Русия ограничава до октомври корабоплаването около Крим

Това се отнася за чужди военни и други държавни кораби
16 апр 2021 18:21, Елка Василева
76
Русия ограничава до октомври корабоплаването около Крим

Русия ще ограничи до октомври плаването на военни и други държавни кораби в три зони около украинския полуостров Крим, анексиран от Москва. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Напрежението между Русия и Украйна се засилва все повече от няколко седмици - Киев обвинява Москва, че търси повод за война с цел да нахлуе на украинска територия, а Москва обвинява Киев, че готви офанзива срещу проруските сепаратисти в източните украински региони.

Още по темата

Русия струпа войски в Крим и започна военноморски маневри в Черно море.

"От 21.00 ч. на 24 април до 21.00 ч. на 31 октомври временно се спира осъществяването на правото на мирно преминаване през териториалните морета на Руската федерация за чуждестранни военни кораби и други държавни плавателни съдове", се казва в бюлетин на управлението по корабоплаване към руското военно министерство, цитиран от РИА Новости.

Става дума за три зони около най-западната част на Крим, край южните му брегове от Севастопол до Гурзуф и за "правоъгълен район" близо до Керченския полуостров недалеч от Опукския резерват. Последната е най-спорна, тъй като е близка до Керченския проток между Черно и Азовско море, който е от решаващо значение за износа на зърнени храни и стомана от Украйна, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

В миналото там са ставали сблъсъци; през 2018 г. например Русия задържа там три украински военни кораба. Киев и Западът обвиниха Русия, че съзнателно "възпрепятства" минаването на търговски кораби през Керченския проток. Москва претендира за контрол върху него с оглед анексията на Крим и с цената на големи разходи построи над протока мост, който да съедини територията й с анексирания полуостров.

Още в четвъртък, преди да стане ясно кои зони ще бъдат засегнати от ограниченията, украинското външно министерство разкритикува мерките като "узурпация на суверенните права на Украйна". Ведомството изтъкна, че по силата на Конвенцията на ООН по морско право "Русия не бива нито да възпрепятства, нито да създава пречки за превоза през протока към пристанищата в Азовско море".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Добре е да отидеш на психолог ,очевидно имаш странна сексуалност и представи .
13
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки това оста на злото Вашингтон/Киев готви провокациите с пълна сила. Вече 3ти ден на украинското летище "Белая Церковь" Недалеч от Киев не спрират да кацат американски транспортни самолети C-5 Galaxy, а във флийт радар не се показват, т.е. летят с икзлючени транспондери.
12
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите получават орггаззъм с такива новини :-)
11
12
 
3
 
! Отговори
6 преди 3 години
До СССР Верноо ли бе. Никога не е било Руско и никога нема да бъде.
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франс прес цитира руското министерство на отбраната, което уж било казало "Русия ще ограничи до октомври плаването на военни и други държавни кораби в три зони около украинския полуостров Крим, анексиран от Москва."Но руското министерство на отбраната не може да изрече подобна глупотевина "около украинския полуостров Крим, анексиран от Москва."Ето това е истинска новина:Числото на ваксинираните руски граждани надхвърли 8 000 000 души.
9
6
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Това е ясно конфликта започна от това, че Украйна искаше да изгони руско говорещите украинци, за България обаче не съм съгласен ,освен опита на Тодор Живков да смени имената на турско говорещите българи ,друго няма ,напротив при нас цари разбирателство и солидарност за разлика от Украйна.
8
8
 
12
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Черно Море е Руска територия!!Всеки който навлезе в това море трябва да получи разрешение и да плати налог на Русия!!
7
3
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До АнонимеН: Графика ще се обърка. САЩ вече се дръпнаха една стъпка назад.Украйна трупа войска и техника и обстрелва дори и с артилерия жилищни квартали. Русия също трупа военни части и техника.Кой ще започне първи? Според Украйна и западната пропаганда - Русия. Според Русия - Украйна. Всеки има избор на кого да вярва.
6
6
 
1
 
! Отговори
Do 1 преди 3 години
V reka Volga
5
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джуджа почна да стреля по водата от гняФ, защото няма да има американски кораби в Черно море. Щатите ги изиграха много яко, видяха им дивотиите от сателита.
4
11
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОВА НЯМА ДА ПОМОГНЕ!!!ПО ГРАФИК ПЪРВО СА ДОНБАС И ЛУГАНСК ,И ЧАК СЛЕД ТОВА КРИМ :)
3
10
 
39
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
краварския окупатор и терорист вън от европа и света!
2
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УКРАЙНА ЩЕ ГОНИ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ, БЪЛГАРИЯ СЪЩО.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
vai, kade sha si plakne shalvarite ahmed efendi?