Протестите в Беларус продължават, жестоките репресии от първо лице

Русия все още е зад гърба на Лукашенко
22 мар 2021 22:20, Нели Христова
168
Протестите в Беларус продължават, жестоките репресии от първо лице
Снимка: БГНЕС

Сергей застава на малък заледен участък в река Днепър и вдишва тежко ледения въздух. Успял е да избяга, но това облекчение е помрачено както от болката от напускането на родината, така и от страха, че може да не оцелее до края на опасното си пътуване.

Той бил издирван от белоруската полиция. Сергей вече е задържан веднъж миналото лято, а в ареста станал жертва на побой, както всички, попаднали в ареста, заради протестите си срещу победата на президента Александър Лукашенко на изборите в Беларус. Когато негови приятели са арестувани, той осъзнава, че полицията скоро ще дойде и за него. За да не попадне за втори път в ареста, мъжът с неохота признава пред себе си, че трябва да избяга.

Бягството му към свободата е забележително

Той преминава границата с Украйна незаконно, но не успява да премине през гората и тънкия лед, както много преди него. Забързан и заобиколен от топящ се лед, Сергей облича бански и плавници, които купил предварително - и започва да плува.

Във видеоклип, който заснема с телефона си по средата на двучасовото си пътуване, в навечерието на Нова година, той документира част от бягството си, което включва не само плуване при ниски температури и през гъста тръстика, но препъване по тънкия лед и пълзене през гъста утайка.

"Чорапите ми замръзват по леда. Ще се опитам да пълзя и се надявам, че няма да замръзна", казва той в един момент от видеото си. "Ориентирам се по звездите. Усещането е неописуемо, а аз съм съвсем сам тук."

Миналата година стотици хиляди беларуси протестираха в цялата страна след обявяването на победата на Лукашенко на вота през август. САЩ и ЕС обявиха изборите за измама и наложиха санкции на белоруските служители заради измамата и жестоките репресии, които последваха.

Сергей, който моли CNN да не разкрива някои подробности от неговата история и истинската му самоличност - сега иска убежище в друга държава, иска да сподели историята си, така че роднините, които той оставя в Беларус, някой ден да прочетат какво му се е случило.

"Напуснах страната си, приятелите и семейството си с горчивината на поражението", казва той. "Просто станах бежанец и трябва да започна отново, сякаш всичко, което бях постигнал през тези години, изведнъж се превърна в едно нищо. И до днес съм уморен психически, не мога да спя и се тревожа за онези, които останаха."

CNN разговаря с няколко други беларуси, които са избягали от репресиите на режима на Лукашенко, незаконно през границата с Украйна, като част от двумесечно разследване на репресиите в страната. В десетки интервюта протестиращи и опозиционни активисти говорят за изтезания - от систематични побои до изнасилвания с полицейска палка.

Дезертьорите от полицейските сили също предоставят на CNN видеоклипове от собствения архив на полицията, които показват изключителната жестокост на полицията за безредици срещу протестиращи, които са невъоръжени и миролюбиви. Много от тях са тийнейджъри.

Според активистите режимът на Лукашенко леко е смекчил тактиката си през последните седмици, тъй като страхът все пак обхвана опозиционното движение. И все пак има опасения сред активистите, че репресиите отново ще се засилят на масовия протест, насрочен за 25 март.

Съдбата на белоруското протестно движение придоби по-голямо значение през последните месеци, тъй като в съседна Русия се разпространиха антиправителствени протести срещу опита за убийство и присъдата на Алексей Навални.

Руският президент Владимир Путин бързо се опита да подкрепи Лукашенко през август със заем от 1,5 милиарда долара и друга неуточнена помощ. Беларуските протести обаче продължиха. Анализатори твърдят, че Кремъл е загрижен както от постоянното протестно движение за демокрация на прага си, така и от въздействието на безпрецедентни нива на полицейско насилие върху начина, по който младото поколение беларуси гледа на Москва.

След като му беше представено резюме на констатациите на CNN, говорителят на Държавния департамент заяви, че САЩ "категорично осъжда многомесечната следизборна жестокост, извършена от режима на Лукашенко срещу мирни протестиращи". В изявлението се добавя, че има над 500 документирани случая на тежки злоупотреби, 290 политически затворници и "редица лица все още се водят изчезнали."

"Тези насилствени действия унищожиха легитимността на белоруските власти сред собствения им народ и международната общност", казаха те, настоявайки за "незабавно освобождаване на политическите затворници и всички несправедливо задържани".

"Наряза бельото ми с eто този нож"

Кадрите, заснети от полицейската видеокамера, започват с полицейска кола, която преследва бял джип, пълен с протестиращи. Това се случва на 13 септември 2020 г., а превозното средство отвежда активисти далеч от демонстрация в центъра на Минск. Колата спира и след това започва опустошителната полицейска атака.

