Москва: Открит е въпросът за отговорността на НАТО за бомбардировките над Югославия

Дългосрочните последици на операцията все още се чувстват
26 мар 2021 19:08, Елка Василева
81
Москва: Открит е въпросът за отговорността на НАТО за бомбардировките над Югославия
Снимка: архив, БГНЕС

Уреждането на косовския въпрос хронично буксува, а въпросът за отговорността за щетите, които НАТО нанесе на системата на международните отношения и на народа на бивша Югославия, и досега остава открит, заяви на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Захарова каза, че въоръжената операция на НАТО преди повече от 20 години, предприета, за да прекрати конфликта в Косово, се е превърнала в трагедия, чиито дългосрочни последици още се чувстват.

"Един от главните уроци от нея, който е потвърден от буксуването в решаването на косовския проблем, е в това, че беззаконието и произволът не са способни да решат нито една задача, а само утежняват ситуацията. Въпросът за отговорността на северноатлантическите съюзници за щетите, нанесени на международните отношения и на конкретната страна, остава открит", заяви Захарова по повод годишнината от бомбардировките на НАТО над Съюзна Република Югославия, започнали на 24 март 1999 г.

Тя подчерта, че тази операция на НАТО е била първият акт на агресия срещу независима държава в Европа след Втората световна война. По нейните думи тогава е започнала подмяната на легитимните механизми, регулиращи международните отношения, с "циничен произвол, прикриван с пропаганден фалш за някаква хуманитарна катастрофа в сръбската област Косово".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
До ком.2-Сърбите направили геноцид в Косово.Америка какво направи с местните,коренни жители-индианците.
65
1
 
3
 
! Отговори
Бокаса преди 3 години
Недейте така! На сърбите им построих газопровод за 4 милиарда....Падарак от Бълхарский народ....
64
0
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Да е жив и здрав Костов, че не допусна тогава цяло Косово да се изсипе в България, както Милошевич искаше. Построихме лагери в Македония и ги хранихме там на място.Сръбе на връбе, по пет на нож!!!
63
6
 
1
 
! Отговори
най добре е Захарова преди 3 години
да иде да пита роднините на избитите от сърбите... те ще и дадат отговор.
62
6
 
9
 
! Отговори
Само че преди 3 години
Бомбардировките не бяха над Югославия, а над шовинистична Сърбия !
61
8
 
10
 
! Отговори
sd преди 3 години
сърбия получи това което заслужаваше и нито бомба по-малко.
60
2
 
17
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Открит е въпросът за геноцида над българите в Македония и западните покрайнини ,за което България трябва да претендира за репарации и международен съд на сръбските фашисти. както и въпросът за дължимите репарации на Българияа от сръбските комунофашисти.
59
5
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Да,така е,но защо позволихте бомбардировките тогава,преди двайсетина години?Защо предадохте Ирак,като издадохте на запада командните пунктове,строени с ваша помощ,защо пожертвахте християнска Армения?Много въпроси се събраха,господа,и все мирише на руски интерес,пропит с аромат на петрол.
58
2
 
9
 
! Отговори
Хари преди 3 години
До ХариДосаден пропуск Гърция също не е признала Република Косово.
57
0
 
8
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Китай, който е член на Съвета за сигурност на ООН, апелира за продължаване на преговорите и не планира признаване на Косово. Поради непризнаването от страна на Русия и Китай ООН не признава Косово за независима територия. 111 от 193 страни-членки на ООН са признали Косово, както и 22 от 27 членки на ЕС. Членове на ЕС непризнали Косово: Испания, Кипър, Румъния, Словакия.
56
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Несравнимо повече, са откритите въпроси, за зверствата на сърбите, както и тези, на агресивна Русия.
55
13
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
До мнениеДругарю цоциалист, тълкуваш фактите, както дявола чете евангелието!Тези 400 % на българите, заболели от рак, са следствие от ядрената авария в Чернобил!Доста специалисти го заявиха през годините!Цитирам по памет :Отключването на раковите заболявания ще се прояви 30-40 години след Чернобил!Лоша постановка, товарищ!
54
4
 
11
 
! Отговори
фен преди 3 години
Ако слушаме Кобилкина, всички рускини виртуозно вървят назад.
53
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Югославия, разбирай Сърбия прекалено дълго беше толерирана. Затова и сега си мислят че техните своеволия могат да продължават. Ярък пример е ФИРОМ и все още милнеещите там Сърбомани. Те и сега получават морална подкрепа от БСП в Европейския парламент.Защитата на Албанците и техния живот е косвено защита на Българите в Северна Македония. Това трябва да договаря, а не да се проспива.
52
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захароза да си спомни, за зверствата на сърбите, за масовите убийства, изнасилвания, геноцида над несърци, гранатираните градове, опожарени села, тогава са на аса запада.
51
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На НАТО или на краварите?Краварите избиха много хора в Сърбия.Опитват се да ни скарат също!Вие на какво мнение сте?
50
20
 
23
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
А Русия дали ще поеме отговорността за бомбардировките на жилищни квартали, училища и болници в Сирия, при които загинаха 9000 сирийски жени и деца?
49
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48"а се бомбандира цивилно население е престъпление,"Именно, Сърбите стреляха по мирно население в Дубровник (Хърватска), в Сребреница (Босна) и в Косово. На това трябваше да се сложи край и той беше сложен с кратки, но фокусирани действия по възпиране.
48
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Сърбите кога са печелили война ? Всички ги биха като да не казвам какво :), естествено само макетата ги обичат :))) Ако политически са спечелили съм съгласен, обаче война и сърбин са несъвместими неща :)))
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МНЕНИЕ"неизползваните бомби ги изсипваха над цяла България"А лекарствата, кога?