Другото ядрено бедствие на СССР: Защо никой не говори за "Маяк"?

Взривът в един от складовете на централата е вторият най-голям ядрен инцидент
1 апр 2021 16:30, Нели Христова
206
Другото ядрено бедствие на СССР: Защо никой не говори за "Маяк"?
Снимка: Flickr

През 1957 г. в строго секретната ядрена станция "Маяк" в Съветския съюз се случва масивна ядрена катастрофа. По това време това била най-голямата ядрена катастрофа в историята. Но защо почти никой не е чувал за нея?

Въпреки размерите й, съветските власти успяват да запазят инцидента в тайна в продължение на почти четири десетилетия и подробности за опустошителното наследство на това, което днес е известно като "катастрофата в Киштим", все още постепенно си разкриват.

"Моите първи спомени от детството ми са, че градът ни е много по-красив и много по-богат от другите градове около нас. Веднъж попитах майка си, защо градът ни не е като останалите, а тя ми отговори: "Не говорим за тези неща", разказва Надежда Кутепова, бивш кмет на Озерск. Нейната баба била ядрен инжинер в "Маяк", а баща й бил ликвидатор и инжинер в централата. Той умира от рак, а Надежда се обвинява, че досега никога не се е запитала защо тази трагедия ги сполетява.

Историята на "Маяк" и прикриването на трагедията се развива в началото на Студената война. Когато Сталин научава за ядрената програма на САЩ, той дава нареждане за ускорение на проекта на СССР за атомна бомба. В Съветския съюз започват да се строят няколко тайни зони, а една от най-важните от тях се оказва "Маяк".

"Именно в Маяк се произвежда материала за първата атомна бомба на СССР", казва историкът Джероним Перович пред BBC. "Имало е таен град, който е бил наречен Челябинск-40, който днес носи името Озерск. Той е бил атомен град и не е съществувал на картата на СССР, а хората, които живеели там, и техните семейства официално несъществували."

"Озерск е затворен град. По руските закони това означава, че има специална система на одобрение. Само хора, които имат постоянно гражданство там, могат да обитават града и да влизат в него. Знаех, че има централа. Баща ми работеше като инжинер там. Повечето хора от града работеха там. Това е всичко, което знаехме", казва Надежда.

"Проблемът с ядрените централи, като "Маяк", е че са построени набързо. Сталин е дал нареждане СССР да догони САЩ. Заради скоростта на строеж, регулациите по контрол на безопасността често са били пренебрегвани. В началото ядрените отпадъци от "Маяк" са били изхвърляни в р. Теча, замърсявайки водните ресурси за десетки градове. Осъзнавайки опасността, ръководителите на централата започнали да съхраняват и унищожават отпадъците в подземни складове", разказва Джероним Перович.

"През 1957 г., когато охлаждането на един от складовете за ядрени отпадъци се разваля, течността започва са се изпарява и да се концентрира. Това води до взрив, който е бил толкова голям, че е освободил огромно количество радиация в атмосферата. Стълбът радиация от "Маяк" е бил доста концентриран, така че не е достигнал високо в атмосферата, както този от "Чернобил", където е имало и много топлина от прегрелия реактор. Инцидентът в "Маяк"  се нарежда на второ място след този в "Чернобил", обяснява радиохимикът Джордж Стейнхаузер.

Радиацията от взрива бързо замърсява района около централата. Над 500 хил. души са изложени на радиация, но едва 11 хил. души от 23 града са били евакуирани. Разбира се, по това време властите в СССР са обсебени от секретността.

"Причината за евакуацията така и не е споделена с хората. Разказвани са им различни истории, например, че има огнище на някаква нова странна болест. Секретността е била най-важната цел, а причините за това са две - първо, защото проектът за атомна бомба, както и централата, са били секретни. Втората причина е, че СССР тъкмо е изпратила първия сателит "Спутник" в орбита, а това е бил огромен успех за пропагандата в страната. Да се говори за подобен инцидент по същото време би било бедствие за СССР. Това никак нямаше да се върже с историята, колко успешен технологично е СССР", казва Перович.

През следващите десетилетия бедствието е пазено в дълбока тайна. Детайли за инцидента стават ясни чак след разпада на СССР. Именно тогава хората осъзнават какви щети са нанесени от взрива.

"Научих за инцидента от 1957 г. от местния вестник. Бях шокирана. Веднага попитах майка си дали винаги е знаела истината за инцидента, че водата и градовете са били замърсени. А тя ми отговори: "Да, разбира се. Това ми е работата. Работих в този отдел." Не можех да разбера как е живяла с тази лъжа. Това означава, че баща ми и баба ми, които починаха от рак, са загинали заради инцидента. Майка ми ми каза: "Да, те бяха ликвидатори. Бяха облъчени с високи дози радиация", спомня си Надежда.

Трудно е да се каже точно колко души са починали от болести, свързани с радиацията, защото ефектът от взрива е бил дългосрочен и няма данни, които да дадат повече информация. Според ексепртите, може да се говори за десетки хиляди жертви.

"Имаме деца, от първо, второ, трето, а сега дори и четвърто поколение, които страдат от различни дефекти. Моят син имаше много сериозен проблем с кожата. Другият ми син имаше шест пръста", споделя Надежда.

Компенсацията за жертвите на "Маяк" е минимална. Централата все още работи и е една от най-важните за Русия, така че интересът относно нейното минало е малък. През 2017 година учените в Европа засякоха повишена радиация на континента, идваща именно от "Маяк". Но от централа отрекоха да имат нещо общо с това.