На кадрите се вижда как палки удрят прозорците на автомобила. Полицейски служител стреля  в превозното средство. Протестиращите са изтръгнати яростно и принудени да лежат с лице към земята. Двама мъже в групата кървят, единият силно, а другият от бузата си, след като страната на лицето му е забита в асфалта. Задържаните лежат неподвижно.

Камера на полицейски орган заснема полицай, който превръзва малък порез от стъкло на ръката си. Силно кървящият протестиращ в крайна сметка получава превръзка за главата си.

Сцената - във видеоклип, даден ексклузивно на CNN от BYPOL, опозиционна активистка група от бивши белоруски полицаи, които са дезертирали - е една от десетките, които те разкриват, предоставяйки информация от полицията. Задържаните са видимо бити и маркирани с червена боя - мрачен знак на полицейската система, начин за класиране на протестиращите след задържането. Оцветените в червено трябва да получат най-лошото отношение.

Обвинения за сексуално насилие са отправени както от жени, така и от мъже срещу полицията. Андрей, протестиращ от Минск, казва пред CNN, че е бил изнасилен с полицейска палка в опит на служителите да го накарат да отключи телефона си. Те искат самоличността на колегите му, които също са сред протестиращите.

Андрей казва, че е отказал да даде паролата и е бил бит. "Просто ме ударяха отново и отново. По това време вероятно имах мозъчна травма, тъй като започнах да се чувствам наистина замаян. Беше ми трудно да се движа", спомня той.

След това полицейският служител се заканил да го нападнат палка. Той помолил колегите си за презерватив, с който да покрие оръжието, и взел нож от свой колега. "Наряза бельото ми с този нож. Той ме помоли отново да му дам паролата. Отказах отново и тогава той направи това, което направи."

Андрей изпитва болка, но и шок, че човек може да направи такова нещо.  "Това не е само гняв от страна на полицията - те се обучавани да правят това", казва той. "Но сега виждаме това за първи път в голям мащаб. Това засяга почти всяко семейство в Беларус."

Беларуското министерство на вътрешните работи, Министерството на външните работи и кабинетът на министър-председателя не отговориха на искането на CNN за коментар на това, което показват кадрите от полицейските камери и твърденията за злоупотреба.

Друго изтекло полицейско видео от BYPOL показва последствията от октомврийски протест, при който десетки демонстранти са принудени да стоят в пълен коридор на полицейското управление, обърнати с лице към стената, с наведени глави, някои кървят по стените, други са пребити или са били напръскани със сълзотворен газ.

Във видеото полицейски служител минава между задържаните, като иска подробности за тях и защо са били на протеста. На един мъж са му избити седем зъба. Кадрите също така смразяващо показват как полицаи минават над безжизненото тяло на тийнейджър на пода. CNN научи, че задържаният вероятно е страдал от епилептичен припадък и е оставен на пода от полицията, която просто го прескача. Свидетели твърдят, че момчето е било ритано от време на време от полицията, за да провери дали реагира. "Момче или момиче си?", си спомня един от тях думите на полицая. По-късно непълнолетният е освободен.

Същата вечер полицията в централната гара е била заета с проследяването на избягалите от полицията за безредици. Едната от тях е Аня.

Тя бяга от настъпващия кордон спецполицаи, които хвърляли зашеметяващи гранати по протестиращите. Експлозията, която я хвана, е заснета на видео. "Не паднах", каза тя. "Замръзнах като елен. Просто стоях, мислех, дишах, оглеждах се." Тя бързо е била качена в такси от други протестиращи, тъй като линейките наблизо са били претоварени.

В болницата Аня лежи до мъж, който е бил стъпкан от полицията. Едното му бедрото било счупено. "Започнах да крещя, че имам нужда от помощ", разказва тя. "Седем души влязоха в стаята. Всички ме гледаха и ме питаха: "Уау. Какво ти се случи? Те не ми помогнаха, просто ме гледаха."

Лекарите са й осигурили основно лечение и болкоуспокояващи, но също така са дали приоритет на кръвен тест за алкохол и са съобщили на полицията за местонахождението й и какви наранявания има. Тя се оплашила за своята безопасност и заминала с майка си. Но полицията не е приключила с нея, споделя Аня.

След като Аня праща снимки на CNN на синините си, телефонът й звъни: "Полицията питаше къде съм била", казва тя. "Започнах да си измислям истории. Те казаха, че техен екип ще дойде и ще ме вземе. Помислих си, че ако ме отведат, тогава мога да се сбогувам с крайниците си, защото никой няма да ме гледа. Бях притеснена, че ще ме измъчват заради нараняванията ми "

Малко след това тя напуска Беларус и показва на CNN фрагментите от граната, отстранени от крака й. Един фрагмент все още е забит в бедрото й.

