Сърбия започва да произвежда руската ваксина "Спутник V"

Тя е първата държава в Южна Европа, която ще я произвежда
15 апр 2021 15:10, Петя Славова
43
 Сърбия започва да произвежда руската ваксина "Спутник V"
Снимка: БГНЕС

Руският фонд за директни инвестиции (РДИФ) обяви на уебсайта си, че институтът "Торлак" е започнал производство на руската ваксина "Спутник V" в Сърбия, съобщава МИА.

Според руския фонд по този начин Сърбия става първата държава в Южна Европа, която произвежда "Спутник V".

Производството на "Спутник V" в Сърбия отговаря на най-добрите стандарти в производството на ваксини, се посочва на уебсайта на РДИФ, който добавя, че по-късно ваксината може да бъде изнесена в други страни от региона.

Още по темата

Ваксинацията срещу коронавирус с руската ваксина в Сърбия започна на 6 януари 2021 г., припомня руският фонд. Към днешна дата "Спутник V" е регистриран в 60 държави с общо население от 3 милиарда души, каза фондът, добавяйки, че ефективността на ваксината е 91,6%, "както се потвърждава от данните, публикувани в The Lancet, едно от най-старите и уважавани медицински списания по целия свят."

Сръбският министър Ненад Попович обяви в профила си в Twitter, че е извършено първото пълнене на ваксината "Спутник V" в "Торлак", предава БГНЕС.

"В рамките на споразумението, постигнато между Руския фонд за директни инвестиции и Института "Торлак" в Сърбия, производството на ваксината "Спутник V" беше успешно стартирано за кратък период от време. Сърбия е първата европейска държава, която започва да произвежда руската ваксина. От началото на годината "Спутник V" се използва активно за ваксиниране на населението и обемът на ваксинацията може значително да се увеличи благодарение на началото на местното производство“, каза директорът на руския фонд Кирил Дмитриев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: СърбияваксинаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гермнания признават, че Руската ваксина е много добра, но не искат сами да решат да я прилагат, чакат разрешение от ЕМА. Дори само този факт показва доколко са суверенни Германия, България и повечето останали страни от ЕС.
30
0
 
1
 
! Отговори
до Чудно преди 2 години
Грешите, нито сърбите, нито Путин са комунисти. По комунистически действат Меркел, разрушаваща всеки ден икономиката на Германия и налагаща диктаторски забрани на населението. Меркел унищожава и собствената си партия, за да е в услуга на нарастващото влияние на Зелени, Червени и Тъмночервни-комунисти в Германия, които може да съставят следващото правителство след изборите през септември. От сега говорят за национализация и високи данъци, влезли в програмите на твези компартии.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...много евроатлантически безценности, ваксината от Сърбия, колите и олиото от Румъния .... Неканда помисля къде е българската стока? "*****Българската стока се изнася в ЕС и цял свят от БГ производители.Чуждите стоки, които споменавате, също са частни.Зависи от предприемачеството на българина, на първо място. Имаме доста търсени производства. Четете, но не медии!На второ място, дэржавата, а не ЕС, трябва да има закони да не пречи с бюрокрация и корупция, а да подпомага частните фирми.
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и Путин се ваксинира, ама с ваксината на Вектор. Защо ли.
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите са пичове. Обещали са всички сръбкини на Китай, ама без Лепа Брена.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това със путника в Сърпия, ясно. Кога ще почне да се произвежда без Путник?
25
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина Спутник 5 се очертава като една от най-безопасните и най-добри ваксини в света. ОТ януари досега с нея в Русия са ваксинирани вече 13 млн души. През май Русия ще произведе 20 млн дози, а през юни 40 млн, защото в Москва е построен нов завод за прозводството й.В Индия ще бъдат произведени 850 млн дози Спутник 5, в Китай - 60 млн дози, а в Италия - 10 млн дози. 61 страни вече са поръчали над 1 милиард дози от тази ваксина. Не само Сърбия, но Беларус и Казахстан започнаха производството на Спутник 5.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДаТо ако имаше проблеми, само това щеше да се говори, пише ... крещи! На билбордове щяха да го сложат, ама пусто ... не могат да намерят!Затова, оня кухавелнит от ЕСто заяви, че няма да одобрят руската ваксина, защото ЕС имала капацитет да произвежда???Иии, къде са ваксините? Не питам за тези с доказаните проблеми, а за нормални ваксини, от които хората няма да умират!
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спутник+Застава+ диск на Лепа Брена=избирател на ИТНарод.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия - как да е. Но и в Италия швейцарци правят завод за производство на руска ваксина.
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При спутника има ли странични ефекти като тромбози щото е векторна ваксина
20
0
 
10
 
! Отговори
Инфо преди 3 години
До 27,Не Спутник 5 а Спутник V, това е официалното название V като векторна...
19
2
 
21
 
! Отговори
Как щеги стигнем преди 3 години
В Сърбия хората имат избор на ваксини, не е като у нас цирк, избираш една а на място ти предлагат друга и процеса се забавя. А уж ния сме в ЕС?!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина Спутник 5 се очертава като една от най-безопасните и най-добри ваксини в света. ОТ януари досега с нея в Русия са ваксинирани вече 13 млн души, а 7 млн души са получили втора доза. През май Русия ще произведе 20 млн дози, а през юни 40 млн. В Индия ще бъдат произведени 850 млн дози Спутник 5, а в Китай - 60 млн дози. 60 страни вече са поръчали над 1 милард дози от тази ваксина.
17
1
 
10
 
! Отговори
Друго нещо преди 3 години
което не беше казано в тази медия че започва строителството на мегазавод в Сърбия. Има причина всички големи инвестиции да заобикалят България и всички знаем каква е тя!Факт!"Oфициaлнo: Cъpбия щe имa мeгaзaвoд зa aвтoмoбилни мoтopи зa $1,8 милиapдa"Πpeз 2022 гoдинa Cъpбия щe имa cвoй зaвoд зa пpoизвoдcтвoтo нa мoтopи зa eлeĸтpoмoбили. Toгaвa щe зapaбoти бaзaтa нa япoнcĸия ĸoнглoмepaт Ndес.
16
2
 
17
 
! Отговори
Да преди 3 години
Спутник V, се използва в 30 страни и за сериозни проблеми не се съобщава, ако имаше някакви проблеми не можеш да ги скриеш в 30 страни.
15
0
 
9
 
! Отговори
Факти преди 3 години
Турция не е доволна от Китайската ваксина, много ваксинирани но но болните растът всеки ден днес са 60 000 за 24 часа. Сега съжеляват и мислят да почнат с Спутник V.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ний пък прайм прости тикви гербераски и ги изнасяме на тон ама нещо ни ги връщат с подаръци.
13
6
 
2
 
! Отговори
Лансет преди 3 години
... поиска допълнителни данни от руснаците, защото предоставените данни не се връзваха и руснаците им казаха да си гледат работата.Толкова за това, че Лансет е "потвърдил" каквото и да било.Скоро истината за руската ваксинка ще лъсне.Между другото, "другите" страни в региона, за които Сърбия ще изнася са ... Черна гора и Северна Македония.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зузик споко *** тебе та ваксинирваме с белина по хамерикански стандарт. Не мой са тревожиш.