Притежава ли КГБ писма, които могат да сринат кралското семейство?

Колко назад се простират връзките на Уиндзор с нацистите?
8 апр 2021 22:24, Нели Христова
53
Притежава ли КГБ писма, които могат да сринат кралското семейство?
Снимка: БГНЕС

Преди години шпионинът Антъни Блънт дава на руските си колеги колекция от кралски писма, толкова компрометиращи, че може да се използва за изнудване на британското кралско семейство, твърди водеща фигура в КГБ.

Писмата, написани от чичовците на кралицата, херцозите на Уиндзор и Кент, до техните германски роднини,  показват дълбочината на техните нацистки симпатии. Те биха се оказала много неудобни за Великобритания, ако бяха видели бял свят през годините на Студената война.

Блънт, високо уважаван геодезист в двора на кралицата, беше публично обявен за шпионин през 1979 г.
Той винаги е настоявал, че информацията, която е предал на руснаците, е била "главно за немските разузнавателни служби".

Но документален филм на Channel 4 сега потвърждава, че Блънт е предал и копия от кореспонденцията на кралското семейство директно на КГБ. Вероятно Кремъл и до днес съхранява писмата.

Предателството беше разкрито от руския шпионски майстор Юрий Модин, бивш контролер на шпионския пръстен в Кеймбридж, който включва и Блънт.

Спомняйки си срещите си с Модин, писателят и историк Роланд Пери разказва: "Попитах го: "Бихте ли могли да изнудвате кралските особи? ", а той ми отговори: "Да. Да, можем да го направим, но не бихме".

Като далечен братовчед на кралицата майка, Блънт е бил доверен член на Домакинството след присъединяването си към двореца през 1945 г. Той също така е бил двоен агент и е шпионирал и за MI5.

След края на войната крал Джордж VI, бащата на кралицата, лично помолил Блънт, който говори немски, да придружи кралския библиотекар Оуен Морсхед на тайна мисия. Те имат задачата да извлекат близо 4000 писма, написани от кралица Виктория до дъщеря й императрица Виктория, които се съхраняват в бившия дом на последната - замъкът Фридрихсхоф, близо до Франкфурт - тогава окупиран от американците.

Другата кореспонденция, съхранявана в имота, включва писма между херцозите на Уиндзор и Кент и принц Филип Хесенски, внук на императрица Виктория, както и един от най-мощните аристократични поддръжници на Хитлер.

Кралят знаел, че в грешните ръце писмата могат да се окажат силно увреждащи за семейството. Принц Джордж, херцогът на Кент, загива при въздушна катастрофа през 1942 г.

Клайв Ървинг, автор на "Последната кралица" казва в документалния филм: "Чърчил подкрепи тази мисия, както и Джордж VI, защото и двамата разбраха заплахата, потенциално породена от знанието колко далеч назад тази симпатия към нацистите се простира в Кралското семейство. Ако това излезе наяве, монархията ще бъде много, много застрашена. Невероятното в това за мен е, че Антъни Блънт знае точно къде да отиде. Той назначава двама войници да влязат на мястото и да намерят тези документи."

Това, което кралят и Чърчил не биха могли да знаят, беше, че по това време Блънт вече е бил двоен агент и е шпионирал и за КГБ

Според документалния филм той микрофилмира писмата и ги изпраща в Москва в дипломатическа чанта.

Блънт е интервюиран 11 пъти от MI5 между 1951 и 1964 г., когато американското ФБР разкрива на британските си колеги, че са го идентифицирали като шпионин.

Но вместо да бъде изпратен в затвора, на двойния агент му е предложен имунитет както и възможност да продължи да работи в двореца. Той дори получава рицарско звание през 1956 г.  Едва през 1979 г., когато беше свален от Тачър, той загуби както работата си, така и званието си. 

