"Спутник V" - спасение или политическа граната за Европа?

Русия се опитва да раздели континента
7 апр 2021 22:30, Нели Христова
248
"Спутник V" - спасение или политическа граната за Европа?
Снимка: БГНЕС

Европейската програма за ваксинация на обществото засега върви мудно, а това дава възможност на един от най-големите врагове на континента златна възможност да спечели сериозна дипломатическа победа.

Кремъл публикува разговор от видеоконференция между френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. Точка първа от дневния ред, според Кремъл, е дискусия относно перспективата за "регистрация на руската ваксина "Спутник V" в ЕС и възможни доставки, както и съвместно производство на ваксината в страните от ЕС".

Но според германския дневен ред, на първо място е призива да се използва по-умерен език, включително по-ясна забележка как "Спутник" може да се използва само ако отговаря на европейските стандарти.

Но срещата беше достатъчна, за да накара някои държави-членки да изтръпнат, като същевременно предизвика гневни отговори от държавни служители и висши законодатели сред европейските съюзници.

Програмата за ваксинация на Европейския съюз се сблъска с проблеми с доставките. За нарастващия брой отчаяни лидери на ЕС едининственият път за излизане от кризата може да доведе до Русия.

Миналото лято Кремъл беше силно критикуван, тъй като започна да използва "Спутник V", преди да започнат мащабни изпитания от фаза 3, но неотдавнашен анализ, публикуван в The Lancet, установи, че ваксината е високоефективна и безопасна. Тече преглед на препарата от Европейската агенция по лекарствата (EMA), която одобрява ваксините от името на ЕС.

Но някои европейски лидери са скептични по отношение на мотивите на Русия и виждат предлагането на така необходимите дози като шанс за Путин да раздели допълнително континента.

Дипломати от някои бивши съветски държави-членки категорично заявяват, че нямат намерение да използват каквато и да е ваксина, "различна от тази, доставена от Европейската агенция по лекарствата", спекулирайки, че руската ваксина "може да бъде инструмент за разделяне на Съюза и неговите съюзници" и страх, че Москва може да я използва като "превозно средство" за друга нечиста дейност.

Лек или оръжие?

От европейска гледна точка по-голямата част от ЕС-27 изглеждат изключително спокойни по повод срещата между Меркел, Макрон и Путин и смятат, че международната загриженост произтича от споменаването на името на Русия в уравнението. Всъщност някои държави-членки вече работят директно с Москва с надеждата да получат дози от "Спутник", въпреки че препаратът не е одобрен от EMA и не е част от централизираната програма за ваксини на блока, в която Европейската комисия е набавила дози от името на държавите членки.

Както Унгария, така и Словакия са одобрили и поръчали 4 милиона дози от ваксината, докато други страни, включително влиятелната Австрия, се готвят да сключат договор с Москва и да дадат руската ваксина на гражданите си. Италия и други страни водят преговори за производство на дози от "Спутник" в Европа.

Австрийският печат за одобрение на ваксината "Спутник V" е особено жесток удар за Брюксел, след като канцлерът Себастиан Курц открито обвини Европейската комисия в несправедливо разпределение на дозите между държавите-членки. Тази седмица той публикува в Twitter снимка от срещата си с руския посланик в Австрия, заявявайки, че е "много щастлив", че скоро ще може да направи поръчка.

Това е в пълен контраст с колегата на Курц в Литва. Ингрида Шимоните, министър-председателят на Литва, публично заяви, че "Путин не се интересува да го използва като лек за руския народ - той го предлага на света като друго хибридно оръжие за разделяне и управление". Докато Путин бърза да рекламира "Спутник" на световната сцена, повечето руснаци у дома не са склонни да се ваксинират с нея.

Но възгледите на Шимоните са в малцинството сред лидерите на ЕС. А малцина са толкова гласни, тъй като знаят, че губят спора.

Но докато повечето членове на ЕС са по-малко ентусиазирани от Курц за използването на "Спутник", повечето са спокойни за френско-германските увертюри към Москва и смятат, че страхът е преувеличен.

Оценявайки опасенията на страни като Литва и Полша, един европейски дипломат заяви пред CNN: "Дори ако EMA  одобри ваксината, е малко вероятно Комисията да я добави към портфолиото си от препарати. Освен това Русия просто няма капацитет да произвежда дозите в сериозен мащаб в рамките на ЕС."

Ваксините, използвани в схемата за имунизация на ЕС, трябва да са произвеждани в лаборатории, които отговарят на стандартите на ЕМА. Така че, макар да е вярно, че сме далеч от това да видим как "Спутник" се произвежда в лабораториите на ЕС, самият факт, че някои държави-членки са разтревожени, някои отхвърлят тези страхове, а други настояват да се доберат до руската ваксина, разкрива колко лесно Москва може да доведе до разделение, както вътре, така и извън ЕС.

Политическа граната

В Обединеното кралство, с което Брюксел публично спори за ваксини, висш държавен служител заяви пред CNN, че е "изключително наивно" дори да е обсъждал "Спутник", като се има предвид, че "знаем, че Русия използва ваксините като дипломатически инструмент".

Том Тугендхат, председател на комисията по външни работи на Обединеното кралство, заявява: "Използването на ваксини за забиване на по-дълбок клин между Обединеното кралство и ЕС, и между онези държави от ЕС, които познават Русия добре - като Литва - и други, които са по-готови да "затворят очите си" е предназначен да разделя и провокира, а това само подхранва интереса на Русия."

Независимо дали това е основната цел или не, разделянето на Запада винаги се приветства в Кремъл. Олег Игнатов, старши руски анализатор в Crisis International, смята, че основната мисия на Москва е била "да спечели битка с мека сила, като даде ваксина, призната от европейците, правейки Русия по-приятна за европейските граждани", но приема, че създаването на разделение на Запад е вероятно щастлив страничен ефект.

"Русия винаги е щастлива да види Европейския съюз и неговите съюзници разделени", добавя той.

Кремълските критици в Русия отбелязват, че успехът в износа на ваксини в Кремъл е изиграл по-голяма роля в местните медии от всичко, свързано с разпространението на ваксината сред руските граждани, което повдига важни въпроси за това къде всъщност лежат приоритетите на Русия. Ако целта тази седмица е да се вкара политическа граната в Европа, "Спутник" е перфектно средство, с което Кремъл да го направи.

"Вече знаем, че Русия играе ваксинална дипломация. По-тревожното е, че се твърди, че именно руските хакери стоят зад хакерската атака на ЕМА миналата година - самата агенция, която може да одобри ваксината", казва Алис Столмайер, изпълнителен директор на Defend Democracy, независима фондация, фокусираща се върху това как демократичните държави се подкопават в международен план.

Москва многократно отрича западните обвинения за хакерство.

Пандемията причини ужасяващи вреди на вътрешната европейска дипломация. Комбинацията от непредвидени проблеми с доставката на ваксини, ограничени лични срещи и личния интерес на нациите, за да се предотврати смъртта на гражданите, е перфектна комбинация за конфликти на толкова оплетен континент, като Европа.

И все пак в бързането да преодолеят бруталната трета вълна на пандемията и да поправят грешките, допуснати в ранните етапи на въвеждането на ваксината, европейците трябва да са наясно как изглежда тяхното вътрешно разделение извън блока. За техните съюзници може да прилича на котки, които се бият в чанта. Но за враговете им е слабост, която те са твърде готови да използват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
3
 
! Отговори
До 196 преди 3 години
Ами аз ти давам броя на всички починали.Няма значение с установена или с неустановена диагноза.Просто увеличението на починалите без значение по какви причини в Русия е почти същото както и в процъфтяваща ,просперираща ,европейска България.Ти какво не разбираш
169
0
 
9
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
След като прочетох внимателно цялата статия за мен е ясно кой разделя Европа. Крадецът вика "дръжте крадеца". Интересно, но вчера Баварският МП Маркус Зьодер обяви, че Бавария е поръчала 2,5 мил дози Спутник V от Русия, доставка юни т.г., както и че Баварското правителство преговаря с Русия за производство по лиценз на ваксината в Бавария.
168
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 198Ти кео не разбра?Става дума за т.нар. допълнителна смъртност: без установена диагноза. Това не се припокрива с ръст на смъртността, който може да гоима и без да има ИЗОБЩО такова нещо. В Русия тя е налице в огромни размери. В България такава изобщо НЯМА.
167
1
 
1
 
! Отговори
До 198 преди 3 години
Ами данните са такива-увеличение на смъртността в Русия през 2020 г в сравнение с 2019 е 17%. В България е 15 % същото увеличение.Къде я виждаш тази разлика в пъти ,която те гони
166
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква Русия бре? Астра зенека се подигра с всички ценности, взе кинтите и не достави нищо... това какво е? Астра да не е станала руска нещо? Виж на това може да повярва човек! Че комисията сега съчинява интриги та да ги удари, че не им била добра ваксината... Това руснаците да го бяха опитали надали така щяха да го изработят...
165
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 195/198Нещо не разбра. Тия "допълнителни" починали са с неустановена причина за смъртта. В България на останалите до 15 хиляди си има такава.Русофилчетата газ пикаете, че Русия е на дъното и лъже като римлянин на пазара, за да не станат за посмешище на света - и пак станаха, щото не сме 60те да "засекретят" информацията.
164
0
 
2
 
! Отговори
До 195 преди 3 години
Браво ,дай сега същата информация и за България-колко са повече починалите през 2020 г в сравнение с 2019 и колко са официално починалите от Ковид.Починали през 2020-123 118 ,през 2019-108 083.Увеличението е с 15 035 , а официално починалите от ковид са 7 000.Според теб колко са бройките в България смятайки по същия начин като за Русия
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа на колене, Астрата се оказа поредния британски ***. За руска господарите не дават, а тяхната не стига. Демокрация.
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 188/194Нали знаеш, че за разпространение на фейк нюз си наказуем?
161
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 192"Тези данни от къде ги съчиняваш умнико.Смъртността в Русия е много по-малко от колкото тук ,в Бъхария, а иначе съотношението брой заразени-брой починали е колкото насякъде в"Така става, като само повтаряте "данните" на Путинистиката, но има едни други данни, на руската национална статичстическа служба, която казва, че през 2020 Русия има едни 324 хиляди смъртни случая "в повече" от 2019. Добавяш към тях официалните жертви, плюс тези от 2021 и са НАД половин милион.
160
0
 
13
 
! Отговори
До 188 преди 3 години
Дреме им на Путин и на Захарова овцете в България с какво ще ги боцкат.Иначе след като почти всички бели и нормални страни се отказаха от Астра Зенека тук от нея вече има в изобилие.Но вчера за цяло денонощие в София няма нито един желаещ да си слага от нея.Зелените коридори са чисто празни.С тези по две шишенца дето раздават на личните лекари ваксинирането в България ще приключи след 10 години
159
6
 
2
 
! Отговори
www преди 3 години
За АстраЗенека излизат всекидневни статистики и изследвания. Има проблем. Намялава доверието и т.н. Но винаги съм се чудел как е възможно да се превъзнася друго нещо за което никой няма каквато и да било достоверна информация. Каквато и да е. Учуден съм как е възможно информираното съгласие да е по-страшно от тоталната липса на информация.
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Тези данни от къде ги съчиняваш умнико.Смъртността в Русия е много по-малко от колкото тук ,в Бъхария, а иначе съотношението брой заразени-брой починали е колкото насякъде в света. 2% от заразените.Ето ти последните данни-заразени 4 223 186,починали -85304.
157
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 189Грехът и на СССР и на СССР 2 е, че разпространяват Сталинизъм.Европа и САЩ са заедно срещу Империята на Злото.
156
12
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ***"Ваксинацията в Европа е на нива, които Русия не може да достигне. България и Латвия са изключение но и ние сме по-напред от Русия. Русия но може да произведе количества достатъчни за техните си нужди, какво остава за Европа. Спасението им е в "изнасяне" на производства, което ще доведе до друг тип влияние. Всеки си прави избора. Моят избор е - далеч от Русия"ПРАВО В ДЕСЯТКАТА.
155
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хълцането на окупираната от САЩ вече 77 години Европа по теми, като ваксината, "хакерството" и др. глупости достига клинични измерения. Преди грехът на СССР беше, че строи комунизъм. А днес този на Русия - че съществува...
154
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 180"И повечето българи ще се ваксинират само и единствено с руска ваксина"Това Путин ли ти го каза, или Захариева?
153
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективенРеалностите са, че Русия е номер 1 по смъртни случаи от вируса, но си правят евтин Пиар с ваксини, докато населението им не е ваксинирано.
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :)Астра не е на ЕУ.
151
0
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Някои западни страни и САЩ,най-вече не могат да преживеят успехите на Русия и в медицината и в други области. Руската ваксина се прилага в 55 страни в Латинска Америка и Африка и няма нито един коментар за нежелани последствия.Литва и Полша са силно антируски настроени и както нашия Боко ( слава Богу свален от власт) са се на_гъ_зили към краварите,без да оценяват реалностите.