Русия ограничава до октомври корабоплаването около Крим

Това се отнася за чужди военни и други държавни кораби
16 апр 2021 18:21, Елка Василева
76
Русия ограничава до октомври корабоплаването около Крим

Русия ще ограничи до октомври плаването на военни и други държавни кораби в три зони около украинския полуостров Крим, анексиран от Москва. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Напрежението между Русия и Украйна се засилва все повече от няколко седмици - Киев обвинява Москва, че търси повод за война с цел да нахлуе на украинска територия, а Москва обвинява Киев, че готви офанзива срещу проруските сепаратисти в източните украински региони.

Още по темата

Русия струпа войски в Крим и започна военноморски маневри в Черно море.

"От 21.00 ч. на 24 април до 21.00 ч. на 31 октомври временно се спира осъществяването на правото на мирно преминаване през териториалните морета на Руската федерация за чуждестранни военни кораби и други държавни плавателни съдове", се казва в бюлетин на управлението по корабоплаване към руското военно министерство, цитиран от РИА Новости.

Става дума за три зони около най-западната част на Крим, край южните му брегове от Севастопол до Гурзуф и за "правоъгълен район" близо до Керченския полуостров недалеч от Опукския резерват. Последната е най-спорна, тъй като е близка до Керченския проток между Черно и Азовско море, който е от решаващо значение за износа на зърнени храни и стомана от Украйна, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

В миналото там са ставали сблъсъци; през 2018 г. например Русия задържа там три украински военни кораба. Киев и Западът обвиниха Русия, че съзнателно "възпрепятства" минаването на търговски кораби през Керченския проток. Москва претендира за контрол върху него с оглед анексията на Крим и с цената на големи разходи построи над протока мост, който да съедини територията й с анексирания полуостров.

Още в четвъртък, преди да стане ясно кои зони ще бъдат засегнати от ограниченията, украинското външно министерство разкритикува мерките като "узурпация на суверенните права на Украйна". Ведомството изтъкна, че по силата на Конвенцията на ООН по морско право "Русия не бива нито да възпрепятства, нито да създава пречки за превоза през протока към пристанищата в Азовско море".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анексирал си Крим, и обвиняваш Украйна!!??? Това е абсолютна наглост и арогантност.На тия всички народи по света им пречат.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за подводниците ли важи?
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американските кораби ще стигнат до Крим само по суша.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сащ са в разкрачена позиция,от една страна украйна и Русия,от друга страна Китай и Тайван.Имат договор за защита на Тайван,а в момента Китай прави там някаквиучения и провокации.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква светкавична война? СамоВСУ (украинските сили) да тръгнат срещу автономните републики и Русия минава веднага границата,а там вече ако им се изпречат някаквинатовски сили по пътя към Киев ще стане много красиво.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли е украински полуостровът,защото така искал бойкото от банкя.Действителността е различна отрозовите сънища.
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските терористи продължават да държат съседите си за заложници ....
47
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пак по опорката?"Мислеше, че ще спретне една светкавична война и ... "Русофилите си фантазирате, само за да можете сами да се опровергавате .... жалка история
46
3
 
10
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До българин: Какъв българин си ти? Жалък *** първо качество. А щом ще гледаш "как мачкат руската армия" съвсем си изп'еркал. Или си любител на фантастиката.А на Зеленски не му завиждам. Мислеше, че ще спретне една светкавична война и че американците ще го подкрепят. Но нищо скрито не остава и сега вече е късно, трябва да дава заден ход.
45
2
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
Украинския е по лесен за българите от руския език.Е руския е по полезен ,да не кажа, че това е втория употребяван език в Интернет след английския и доста по напред от третия испанския или френски или немски. А най използвания език в света мандарин е нещо скаран с компютрите той пък е още по назад.
44
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдан ще ви оправи вас мръсните руснаци.
43
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е захватчик, крадец и разбойник.
42
16
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Тука се умириса от проруска нацистка пропаганда, отивам да си превключа телевизора на канал 105 да гледам украинската телевизия (на чист руски език, щото украински изобщо не разбирам) за да слушам как мачкат руската армия!!!
41
14
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 43Абсолютната истина казваш!!!Дори Хитлер би завидял на подобна широкомащабна хибридна война на нациста Путин!!!В прибалтийските държави - Литва, Латвия и Естония, впрочем членки на НАТО, в армиите им има офицери от руски произход.Гледах един такъв, на който му зададоха въпроса като руснак би ли се бил с руснак.И той каза лаконично - "Ако някой влезе в моя дом (Латвия) с меч, то той ще умре от меч, независимо дали е германец, американец или руснак!!!
40
0
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Правилно за това си седят в Украйна въпреки, че не са желани там.Но искат помощ от Русия да не ги изгонят от там.Иначе конфликта бързо щеше да намери решение, Украйна иска земята а не народа върху нея, просто народа върху нея можеше да се пресели в Русия и конфликта е решен.Но уви си прав народа иска да си седи именно върху тази земя и от там идва проблема.
39
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските терористи продължават да тормозят съседите си.
38
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 30Еми извинявай много, ама говориш пълни пpocтотии.Защото гледам на кабеларката украинска телевизия, и тя е почти изцяло на руски език, като понякога има репортажи и на английски език.Знам, че имаше такъв закон, за това си прав.Но, повтарям, много украинци говорят на руски език, а много от тях дори не знаят украински. Има такива местни националисти, които мразят Русия и не признавят руския език, затова има подобни инциденти, нормално е.
37
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе точно както в България продължава да има пенсионери гласуващи за БСП, така и в Украйна разбира се, че има пенсионери бленуващи по СССР. Но те ли трябва да определят дневния ред?
36
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Открийте разликитеАвстрия сами са искали присъединяване даже веднага след края на ПСВ. Това е забранено в договора от Сен-Жермен (австрийския Ньой). Дори рускоезичното население на Украйна не иска присъединяване с Русия. В Крим примамиха пенсионерите с обещанията, че в Русия пенсиите са по-високи, а в Донбас е пълно с етнически руснаци докарани от цяла Русия да копаят в мините по времето на СССР. Но дотам. Одеса, Харков, Днипро са рускоезични, но не искат в Русия.
35
3
 
10
 
! Отговори
Открийте разликите преди 3 години
До Открийте разликите: Открийте разликите между отделянето на Косово от Сърбия и отделянето на Крим от Украйна. Засега аз не виждам такава, освен руския език в сравнение с албанския разбира се.Ако вие виждате, моля коментирайте. Помагайте.А това, да се нарича Путин нацист е русофобска опорна точка, п'ростотия на н-та степен.