Изминали са близо 64 години от взрива в "Маяк" и 3 десетилетия от разпада на СССР, но историята на центарала остава тема табу, скрита зад стените на затворени градове и ядрени тайни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
7
 
! Отговори
.d.d.d преди 3 години
А за Бопалската катастрофа защо никой не говори? В сравенение с нея Чернобил направо си е лек инцидент.
177
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е било толкова секретно място, че са работили само "инжинери", а не прости инженери.
176
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нелче, не знам във факултета по журналистика дали Ви учат на български език, очевидно не, но "инжИнер", който сте натворила из статията се пише с "Е". Това е признак на елементарна липса на грамотност, което е притеснително, предвид служебната Ви позиция!
175
5
 
8
 
! Отговори
ПунтаМара преди 3 години
Всички лъжат. В щатите навремето се направиха сума ти експерименти с ядрено оръжие(Невада). После бум на рак там. Но за това никой не говори.Добре че ги спряха тези простотии.
174
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сметка на това - обедненият уран исипан от - сащ вьв сьрбия по времето на - милошевич е полезен за здраветоДа благодарим на - клинтън и баиден за тази манна небесна и на -др костов разбира се
173
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак е по добре от Сащ.В Сащ те лъжат в очите и ти се хилят.
172
7
 
10
 
! Отговори
ББ преди 3 години
тъжното е,че в 21 век русия е новият Озерск...умират невини,лишени от информацията на която имат право...разпореждат се с животи...за власт и пари,правещи си селфита диктатори с държавни якета,лодки,въдици...превърнали ги в лична собственост...от кога живота на Многострадалният Народ на Русия е собственост на путин и олигарсите му...на милицията и службите му???
171
0
 
1
 
! Отговори
Джейкъб Джоунс преди 3 години
До АнонименЕдва ли по-скоро некадърността им ги е спасила ти да видиш
170
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боже, я вземете да притоплите някой още по стар инцидент
169
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потресаващо е, как правителстовто има тайни от СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ!!!!Това само покзва, колко скапана е чаовешката раса и как има нужда от тотално прекрояване!!!!
168
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко? Не ... не ни пука.
167
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добруджа, 1916 г.Руските разбитите казаци: Ние мислехме, че българите няма да стрелят по нас. Между това, обаче, те се хвърлят като кучета и десет човека атакуват четиридесет.
166
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
151, Хххх"По-полека с пропагандата....още малко американските и британските ядрени програми са общодостъпни...разбира се че и те са държавна тайна...а и изглежда и градът не е бил голяма тайна със тия сателити щом и американците са знаели за него...Също така и американците имат ядрени инциденти (да не говорим за опитите с американски войници които участвали в ядрени опити)...просто и те са били прикривани...*****The Three Mile Island accident е известен. Информация много.Препоръки, изводи
165
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...лошото е че и ние ще го отнесем както при пъва и втора световна"Е, и руските войски също са го отнесли в Добруджа през 1916г.От българи: Първа конна дивизия с ген. Колев (русофил):КАВАЛЕРИСТИ, БОГ МИ Е СВИДЕТЕЛ, ЧЕ СЪМ ПРИЗНАТЕЛЕН НА РУСИЯ ЗАДЕТО НИ ОСВОБОДИ. НО КАКВО ТЪРСЯТ СЕГА КАЗАЦИТЕ В НАШАТА ДОБРУДЖА? ЩЕ ГИ БИЕМ И ПРОГОНИМ КАКТО ВСЕКИ ВРАГ, КОЙТО ПРЕЧИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!Отнесли са руснаците отвъд цяла Добруджа, до делтата на Дунав.
164
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джейкъб Джоунс: "Я кажете за инцидента при който американски Б-52 погрешка пуска атомна бомба над американски град добре че не е имало взривател и не е гръмнала.Та западните некадърници да не дават акъл"Дали пък американците не са се сетили, че стават издънки, та затова, като още един fail safe да са махали тези взриватели при транспорт?
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3653 km е разстоянието между Колцово, русия и Ухан, Китай.Вероятно, по въздух.
162
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе стига с тая Русия - нали е в ембарго, защо все тя е трън в очите на джурн *** ята______Тя не е "в ембарго".Бъдете точен.Конкретни индивиди и фирми са със санкции.Путин наложи ембарго на западни стоки и храни - забрана за внос в русия, по-точно!
161
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американофилчетата - барем плащат ли ви за излагането?______Чета ви този пост и се чудя...Статията е за ядрен инцидент в русия преди 40ина години, крит дълго от комунистическият им режим.Повечето коментиращи обсъждат и осъждат това!Други българи, като вас, се опитват да вкарват манипулационно пропаганда...за русия и против САЩ. Странно! Защо?Не виждате ли какъв е проблемът, потресъл хората?!Режимът да крие от народа си и да го облъчва десетки години?!Замислете се!Ужасно е!
160
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мързелив народ + некадърни политици""А! То и тука е така! Да не сме станали руснаци?"_________Не сме. Българи сме, но, уви, още ни държи след толкова дълго мачкане и облъчване с пропаганда!Колко много сте!!!
159
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да допълня..."...Империя на злото.Дзерджински го е казал."*****По-добре да не бяхте допълвали!Въпиюща неграмотност, нахално изнесена пред всички тук."Империя на злото" е израз, културна препратка в английски език!Произнесена е от Р. Рейгън.Подробностите можете да потърсите и сам.