Дали Русия и Китай тестват съгласувано Вашингтон?

Политологът Мартин Табаков пред Bloomberg TV Bulgaria
14 апр 2021 16:10, Анисия Иванова
34
Дали Русия и Китай тестват съгласувано Вашингтон?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не е изключена съгласуваност между Москва и Пекин за тестване на новата американска администрация, имайки предвид напрежението в Украйна и Тайван. Това заяви Мартин Табаков, политолог, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Според Табаков действията на Русия в Украйна са по-скоро опит за внасяне на смут в Киев и Вашингтон, отколкото прелюдия към конвенционален военен конфликт: "Няма как от конвенционален военен конфликт нито Русия, нито Украйна да спечелят”.

Той отбеляза, че “евентуалното облягане на такъв тип милитаристичен инструмент е възможно да се използва от Москва за получаването на отстъпки на дипломатическия фронт” - преди всичко от страна на Германия и Франция по отношение на казуса с Украйна.

Още по темата

Политологът обясни, че Русия държи нерешени конфликти между себе си и Украйна, защото по този начин прави членството на Киев в НАТО невъзможно. "Това, което се случва в Украйна, спъва интеграцията на Киев в евроатлантическите структури”, обясни политологът.

По думите на Табаков “Беларус и Украйна са не просто буфер срещу НАТО, но и буфер срещу демокрацията и западните практики”.

"Поради ниските културни граници между Русия - Беларус и Русия - Украйна всякакви западни практики като демокрацията, които могат да се установят в Минск или Киев, много лесно могат да бъдат ориентирани и в посока на самата Русия. Демокрацията в Русия е неудобство, затова страната използва тези две държави като буфери”, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Украйна все по-често е част от маневрите на НАТО и обученията в Черноморския регион, което също дразни Москва”, добави експертът.

Той коментира и причините за намесата в конфликта на турския президент Реджеп Ердоган. “Все повече Турция и Украйна гледат на себе си като на партньори, които могат да задълбочат сътрудничрството си в контекста на руската доминация в Черно море”.

Друга тема, на която Табаков се спря, е напрежението между Иран и Израел. Според него то е показателно за опитите на Тел Авив да докаже по недвусмислен начин, че Израел е против възстановяването на ядрената сделка и завръщането на САЩ в нея.

Целият разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорусия и Украйна са буфер срещу отановската военщина и буфер срещу западните практики, либерастките ценности и джендаризма.
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Демокрацията в Русия е неудобство .."Въх, това не може да е вярно.Путин е демократ за пример.
1
12
 
4
 
! Отговори
Щутгарт преди 3 години
Боли ме *** а за рАШКА и булгарашка