Протестите в Беларус продължават, жестоките репресии от първо лице

Русия все още е зад гърба на Лукашенко
22 мар 2021 22:20, Нели Христова
168
Протестите в Беларус продължават, жестоките репресии от първо лице
Снимка: БГНЕС

Сергей застава на малък заледен участък в река Днепър и вдишва тежко ледения въздух. Успял е да избяга, но това облекчение е помрачено както от болката от напускането на родината, така и от страха, че може да не оцелее до края на опасното си пътуване.

Той бил издирван от белоруската полиция. Сергей вече е задържан веднъж миналото лято, а в ареста станал жертва на побой, както всички, попаднали в ареста, заради протестите си срещу победата на президента Александър Лукашенко на изборите в Беларус. Когато негови приятели са арестувани, той осъзнава, че полицията скоро ще дойде и за него. За да не попадне за втори път в ареста, мъжът с неохота признава пред себе си, че трябва да избяга.

Бягството му към свободата е забележително

Той преминава границата с Украйна незаконно, но не успява да премине през гората и тънкия лед, както много преди него. Забързан и заобиколен от топящ се лед, Сергей облича бански и плавници, които купил предварително - и започва да плува.

Във видеоклип, който заснема с телефона си по средата на двучасовото си пътуване, в навечерието на Нова година, той документира част от бягството си, което включва не само плуване при ниски температури и през гъста тръстика, но препъване по тънкия лед и пълзене през гъста утайка.

"Чорапите ми замръзват по леда. Ще се опитам да пълзя и се надявам, че няма да замръзна", казва той в един момент от видеото си. "Ориентирам се по звездите. Усещането е неописуемо, а аз съм съвсем сам тук."

Миналата година стотици хиляди беларуси протестираха в цялата страна след обявяването на победата на Лукашенко на вота през август. САЩ и ЕС обявиха изборите за измама и наложиха санкции на белоруските служители заради измамата и жестоките репресии, които последваха.

Сергей, който моли CNN да не разкрива някои подробности от неговата история и истинската му самоличност - сега иска убежище в друга държава, иска да сподели историята си, така че роднините, които той оставя в Беларус, някой ден да прочетат какво му се е случило.

"Напуснах страната си, приятелите и семейството си с горчивината на поражението", казва той. "Просто станах бежанец и трябва да започна отново, сякаш всичко, което бях постигнал през тези години, изведнъж се превърна в едно нищо. И до днес съм уморен психически, не мога да спя и се тревожа за онези, които останаха."

CNN разговаря с няколко други беларуси, които са избягали от репресиите на режима на Лукашенко, незаконно през границата с Украйна, като част от двумесечно разследване на репресиите в страната. В десетки интервюта протестиращи и опозиционни активисти говорят за изтезания - от систематични побои до изнасилвания с полицейска палка.

Дезертьорите от полицейските сили също предоставят на CNN видеоклипове от собствения архив на полицията, които показват изключителната жестокост на полицията за безредици срещу протестиращи, които са невъоръжени и миролюбиви. Много от тях са тийнейджъри.

Според активистите режимът на Лукашенко леко е смекчил тактиката си през последните седмици, тъй като страхът все пак обхвана опозиционното движение. И все пак има опасения сред активистите, че репресиите отново ще се засилят на масовия протест, насрочен за 25 март.

Съдбата на белоруското протестно движение придоби по-голямо значение през последните месеци, тъй като в съседна Русия се разпространиха антиправителствени протести срещу опита за убийство и присъдата на Алексей Навални.

Руският президент Владимир Путин бързо се опита да подкрепи Лукашенко през август със заем от 1,5 милиарда долара и друга неуточнена помощ. Беларуските протести обаче продължиха. Анализатори твърдят, че Кремъл е загрижен както от постоянното протестно движение за демокрация на прага си, така и от въздействието на безпрецедентни нива на полицейско насилие върху начина, по който младото поколение беларуси гледа на Москва.

След като му беше представено резюме на констатациите на CNN, говорителят на Държавния департамент заяви, че САЩ "категорично осъжда многомесечната следизборна жестокост, извършена от режима на Лукашенко срещу мирни протестиращи". В изявлението се добавя, че има над 500 документирани случая на тежки злоупотреби, 290 политически затворници и "редица лица все още се водят изчезнали."

"Тези насилствени действия унищожиха легитимността на белоруските власти сред собствения им народ и международната общност", казаха те, настоявайки за "незабавно освобождаване на политическите затворници и всички несправедливо задържани".

"Наряза бельото ми с eто този нож"

Кадрите, заснети от полицейската видеокамера, започват с полицейска кола, която преследва бял джип, пълен с протестиращи. Това се случва на 13 септември 2020 г., а превозното средство отвежда активисти далеч от демонстрация в центъра на Минск. Колата спира и след това започва опустошителната полицейска атака.

