), компания, която лобираше пред правителството да закупи ваксините, въпреки че е специализирана в областта на други лекарствени продукти, предаде БТА.

Бразилското правителство очаква да получи 400 000 дози през април, 2 милиона през май и още 7,6 млн. до юни.

Министерството допълни, че ще направи оценка на възможността за производство на ваксината "Спутник V" в заводите на "Униао Кимика" в Бразилия.

Бразилия преди това си осигури договори за 200 млн. ваксинни дози, половината от "АстраЗенека", а другата половина от китайската фармацевтична компания "Синовак".

Русия изпрати по света милиони дози от "Спутник V", докато същевременно ваксинира собственото си население. Според анализатори тя се стреми да подсили образа си на щедра технологична сила във време на недостиг на количества от ваксините срещу КОВИД-19, защото по-богатите държави се презапасяват с ваксините западно производство.

Според "Нашият свят в данни" (Our World in Data), изследователски сайт, сравняващ официални правителствени статистики, само 5,5 процента от бразилците са ваксинирани, а Бразилия преминава през смъртоносна втора вълна на КОВИД-19, с по над 2000 регистрирани смъртни случая през всеки от последните два дни.

Починалите от болестта в Бразилия са общо над 270 000. Властите там очакват мрачни седмици през март и април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари