"Спутник V" - спасение или политическа граната за Европа?

Русия се опитва да раздели континента
7 апр 2021 22:30, Нели Христова
248
"Спутник V" - спасение или политическа граната за Европа?
Снимка: БГНЕС

Европейската програма за ваксинация на обществото засега върви мудно, а това дава възможност на един от най-големите врагове на континента златна възможност да спечели сериозна дипломатическа победа.

Кремъл публикува разговор от видеоконференция между френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. Точка първа от дневния ред, според Кремъл, е дискусия относно перспективата за "регистрация на руската ваксина "Спутник V" в ЕС и възможни доставки, както и съвместно производство на ваксината в страните от ЕС".

Но според германския дневен ред, на първо място е призива да се използва по-умерен език, включително по-ясна забележка как "Спутник" може да се използва само ако отговаря на европейските стандарти.

Но срещата беше достатъчна, за да накара някои държави-членки да изтръпнат, като същевременно предизвика гневни отговори от държавни служители и висши законодатели сред европейските съюзници.

Програмата за ваксинация на Европейския съюз се сблъска с проблеми с доставките. За нарастващия брой отчаяни лидери на ЕС едининственият път за излизане от кризата може да доведе до Русия.

Миналото лято Кремъл беше силно критикуван, тъй като започна да използва "Спутник V", преди да започнат мащабни изпитания от фаза 3, но неотдавнашен анализ, публикуван в The Lancet, установи, че ваксината е високоефективна и безопасна. Тече преглед на препарата от Европейската агенция по лекарствата (EMA), която одобрява ваксините от името на ЕС.

Но някои европейски лидери са скептични по отношение на мотивите на Русия и виждат предлагането на така необходимите дози като шанс за Путин да раздели допълнително континента.

Дипломати от някои бивши съветски държави-членки категорично заявяват, че нямат намерение да използват каквато и да е ваксина, "различна от тази, доставена от Европейската агенция по лекарствата", спекулирайки, че руската ваксина "може да бъде инструмент за разделяне на Съюза и неговите съюзници" и страх, че Москва може да я използва като "превозно средство" за друга нечиста дейност.

Лек или оръжие?

От европейска гледна точка по-голямата част от ЕС-27 изглеждат изключително спокойни по повод срещата между Меркел, Макрон и Путин и смятат, че международната загриженост произтича от споменаването на името на Русия в уравнението. Всъщност някои държави-членки вече работят директно с Москва с надеждата да получат дози от "Спутник", въпреки че препаратът не е одобрен от EMA и не е част от централизираната програма за ваксини на блока, в която Европейската комисия е набавила дози от името на държавите членки.

Както Унгария, така и Словакия са одобрили и поръчали 4 милиона дози от ваксината, докато други страни, включително влиятелната Австрия, се готвят да сключат договор с Москва и да дадат руската ваксина на гражданите си. Италия и други страни водят преговори за производство на дози от "Спутник" в Европа.

Австрийският печат за одобрение на ваксината "Спутник V" е особено жесток удар за Брюксел, след като канцлерът Себастиан Курц открито обвини Европейската комисия в несправедливо разпределение на дозите между държавите-членки. Тази седмица той публикува в Twitter снимка от срещата си с руския посланик в Австрия, заявявайки, че е "много щастлив", че скоро ще може да направи поръчка.

Това е в пълен контраст с колегата на Курц в Литва. Ингрида Шимоните, министър-председателят на Литва, публично заяви, че "Путин не се интересува да го използва като лек за руския народ - той го предлага на света като друго хибридно оръжие за разделяне и управление". Докато Путин бърза да рекламира "Спутник" на световната сцена, повечето руснаци у дома не са склонни да се ваксинират с нея.

Но възгледите на Шимоните са в малцинството сред лидерите на ЕС. А малцина са толкова гласни, тъй като знаят, че губят спора.

Но докато повечето членове на ЕС са по-малко ентусиазирани от Курц за използването на "Спутник", повечето са спокойни за френско-германските увертюри към Москва и смятат, че страхът е преувеличен.

Оценявайки опасенията на страни като Литва и Полша, един европейски дипломат заяви пред CNN: "Дори ако EMA  одобри ваксината, е малко вероятно Комисията да я добави към портфолиото си от препарати. Освен това Русия просто няма капацитет да произвежда дозите в сериозен мащаб в рамките на ЕС."

Ваксините, използвани в схемата за имунизация на ЕС, трябва да са произвеждани в лаборатории, които отговарят на стандартите на ЕМА. Така че, макар да е вярно, че сме далеч от това да видим как "Спутник" се произвежда в лабораториите на ЕС, самият факт, че някои държави-членки са разтревожени, някои отхвърлят тези страхове, а други настояват да се доберат до руската ваксина, разкрива колко лесно Москва може да доведе до разделение, както вътре, така и извън ЕС.

Политическа граната

В Обединеното кралство, с което Брюксел публично спори за ваксини, висш държавен служител заяви пред CNN, че е "изключително наивно" дори да е обсъждал "Спутник", като се има предвид, че "знаем, че Русия използва ваксините като дипломатически инструмент".

Том Тугендхат, председател на комисията по външни работи на Обединеното кралство, заявява: "Използването на ваксини за забиване на по-дълбок клин между Обединеното кралство и ЕС, и между онези държави от ЕС, които познават Русия добре - като Литва - и други, които са по-готови да "затворят очите си" е предназначен да разделя и провокира, а това само подхранва интереса на Русия."

Независимо дали това е основната цел или не, разделянето на Запада винаги се приветства в Кремъл. Олег Игнатов, старши руски анализатор в Crisis International, смята, че основната мисия на Москва е била "да спечели битка с мека сила, като даде ваксина, призната от европейците, правейки Русия по-приятна за европейските граждани", но приема, че създаването на разделение на Запад е вероятно щастлив страничен ефект.

"Русия винаги е щастлива да види Европейския съюз и неговите съюзници разделени", добавя той.

Кремълските критици в Русия отбелязват, че успехът в износа на ваксини в Кремъл е изиграл по-голяма роля в местните медии от всичко, свързано с разпространението на ваксината сред руските граждани, което повдига важни въпроси за това къде всъщност лежат приоритетите на Русия. Ако целта тази седмица е да се вкара политическа граната в Европа, "Спутник" е перфектно средство, с което Кремъл да го направи.

"Вече знаем, че Русия играе ваксинална дипломация. По-тревожното е, че се твърди, че именно руските хакери стоят зад хакерската атака на ЕМА миналата година - самата агенция, която може да одобри ваксината", казва Алис Столмайер, изпълнителен директор на Defend Democracy, независима фондация, фокусираща се върху това как демократичните държави се подкопават в международен план.

Москва многократно отрича западните обвинения за хакерство.

Пандемията причини ужасяващи вреди на вътрешната европейска дипломация. Комбинацията от непредвидени проблеми с доставката на ваксини, ограничени лични срещи и личния интерес на нациите, за да се предотврати смъртта на гражданите, е перфектна комбинация за конфликти на толкова оплетен континент, като Европа.

И все пак в бързането да преодолеят бруталната трета вълна на пандемията и да поправят грешките, допуснати в ранните етапи на въвеждането на ваксината, европейците трябва да са наясно как изглежда тяхното вътрешно разделение извън блока. За техните съюзници може да прилича на котки, които се бият в чанта. Но за враговете им е слабост, която те са твърде готови да използват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
11
 
! Отговори
До 207 преди 3 години
Хахахаааааа.Още когато доставиха ваксините и ревнаха евроатлантиците в Словакия ,Русия каза ,че спокойно може да им върнат ваксините без да предявяват някакви претенции или да им искат неустойки.Като не им харесва руската ваксина ,Астра зенека има в изобилие.Да си слагат от нея.доказано ефективна и безопасна -хахахахаааааа
189
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 205/208Абе приятелю, ти докога ще се опитваш да отклоняваш темата?Тук разговора е за смъртността ОТ ВИРУСА и какво отнношение има ваксината към нея, НЕ за смъртността общо.Вие русофилчетата си мислите, че всички са проссти като вас и можете да си говорите каквото ви скимне, без никой да забележи!
188
0
 
8
 
! Отговори
До 205 преди 3 години
Виж бе тутманик.Искам да напишеш колко човека са починали в Русия 2020г и колко в България .После напиши броя на населението на двете държави и и после сметни каква е смъртността там ,в изостаналата страна и каква е смъртността в процъфтяваща ,евроатлантическа и европейска България със нежно написаното от теб "застаряващо "население.А дали хората са починали от ковид или както тук по стълбите на болниците е без значение.Давай ограмоти ме.Дай колко човека на един милион са починали тук и колко та
187
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 201В Словакия доставения Спутник не е могъл да покаже резултатите, които са били публикувани в Лансет по-рано!В Словакия казват, че за Спутник липсват данни за ефикасността и беозпасността на ваксината!ТОВА е руската ваксина! От Русия с любов за балъчетата!
186
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 199"Ваксината се политизира много серьозно, но за момента не от Руснаците"Затова ли руснаците бързаха да "регистрират" ваксината преди да са завършили изпитанията й?Затова ли руснаците ревяха, че ги дискирминират докато нарочно не си подават документите за одобрение?Затова ли руснаците "доставяха" хомеопатични количества, само и само да покажат, че "доставят"?Затова ли руснаците не ваксинираха населението си, а доставяха извън Русия?Мдааа, ХИЧ не я политизираха ваксината
185
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 198/200"Значииии всички починали в Русия за миналата година,включително и тези умряли от смях като ти четат писанията колко са общо многознайко"Неграмотен си. Починалите при "неизяснени" обстоятества, плюс официално починалите от вируса за 2020 и 2021 досега са над половин милион. Това не са всички починали в Русия.
184
0
 