На кадрите се вижда как палки удрят прозорците на автомобила. Полицейски служител стреля  в превозното средство. Протестиращите са изтръгнати яростно и принудени да лежат с лице към земята. Двама мъже в групата кървят, единият силно, а другият от бузата си, след като страната на лицето му е забита в асфалта. Задържаните лежат неподвижно.

Камера на полицейски орган заснема полицай, който превръзва малък порез от стъкло на ръката си. Силно кървящият протестиращ в крайна сметка получава превръзка за главата си.

Сцената - във видеоклип, даден ексклузивно на CNN от BYPOL, опозиционна активистка група от бивши белоруски полицаи, които са дезертирали - е една от десетките, които те разкриват, предоставяйки информация от полицията. Задържаните са видимо бити и маркирани с червена боя - мрачен знак на полицейската система, начин за класиране на протестиращите след задържането. Оцветените в червено трябва да получат най-лошото отношение.

Обвинения за сексуално насилие са отправени както от жени, така и от мъже срещу полицията. Андрей, протестиращ от Минск, казва пред CNN, че е бил изнасилен с полицейска палка в опит на служителите да го накарат да отключи телефона си. Те искат самоличността на колегите му, които също са сред протестиращите.

Андрей казва, че е отказал да даде паролата и е бил бит. "Просто ме ударяха отново и отново. По това време вероятно имах мозъчна травма, тъй като започнах да се чувствам наистина замаян. Беше ми трудно да се движа", спомня той.

След това полицейският служител се заканил да го нападнат палка. Той помолил колегите си за презерватив, с който да покрие оръжието, и взел нож от свой колега. "Наряза бельото ми с този нож. Той ме помоли отново да му дам паролата. Отказах отново и тогава той направи това, което направи."

Андрей изпитва болка, но и шок, че човек може да направи такова нещо.  "Това не е само гняв от страна на полицията - те се обучавани да правят това", казва той. "Но сега виждаме това за първи път в голям мащаб. Това засяга почти всяко семейство в Беларус."

Беларуското министерство на вътрешните работи, Министерството на външните работи и кабинетът на министър-председателя не отговориха на искането на CNN за коментар на това, което показват кадрите от полицейските камери и твърденията за злоупотреба.

Друго изтекло полицейско видео от BYPOL показва последствията от октомврийски протест, при който десетки демонстранти са принудени да стоят в пълен коридор на полицейското управление, обърнати с лице към стената, с наведени глави, някои кървят по стените, други са пребити или са били напръскани със сълзотворен газ.

Във видеото полицейски служител минава между задържаните, като иска подробности за тях и защо са били на протеста. На един мъж са му избити седем зъба. Кадрите също така смразяващо показват как полицаи минават над безжизненото тяло на тийнейджър на пода. CNN научи, че задържаният вероятно е страдал от епилептичен припадък и е оставен на пода от полицията, която просто го прескача. Свидетели твърдят, че момчето е било ритано от време на време от полицията, за да провери дали реагира. "Момче или момиче си?", си спомня един от тях думите на полицая. По-късно непълнолетният е освободен.

Същата вечер полицията в централната гара е била заета с проследяването на избягалите от полицията за безредици. Едната от тях е Аня.

Тя бяга от настъпващия кордон спецполицаи, които хвърляли зашеметяващи гранати по протестиращите. Експлозията, която я хвана, е заснета на видео. "Не паднах", каза тя. "Замръзнах като елен. Просто стоях, мислех, дишах, оглеждах се." Тя бързо е била качена в такси от други протестиращи, тъй като линейките наблизо са били претоварени.

В болницата Аня лежи до мъж, който е бил стъпкан от полицията. Едното му бедрото било счупено. "Започнах да крещя, че имам нужда от помощ", разказва тя. "Седем души влязоха в стаята. Всички ме гледаха и ме питаха: "Уау. Какво ти се случи? Те не ми помогнаха, просто ме гледаха."

Лекарите са й осигурили основно лечение и болкоуспокояващи, но също така са дали приоритет на кръвен тест за алкохол и са съобщили на полицията за местонахождението й и какви наранявания има. Тя се оплашила за своята безопасност и заминала с майка си. Но полицията не е приключила с нея, споделя Аня.

След като Аня праща снимки на CNN на синините си, телефонът й звъни: "Полицията питаше къде съм била", казва тя. "Започнах да си измислям истории. Те казаха, че техен екип ще дойде и ще ме вземе. Помислих си, че ако ме отведат, тогава мога да се сбогувам с крайниците си, защото никой няма да ме гледа. Бях притеснена, че ще ме измъчват заради нараняванията ми "

Малко след това тя напуска Беларус и показва на CNN фрагментите от граната, отстранени от крака й. Един фрагмент все още е забит в бедрото й.

Аня се надява на промяна в Беларус за своето поколение и каза, че въпреки че настоящите мирни протести не са сработили, това е довело до пробуждане. "Сега има поговорка сред беларусите, че всъщност не се познавахме до лятото", каза тя за началото на протестите.

