Доц. Вацев: Провокират Русия да е в ролята на агресор

Положението край руско-украинската граница е напрегнато
12 апр 2021 09:40, Петя Славова
122

Русия заплашва Украйна с война. Какви са рисковете за България?

"Двете страни се заплашват взаимно и изглеждат много сериозни. За съжаление, положението на руско-украинската граница е деликатно и напрегнато. Половината украински военни сили са на бойна позиция. Вчера разположиха отделната мотопехотна бригада на десен сектор. От своя страна Русия е разположила, според едни източници, 50 батальонни тактически групи, според други - 23. Но дори 23 са твърде голяма сила", коментира политическият анализатор доц. Валентин Вацев в ефира на "България сутрин".  

По думите му причината за конфликта е не толкова характерът на участващите страни, колкото фактът, че съвсем скоро в Северно море ще завърши успешното строителство на "Северен поток 2".

Още по темата

"Това означава, че Русия ще бъде провокирана да навлиза всячески в украинска територия, за да бъде в ролята на агресор. Когато Европа признае Русия за агресор, това означава, че поддръжниците на "Северен поток 2" в Германия ще трябва да замълчат и той няма да бъде завършен", допълни доц. Вацев.

Той е категоричен, че и двете страни демонстрират готовност за война.

"Има сигурни доказателства, че НАТО няма да воюва, обещанията на САЩ са реални", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

Относно рисковете за България, той коментира, че идват от необходимостта бъдещото българско правителство да поема ангажименти в конфликта между двете страни. Според него правителството трябва да поеме североатлантически ангажименти и да участва в антируската кампания, която се разгръща.

"Има 3 предпоставки и 3 условия за втора Студена война. Първата е пълното сатанизиране и демонизиране на двете страни взаимно. Втората е ефективно икономическо разделение на световете. Третата я наблюдаваме сега - влизане в конфликт, в който двете страни балансират на ръба на войната, но конфликтът се разрешава спокойно, но след него е известно какво може и какво - не", обясни доц. Вацев пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова.

Той е категоричен, че Балканите сa най-нервното място в Европа и че грешките тук имат отзвук навсякъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключването от SWIFT на Мордор е само първата стъпка, спасяваща хиляди човешки животи!
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия си прибра Крим без да стреля. Просто насреща никой не посмя да открие огън. И сега няма да се стреля. Не виждам и някакъв особено полезен ход за Украйна, без да загуби територия, транзит или др позиции. От това дередже я спасява само някаква победа над Русия. Ама как да стане? Трябват ракети. Но като се стигне до тях, всеки ще реши, че е по-добре да си стои у дома.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
иска ми се да видя дали храбрите български спецназовци ще тръгнат да се бият срещу руснаците в защита на братята украинци....
45
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Кремъл кога ще плати репарации заради десетките хиляди избити БЪЛГАРИ след преврата на 9 септември 1944 и окупацията на България?
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48"С нищо не може да се сравни човеколюбието и хуманизма на ЦРУ с мракобесието на КГБ."ГУЛАГ не е работа на ЦРУ, и ЦРУ не е дъжало половин Европа под веригите на танковете.Пробвай пак.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46"пишманатлантици ще бъдат запалени и бити и дори заклани,"На тоя със "сърцераздирателната" опрорка за "укрофашистите": ето това сте вие.Не бих се учудил ако даже си същия.Българомразци готови на нечувани престъпления срещу собствения си народ!Но Байдън и Камила ще ги накажат. Много са разгневени.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46"пишманатлантици ще бъдат запалени и бити и дори заклани,"На тоя със "сърцераздирателната" опрорка за "укрофашистите": ето това сте вие.Не бих се учудил ако даже си същия.Българомразци готови на нечувани престъпления срещу собствения си народ!
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Руската пропаганда винаги измисля "престъпления", за да си измие рръцете защо е агресора. Онзи ден си измислиха историята с детето "убито" от дрон, през 2014 си измислиха историята с детето разпънато на кръст пред майка си в Крим, за да нахлуят.Винаги използват най-долните и уязвими неща, за да оправдаят след това РЕАЛНИТЕ си зверства и престъпления.С нищо не може да се сравни човеколюбието и хуманизма на ЦРУ с мракобесието на КГБ.
40
1
 
4
 
! Отговори
Qanon преди 3 години
Реално никога никъде в света не е имало демокрация или комунизъм в чистите им форми. Все някъде е имало репресирани. Все някъде е имало по-богати и по-бедни. Няма идеално.
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На прогулку с танки...
38
2
 
5
 
! Отговори
от ръководството преди 3 години
ДНЕС БАЙДЪН ОТ ТРЕТИЯ ЕТАЖ Е МНОГО РАЗГНЕВЕН. НЕ МУ СЕ МЯРКАЙТЕ ПРЕД ОЧИТЕ!
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Руската пропаганда винаги измисля "престъпления", за да си измие рръцете защо е агресора. Онзи ден си измислиха историята с детето "убито" от дрон, през 2014 си измислиха историята с детето разпънато на кръст пред майка си в Крим, за да нахлуят.Винаги използват най-долните и уязвими неща, за да оправдаят след това РЕАЛНИТЕ си зверства и престъпления.Самите КГБ са едни от най-отвратителните убийци с най-циничните престъпления. На тях затова им идват наум точно такива идеи.
36
3
 
9
 
! Отговори
доброволец преди 3 години
Президента Плевнелиев е забелязан на бойното поле в Донбас, брадясал, но щастливт с картечница в ръце.Да последваме негевия пример!
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"как при бай Дончо урките кротуваха а при тоя изперкал рептил изведнъж голем взеха да го вадят. случайност видиш ли"......................Тази нощ пиндостанците признаха и съобщиха, че инцидентът в иранския ядрен завод в Натанз е израелска работа. Вчера иранското правителство определи инцидента като терористичен акт.
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците като тръгнат да пътуват към Европа все са на танкове....Е, като получаваха милиарди долари по договора Ленд-лийз, да.Имаха части и военна техника по това споразумение, оборудване за заводи за военна промишленост.Затова имаха танкове, самолети и т.н.Да не забравяме храни, лекарства и всякакви други стоки. Мръсните комунисти Чърчил и Рузвелт направиха това гнусно дело вместо да подкрепят Хитлер.
33
12
 
4
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
Дъртия русофил Вацев !
32
12
 
5
 
! Отговори
Днiпр преди 3 години
Богу душу нашу вддамо дину, За нашую землю Священну Украну! Благодарим на всички наши български БРАТЯ, които ни подкрепят.
31
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адвокати на Русия у нас с лопата да ги ринеш. Вацев е просто един от тях.Всички други са агресори, само Русия е миротворец?!!! Ноо ГНЕВА НА БАЙДЪН ЩЕ ГИ ЗАСТИГНЕ!
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците като тръгнат да пътуват към Европа все са на танкове....Е, като получаваха милиарди долари по договора Ленд-лийз, да. Имаха части и военна техника по това споразумение, оборудване за заводи за военна промишленост.Затова имаха танкове, самолети и т.н.Да не забравяме храни, лекарства и всякакви други стоки.
29
6
 
5
 
! Отговори
същия преди 3 години
Все пак не трябва да забравяме кой ни обяви война на 5 септември 1944 г. и ни държа под окупация до края на 1947 г.И все пак не трябва да забравяме кой така братски ни бомбардира.