Аня се надява на промяна в Беларус за своето поколение и каза, че въпреки че настоящите мирни протести не са сработили, това е довело до пробуждане. "Сега има поговорка сред беларусите, че всъщност не се познавахме до лятото", каза тя за началото на протестите.

Желанието на нейното поколение за промяна на трън в очите не само на на Лукашенко, но и на Кремъл. Някои анализатори предполагат, че Путин е предпазлив да се придържа твърде плътно към жестоките репресии на Лукашенко, в случай че това настрои по-младите беларуси срещу Москва за постоянно.

Но може би вече е прекалено късно.

"Лукашенко не би бил толкова арогантен и жесток, без уверението, че Русия винаги е зад гърба му", казва Аня. "Ние не сме техен народ, ние сме непознати. Русия не се интересува какво ще се случи с нас."
 

 

 


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
0
 
! Отговори
Браво! преди 9 месеца
По-добре репресии вместо *** израстъци, които за няколко чорапогащника и едно откраднато кремче на аерогарата във Варшава, гарнирани с жени с леко поведение на Лъвов мост, които се ползват от позицията на външен министър, са готови да продадат държавата.
142
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално за Совдепия. Нали неслучйно кремълския гном всяка сутрин яде деца и пие кръв от русокоси девици за да се подмладява. Те рушняците ще си останат скотове за векове след болшевишкото промиване на мозъци
141
0
 
3
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 9 месеца
Във Италия минималната заплата е 1200 евро, а Тиквата тука я направи към 600 ама лева
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гнусна сълзлива сапунка
139
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То и протестите срещу тиквата още не са стихнали , лика прилика като две капки мастика
138
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виждам че русофилите пак са заети да оправдават комунистическите зверства.
137
2
 
15
 
! Отговори
vlady преди 9 месеца
Алкашите от опозицията се опитват да пропият Беларус, както техните братя по чашка пропиха Украйна. Шушкевич опита да пропие държавата, но беше президент твърде кратко време. Елцин пропи Русия, но се оттегли преди да е станало твърде късно.
136
1
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 9 месеца
Мда , болшевизмът не е напуснал някои страни ...А в България е тикволандия, бойконат, авторитаризъм засега в лека форма, но май ще стане още по-лошо !!!
135
0
 
3
 
! Отговори
Няма значение преди 9 месеца
ама как ви звучи този цитат? ""Наряза бельото ми с този нож. Той ме ПОМОЛИ отново да му дам паролата. Отказах отново и тогава той направи това, което направи."
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами като не въведе мерки от who му спретнаха протести.
133
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Подводни снимки направил ли е?
132
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пълни глупости! Беларус имат по-висок стандрта на живот от нашия в БГ като цяло. И БГ и досега не е имало правителство, което да ни вдигне поне с 1 позиция нагоре от последното място в ЕС...
131
10
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До Анонимен/126"байко байдън ви каза кви са тия двамата, в прав текст! има ли нужда да коментирате!" - а баща ти цитираше брежнев по партийните събрания. Каква еволюция!
130
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къв е тоя телефон бре? Плувал с него и по средата правил видео ... !
129
0
 
3
 
! Отговори
Неразбрал преди 9 месеца
До Ти да видиш../135"Това че на комунистите им се приискало власт" - ъъъъ... а кой е на власт тогаз в България?
128
0
 
1
 
! Отговори
ни са знай преди 9 месеца
Тук, в този форум се подвизава един голям красавец ,висок, строен без никакви бръчки по лицето, без никакво вкембе, но с буен перчем, пише много често едни такива умни неща, че е трудно да бъдат разбрани!И да не би да го сбъркаш с мистичния пияница, внимавай!
127
3
 
18
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 9 месеца
a господин Лукашенко си го премести в другия крачол !!!! ВЕЛИК ЛИДЕР !!!!!!!!!!!!!!!
126
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ти да видишСъвременна европейска България, в която почти не останаха българи и скоро съвсем няма да има.Ти да видиш!!!
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Подлецийглупости, нали видяхме "нашите" ченгета с боксовете какво правеха на протеста, как понатупаха и датския журналист, представям си какво им е поведението на тия същите, ако имат пълната власт за саморазправа. Абсолютно допускам такова поведение при автокрации като Беларус и Русия. То и ние сме стъпили там с единия крак.
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Подлецийглупости, нали видяхме "нашите" ченгета с боксовете какво правеха на протеста, как понатупаха и датския журналист, представям си какво им е поведението на тия същите, ако имат пълната власт за саморазправа. Абсолютно допускам такова поведение при автокрации като Беларус и Русия. То и ние сме стъпили там с единия крак.