6
 
! Отговори
джо преди 3 години
Автора широко и напоително разяснява позицията на страни с откровенно атируска политика, но никъде не виждам къде е загрижеността за обикновенните хора.
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цецко закодивирал ли се е че едва <2% успя да вземе. А сега тая шумиха между трите голями държави пак Цвщтънсонович ли я забърка..Верният син на пролетариата неуспя да збута Борето, от което излиза че не е бил никакъв някакъв изборо провеждащ нагалсител на %тната ГЕРБоидна победакъш Цецко зад врата да доучва у ВрЪшец като се бега от къде се тръгва, през какво се минава и докъде се стига когато рано се узпиваш, търчиш бос из стърнището а на финала влизаш в частен асансьор.
182
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 202 Там не е ясно кой е производителят. Руснаците имат много малък капацитет за производство и хвърлят навънка. Сега се организира в Сърбия. Там сигурно ще я произвеждат от стари плескавици.
181
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Спутник вече не е ясно дали е със путник, или без путник, защото това, което се полчуи в Словакия, излезна нещо друго от даденото за тестване. Тъй, че там скандаът е фундаментален.
180
0
 
5
 
! Отговори
До 198 преди 3 години
Значииии всички починали в Русия за миналата година,включително и тези умряли от смях като ти четат писанията колко са общо многознайко .Давай ги общо като сложиш и този половин милион починали от вируса.
179
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината се политизира много серьозно, но за момента не от Руснаците.Русия от известно време възприе политика да оставя западната пропаганда са се оплита сама като пате в калчища и да сваля довериято в медиите.
178
0
 
9
 
! Отговори
КОЛЮ преди 3 години
БЪЛГАРИНА ЗНАЕ КОЕ Е ДОБРО И КОЕ ЛОШО,НО ЕВРОПА НЕ ДАВА ДОБРОТО, АПАК НИЕ НЕ ИСКАМЕ АСТРАТА ИСКАМЕ СПУТНИК
177
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 195/197Другарю, освен да пишеш безмислици друго можеш ли?Починалите от вируса в Русия са ясни: над половин милион. Ясно е и, че Русия ЯКО КРИЕ тоя факт. Като не ти харесва, какво да направим такъв е живота.Какво си се загрижил аз за какво съм се загрижил?Темата тук е руската ваксина и нейните велики автори и подвизи. Тия, дето докараха Русия до номер 1 като смъртност, тъй че аз съм по темата.
176
1
 
4
 
! Отговори
До 195 преди 3 години
Ами другарю ***.Цитирах ти данните за починалите от вируса .Ти каза ,че не били точни.За това ти написах броя на всички починали в Русия през 2020г.Това пак не ти харесва.Всъщност ти защо си се загрижил за Русия ,а не за България.Я първо чуй днес нашия Министър на здравеопазването на кое място каза ,че сме по смъртност в Европа и Света.
175
1
 
10
 
! Отговори
д-р Атанас Велмазов преди 3 години
Най-качествената ваксина , за което гарантирам ! Руснаците са светила в имунологията !
174
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 197/199Абе, другарю, ти май съвсем си отнесъл плувката: тук се говори за жертви на вируса: Русия е номер едно по този показател в света от големите държави. Русняците КРИЯТ ЯКО тоя факт.Ако искаш да обсъждаш общата демографска картинка, ще трябва да пишеш в други теми, макар че и за нея се вижда как е в Путиновия рай: най-богатат на ресурси държава на Планетата, мизерства и е с по-висока смъртност от застаряваща България!
173
1
 
1
 
! Отговори
До 197 преди 3 години
Абе ти *** ли си или много ***.17% повече починали в Русия ,15% повече починали в България.Няма значение от какво-от щастие ли ,от катастрофи ли от пиене на белина ли ,от старост ли и от каквото се сетиш.Това са числата.Ако на теб повече ти харесва нека в русия увеличението да е само заради вируса ,а пък в България увеличението нека е от радост.
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от ГерманияГерманците както обикновено подхождат прагматично към проблемите, но се вижда, че мислят за себе си, а не за Европа. А пък германците в Бавария са ОЩЕ по-специални, защото са известни като използвачите на Бундесрепубликата: за пари са готови на всичко, включително и да правят сделки, които вредят на всички останали. Нищо ново под слънцето. КГБ им знае навиците и ги удря точно там.
171
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 196/198".Няма значение с установена или с неустановена диагноза."Това е единственото, което ИМА значение в тоя случай, защото се отнася до една конкретна болест: в България няма опит да се прикрият ефектите от нея, поради което си има ясно описание за причините за смъртността. В Русия се прикриват ефектите от болестта, затова случаите са с неизяснена причина.