Желанието на нейното поколение за промяна на трън в очите не само на на Лукашенко, но и на Кремъл. Някои анализатори предполагат, че Путин е предпазлив да се придържа твърде плътно към жестоките репресии на Лукашенко, в случай че това настрои по-младите беларуси срещу Москва за постоянно.

Но може би вече е прекалено късно.

"Лукашенко не би бил толкова арогантен и жесток, без уверението, че Русия винаги е зад гърба му", казва Аня. "Ние не сме техен народ, ние сме непознати. Русия не се интересува какво ще се случи с нас."
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
21
 
! Отговори
Лука преди 3 години
Протести няма отдавна в Беларус, това е много евтина пропаганда написана доста не професионално и по скоро прилича на контролна работа на някой четвъртокласник.
56
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Канада през Европа навсякъде излизат милиони хора да протестират срещу ционистко-сатанисткия Ковид фашизъм ,но у нашите медии за това ни дума.ни вопъл,ни стон за сметка на това ,същите тези медии по поръчка на козяшкото кашерно посолство се търси под вола теле да се измислят някакво и (протести) в Беларус.
55
6
 
25
 
! Отговори
rusnak преди 3 години
Цял свят вече се подиграва на Западащата "цивилизация" и партньорите им за утеха, а те продължават да нагнетяват русофобия, доказвайки колко са зле.
54
3
 
12
 
! Отговори
Буко Баламата преди 3 години
Абе каква е тази зле съшита приказка и май не е за деца а за ***.
53
2
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
В България имаме плешиви шпионски сапунки и глад ,хората вече се хвърлят през терасите ,урааааа пак за герб да глсувате ,напред към транс-атлантическия рай !Народ скотски мамицатъати жалка ако се оставиш да те занулят ей така без съпротива !Допуснем ли собственото си унищожение да горим в ада!Или те или ние решавайте боятнастана отдавна свобода или смърт!
52
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорус е индустриална страна с развита икономика в която хората живеят на средно европейски стандарт. България е страна без икономика, без армия, без наука, без култура в която 80% от населениет живее в бедност.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКорнелия Нинова и всички останали и Радев дори са в политиката единствено ако служат на САЩ повече от Борисов и ГЕРБ, и ако бъдат избрано ще направят всичко възможно да го докажат на господарите, иначе са аут, ще ги свалят на третия месец.
50
2
 
7
 
! Отговори
Сейлър преди 3 години
"Ориентирам се по звездите." Ха Ха Хатози мъж е Шпионин или белоруски моряк?
49
1
 
4
 
! Отговори
Бойка Ханъма преди 3 години
И да *** уволни Корнела-ша си зема милиардите и Поли от Симитли и ще си живеем дълго и щастливо в хасиендата на Палмовия Остров....
48
5
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Всеки минус засеганат транс-атлантически безроднически нерв , и така до победата !Както пееше един велик български рапър "парещата болка може да се изтърпи стига после тя нещо в теб да промени" величествена рилика и така трансджендъри краварски извратенячета :)
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 4 април трябва всички да гласуваме за БСП
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корнелия Нинова ще уволни ББ на 4 април
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте за БСП Корнелия Нинова ще спечели на изборите!
44
7
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Гадния дикататор дето отказа да си затвори населението е супер мега гаден щее щом не превърна собствения синарод като скотове ,послушно прибирани по оборите,да ни им дава да ходат на заведения,концерти,ресторанти,малки бизнеси не затвори,докато на запад ако поканеш 6 човека у вас когато имаш право само на 5 или по малко ти нахвуват щази у вас и те арестуват ,цензура срещу всеки несъгласен с мерките демоницзация,абе страшен фашизъм ,но не луката е лошия в тази холивудка боза!*** nato *** U$a
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде айде, репресирани гейове и блогъри, да ходят в норвежкият затвор и да се оплакват че нямали достатъчно компютърни игри като онзи брайвик.
42
6
 
16
 
! Отговори
Дам преди 3 години
Горките хорица не знаят кво ги чака след американската кубинка.
41
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Протестите в Беларус продължават, жестоките репресии от първо лице"Що не пуснете статия за жестоките репресии то първо лице в ЕС ако почнеш нещо да пречиш на управляващите? Ако кажеш нещо дори леко срещу ЛГБТ? Недай си боже да кажеш нещо срещу ваксините... Присмял се хърбел на щърбел, пропаганда за четвъртокласници.
40
3
 
22
 
! Отговори
. преди 3 години
Да бе да, веднага повярвах! Плувал бил зимата при минусови температури без да има къде да се сгрее, при това с телефона плувал..... Не на нас тия, не сме тъпите американци!
39
0
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Засегнах нерв ,еми значи съм прав :)
38
8
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
До TTЧе ще се женят тия двамцата е сигурно. Колкото до това кой ще е булката предлагам да гласуваме. Който е за джуджи да чукне минус. Който е за мустакатия юнак да сложи един плюс...