Парламентът реши: Путин може да остане на власт още 2 мандата

Той има възможност да е президент до 2036 г.
24 мар 2021 17:45, Нели Христова
211
Парламентът реши: Путин може да остане на власт още 2 мандата
Снимка: БГНЕС

Руският парламент прие днес закон, който дава на Владимир Путин правото да се кандидатира за още два президентски мандата, предоставяйки му възможност потенциално да остане държавен глава до 2036 г., предаде Франс прес.

Нормативният акт има за цел да приведе "избирателното законодателство в съответствие с новите разпоредби на конституцията", пише на сайта на горната камара на руския парламент - Съвета на Федерацията. Той бе приет вследствие на конституционния референдум от лятото на миналата година, предаде БТА.

Противоречивите законови промени позволяват на 68-годишния руски президент да остане на власт, след като на теория би трябвало да се оттегли в края на настоящия си мандат през 2024 година.

Винаги ще съществува ограничението от два последователни мандата, но "това ограничение не важи за онези, които са заемали поста на държавен глава преди влизането в сила на промените в конституцията", пише в текста на закона, който на практика занулява мандатите на Владимир Путин.

Станал президент през 2000 г., Путин се оттегли в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен, а мястото му зае премиерът Дмитрий Медведев. След четири години като премиер Путин отново бе преизбран за президент през 2012 г., припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
3
 
2
 
! Отговори
Az da vi преди 3 години
Една добра новина. Дано да е вярно. А ние ще продължаваме да цъфтим и да вързваме със тия дето ги избираме.....Май както върви скоро ще почне потурчване......
140
1
 
3
 
! Отговори
НРБ преди 3 години
Само да питам кралицата на Англия за колко мандата има право да бъде избирана?Един приятел не е наясно...
139
3
 
3
 
! Отговори
Марина преди 3 години
Ние в Русия само се радваме.
138
2
 
5
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Представям си що за ФИЛ трябва да си,може би ПЕДО,за да се продадеш на такава азиатщина за 1000 евра?!Наште продажници заслужават съдът да ги осъди на доживотен затвор,който да излежът в любимата си Раша,без право на БГ гражданство и завръщане в България!Пък там, в Сибир,ако ще да ги приведът да си карат присъдата и в дворецът на Путин,все тая!!Ще разберът как се дере ремичка от руска меча п,ка!!На място ще усетят материално мечтите си към които ни тласкат всички нас!Руския правов мир!
137
1
 
7
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Аз чух,че Путин смятал да живее 300 години и ще предложи да му увеличат мандатите на 30!Освен това щял да си направи по един дворец за един милиард долара във всеки по голям руски град,да може да си почива редовно и качествено като надхвърли 150 годишна възраст при придвижването си в подопечната си империя!!
136
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парламентът в Русия нищо не решава. Решава Путин, а Парламентът поддържа бутафорията на демокрация в Империята на злото.
135
4
 
10
 
! Отговори
Тва... преди 3 години
...вече е Путин Маклауд- безсмъртен. Незнам дали човекът е добър или лош, това само историята след него може да определи, но респект, че човекът се задържа начело на една толкова нестабилна и разграбена, и разорена държава. Това е огромно постижение... . РЕСПЕКТ!
134
0
 
9
 
! Отговори
Тато преди 3 години
Редовната грешка на всички еднолични управници е, че не си подготвят достатъчно способен заместник, комуто доброволно да отстъпят властта, когато им дойде времето.
133
2
 
14
 
! Отговори
Рубашка преди 3 години
Що не приемат и закон да живее 200 години?
132
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типични азиатски робски практики...
131
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не го гласуват направо за пожизнен президент, за да не се занимават непрекъснато с алабализми как да му удължат царуването
130
3
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Така е в диктатурите
129
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да намали цената на водката на половина и ще управлява още поне 4;мандата.
128
12
 
11
 
! Отговори
NB преди 3 години
Русофобите сте много зле.....Русия си остава велика сила, заедно с Китай и САЩ............жалко, че Доналд Тръмп (най-великият президент на САЩ след Кенеди) изгуби изборите в САЩ.........демократите му откраднаха победата с машинации и манипулации..........сега нищо добро не чака горките американци!
127
3
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
До анонимен 153ХахахаЩе ти се смеят от Пасольството бе, товарищ!Не 50, а 150 години минимум трябва Хаяско I - ви да управлява Блядостан!:)))
126
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да е жив и здрав Путин и да управлява Русия още 50 години!!!
125
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а в България още колко пъти може тиквата да се кандидатира за мандати още колко мандата ще кара ББ
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2035г. Путин ще бъде на 83г.
123
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз смятам че през 2036 г на *** Кин ще му сменят памперса вече. Комунистически диктатор.
122
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"""...Ако на Инглесите или Янките има ембарго като русите за седмица да са фалирали."""Санкциите са на определени фирми и индивиди!Изобщо не е на държавата и не засяга руснаците!Путин наложи забрана да се внасят храни, продукти, лекарства включително!Той лишава руснаците от тези продукти!