Блънт умира през 1983 г. на 75-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
2
 
! Отговори
asdasd преди 3 години
Грешите...кралството ще ви срине вас!!!
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен жълтите медии в България притежават по големи компромати от КГБ ;)
42
1
 
17
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
То там има такива кръвосмешения по тия родове, че всичките са генетично увредени. Все едно аз да имам дете от братовчедката си, че да запазим някаква си титла и имот. И после тия ни наричат нас варвари?! Винаги са били адски лицемерна нация. Но хубав автогол си забиха с бившите колонии. Сега половин Лондон говори на хинди и пущу. Майтапът е, че те са всичките британски поданици и яко доят социални помощи без и ден трудов стаж.
41
0
 
6
 
! Отговори
Истерик преди 3 години
Алберт (Сакскобурготски) е бил всъщност първи братовчед на Виктория
40
2
 
6
 
! Отговори
Истерик преди 3 години
Кралското семейство няма симпатии към нацистите, то е част от Сакскобурготите - Виктория и Албърт (Сакскобурготски) дават началото на съвременната кралска династия, в началото на Първата Световна Война обаче правителството на Великобритания със съгласието на кралският двор решават да прекръстят фамилията от Сакскобурготски на Уиндзор щото някак не върви врагът да е рода с кралското семейство..
39
1
 
12
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
Съгласен съм с тебе! Хитлер ги изненадва с нападението на Англия. И фаталната му грешка е нападението на СССР. Същата, която и Наполеон прави. Баналната, но фатална руска зима. Бил съм в Москва зимата и е ад. Един много особен сух студ. Минус 30 градуса вън. Буквално се изсушаваш като парче месо. После като се прибрах в България и тия минус 10 ми се виждаха като пролет.
38
1
 
9
 
! Отговори
ттт преди 3 години
Ялмар Шахт го е казал - Долара начена войната и долара я спечели . А кой е той , той е главния финансист на Хитлер, райхминистър на финансите, директор на райхбанк който му казва в прав текст че Германия не може да спечели по икономически причими войната със СССР и бива заменен от Мартин Борман
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак ...
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...че са организирали покушението над Даяна ли... Даааааа...
35
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какво ме интересува мен какви писма притежава КГБ?!С рептили не се занимавам!Оная пръдла за една клюка в интервю пред една афроамериканка изкара милиони!Мен какво ме брига щом аз няма как да ги изкарам?!
34
0
 
18
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Оная книга дето я е прочел нашия премиер е написана от Карл Май
33
31
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 36МИ-6 имат снимки на Джудженцето от тайгата, как си бъркат по дупките с Щойгу. Само като му чуя името и разбирам, че е православен славянин като повечето нискочели петолъчки тук :)))
32
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А МИ-6 какви писма има на джуджето.
31
2
 
4
 
! Отговори
ИсТИнатА преди 3 години
Черния бизнес е най-големия ресурс на България.Това е така, защото сме кръстопът.Ние сме Мексикото на ЕС.
30
3
 
5
 
! Отговори
Завод "Фончо&qu преди 3 години
не знам за писма, но КГБ са писали книги, които премиера на България е прочел (или са му разказвали за тях).Това е по негови думи.
29
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствените не симпатизирали на Нацистите са Франция и затова са го отнесли и жертвани първи за да им се смеят после как били превзети за месец а всъщност "победителите" са били дупе и *** с нацитата.Ако японците между другото не са били нападнали Пърл Харбър Сащ са щели да си въртят търговииката с Хитлер и ни за СССР ни за Англия ни за евреите им е пукало
28
7
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 28Явно си признаваш, че не знаеш нищо за това време. С приказки за "старомодно мислене" няма да изличиш фактите. Съветвам те да си намериш някаква работа, защото лъготенето по форумите не е начина да водиш смислено или достойно съществуване.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно кгб да вади писма. И децата знаят вече за баба рептил
26
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Другарю, тия неща можеш да ги разправяш на тролчетата дето са на по 30 и надолу годинки, не на тия, които сме го живяли това----Ти само си доказателство,че пропагандата срещу източна Европа все още продължава,а на нас ни писнахте със старомодното си мислене от студената война,даже по-скоро ни е смешно,когато чуем опашати лъжи,колко лош бил соца.
25
1
 
3
 
! Отговори
Вие не разбирате: преди 3 години
В напечена бойна ситуация на неизбежна самоотбрана използваш квото намериш щото няма време за мислене от агресивно намиращите с ножове. И сега тука закона е неясен - той вади нож 20 сантиметров, аз вадя сатър един метър и преди да може да стигне е без ръчичка -и едното е хладно оръжие и другото ...Легално нелегално, етично неетично ...